Na žlico iz enega lonca: Z enolončnicami ne more biti dolgčas

31.10.2021 04:45
Enolončnica ni vselej težka, mastna in kalorij polna jed. Če je pripravljena brez mesa, lahko v njenih pestrih okusih uživajo tudi vegetarijanci in vegani.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Meso s kostjo in koreničasta zelenjava so odlična kombinacija za jedi iz enega lonca. Foto: Profimedia
Profimedia

Hladnejši jesenski dnevi že kličejo po hrani, ki bo nekoliko pogrela telo. Še vedno je na voljo veliko svežih sezonskih pridelkov, tako da še ni treba posegati po zamrznjeni, kisani ali vloženi zelenjavi; ta naj lepo čaka v kozarcih ter sodih ali vrečah (kislo zelje in repa) na zimo, ko bo zaradi svojih zdravih učinkov še kako dobrodošla, do takrat pa raje uživajmo v vsem, kar nama narava v jesenski sezoni še ponuja. Enolončnice so že ena taka jed. Pripravimo jih zlahka, nekaj sestavin imamo vedno pri roki, porabimo lahko tudi ostanke, hitro so gotove, ne potrebujemo veliko posode, lahko jih pripravimo tudi dan prej, in kar je zelo pomembno - pogrela nas bo v hladnih jesenskih popoldnevih. Za povrh z enolončnicami ne more biti dolgčas, vselej, ko jih pripravljamo, si lahko izmislimo kakšno novo kombinacijo sestavin. In navsezadnje, tačas ko se kuhajo, lahko opravimo še marsikaj drugega.

Tudi ni nujno, da je enolončnica težka, mastna in kalorij polna jed. Razpon teh priljubljenih jedi na žlico lahko sega vse od zelo nasitnih do prav lahkotnih, in če je za povrh pripravljena še brez mesa, lahko v številnih okusnih jedeh na žlico iz enega lonca uživajo tudi vegetarijanci in vegani. Oziroma tudi izpričani mesojedci si lahko tu in tam privoščijo kakšno vege inačico enolončnice, so prav tako zelo okusne in dišeče kot tiste, pripravljene z mesom ali klobasami.

Glede na to, da v enem loncu pripravljamo tudi številne druge jedi, ne le enolončnice, je morda na mestu vprašanje, kaj sploh enolončnica je.

Kaj je enolončnica

Juha je zagotovo bolj redka in tekoča od enolončnice, tudi manj sestavin vsebuje. Nekako velja pravilo, da enolončnica kot samostojna jed vsebuje vse, kar naj bi zaužili v enem obroku oziroma kot kosilo ali večerjo. Torej nekaj ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob. Ali bolj po domače - meso (z izjemo vegetarijancev in veganov seveda), zelenjava vseh vrst, stročnice, krompir, riž, testenine, žitarice, začimbe, mlečni izdelki (smetana), maščoba, prilagojena prehranjevalnim navadam, cmočki ali vlivanci kot dodatek. Zato raznih golažev, vampov, paprikašev in podobnih jedi, vključno z jedmi na žlico iz eksotičnih krajev, kot so indijski ali tajski kariji na primer, ne gre šteti v kategorijo enolončnic, čeprav so tudi te pripravljene v enem loncu. In ne pozabimo - kanček vina, limoninega soka ali kisa bo enolončnici izjemno dobro del.

Suho sadje, sploh marelice in slive, dajo enolončnicam povsem nov okus. Foto: Profimedia
Profimedia

Čeprav veljajo enolončnice za jedi, preproste za pripravo, morda ni odveč omeniti nekaj pravil, da bodo še bolj okusne. Sestavine naj bodo kakovostne, v lonec pa jih dodajamo postopoma. Najprej seveda tiste, ki potrebujejo nekoliko več časa za kuhanje (korenje na primer ali grah, če uporabimo zamrznjenega, tudi krompir). Za pripravo enolončnice lahko uporabimo tudi že kuhane sestavine, na primer lečo, čičeriko, koruzo ali fižol iz konzerve, seveda pa lahko omenjene sestavine skuhamo tudi sami, jih shranimo v zamrzovalnik in uporabimo, ko jih potrebujemo.

Najprej meso, nato zelenjava

Če začnemo z mesnimi enolončnicami, velja omeniti, da bodo te še bolj okusne, če bomo na maščobi (mast bo jedi dala odličen okus, a če je ne uporabljamo, se pač odločimo za olje ali maslo) najprej prepražili na kocke narezano slanino, panceto, kakšno dobro začinjeno klobaso ali prekajeno šunko. Šele potem dodamo sesekljano čebulo, in ko ta nekoliko porjavi, dodamo na kocke narezano meso.

Ko je meso lepo zapečeno, začnemo dodajati zelenjavo. Koreničje dodamo najprej, saj potrebuje nekaj več časa, da se zmehča, od nekaterih drugih vrst zelenjave, takoj zatem dodamo krompir, če ga uporabimo. Če se krompir najprej nekoliko praži skupaj s čebulo in mesom, preden dodamo več tekočine, bo enolončnica še posebno okusna. Namesto krompirja lahko enolončnicam dodamo čičeriko, lečo, ajdovo kašo, kvinojo, bulgur in druge žitarice, tudi ovseni kosmiči so odličen dodatek, saj jed lepo zgostijo in se tako izognemo uporabi moke. Uporabi moke za zgostitev se lahko izognemo na še en način: kocke mesa povaljamo v moki (lahko ji dodamo tudi malo popra, česna v prahu in mlete paprike) in tako pomokano meso prepražimo na maščobi, ga potem poberemo iz posode in shranimo na toplem, v posodi pa potem začnemo praženje preostalih sestavin. Ko z dna posode postrgamo ostanke od praženja mesa, se bodo že v osnovi za enolončnico razvili izjemni okusi.

Za pripravo dobre enolončnice ne potrebujemo dragega mesa. Nasprotno, izberemo cenejše kose, če so nekoliko prepojeni z maščobo, toliko bolje. Mesu dajmo čas, da se zmehča, najbolje to storimo, če enolončnico pripravljamo v posodi, ki jo lahko damo v pečico in jed potem na 140 do 150 stopinjah Celzija pustimo uro, dve ali tri, da se počasi skuha in se razvijejo polni okusi.

Pri pripravi enolončnic se potrudimo pri izbiri zelenjave, ta naj bo različnih barv, da bo jed lepa tudi za oko. Korenje, grah, na kocke narezana koleraba, por, meso buč, zeleni cvetovi brokolija in beli cvetovi cvetače bodo prav tako prispevali k lepšemu videzu jedi. V enolončnico bolj bledih barv, na primer iz čičerike in belega fižola, dodamo narezane zelene liste špinače ali blitve, če na kocke narežemo še rdečo papriko, bo jed že zelo barvita.

Za pogumne in ljubitelje nenavadnih kombinacij - vampi s čičeriko
Profimedia

Začimbe

Nikakor ne pozabimo na začimbne rastline. Za začetek že med praženjem čebule dajmo v posodo list lovorja, kasneje dodajmo malo rožmarina, timijana, majarona, origana. Če dodajamo suhe začimbe, jih v posodo stresemo ob koncu praženja mesa in zelenjave, torej preden jed zalijemo s tekočino, če pa uporabljamo sveže, jih dodajmo tik pred koncem kuhanja.

Razen soli in popra kot osnovnih začimb se poigrajmo tudi s kurkumo, ki bo enolončnici dala lepo rumeno barvo. Če nam ta začimba ni všeč, bo mleta rdeča paprika poskrbela za rdečkasto barvo. Ne pozabimo na kumin (ne kumino!), mlet koriander in ščepec muškatnega oreška, za tiste, ki se radi poigrajo z drugačnimi okusi, pa velja omeniti še kardamom in cimet.

Za vegetarijance in vegane: čičerika, ohrovt in sladki krompir, nekaj začimb in obrok je nared. Foto: Profimedia
Profimedia

Cimet - ne pretiravajmo s količino, na 50 dag mesa bo majhen ščepec dovolj - se lepo ujema predvsem z govedino in jagnjetino, klinčki pa bodo nekoliko dvignili okus enolončnice, ki jo pripravljamo s svinjino. In še nekaj za tiste, ki radi poskusijo kaj novega - sušene marelice in slive so odličen dodatek enolončnicam, tudi granatno jabolko ali sirup iz tega sadeža bo enolončnice dvignil na povsem drugo raven.

Če se želimo izogniti neznanim začimbam in dodatkom, dodajmo jedi žlico ali dve paradižnikove mezge ali nekaj pelatov iz konzerve. Neverjetno, kako kislina paradižnika in aroma dvigneta okus tako preproste jedi, kot je enolončnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta