Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić: V Pariz po kolajno

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
28.01.2024 08:30

Darko Jorgić se želi s trenutno 15. mesta na svetovni ITTF-lestvici spet prebiti med najboljšo deseterico, morda celo do 6. mesta, na katerem je bil maja 2022.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled Darka Jorgića ne sega le do žogice, ampak tudi do Pariza.
Lukas Barth

Slovenski namizni tenis je v Bojanu Tokiću dolga leta imel igralca, ki je tekmecem mešal štrene tudi na največjih tekmovanjih, med drugim je leta 1981 v Jajcu rojeni igralec osvojil kar štiri bronaste kolajne na evropskih prvenstvih. Zvezdnate trenutke na bogati športni poti je doživel leta 2011, ko je na evropskem prvenstvu na Poljskem osvojil bronasti kolajni v posamični in ekipni konkurenci, novembra istega leta pa se je na svetovni ITTF-lestvici povzpel na 25. mesto.

Darko Jorgić je pred leti igral tudi na turnirju WTT Contender v Laškem.
Ntzs

Potrjeval razkošno nadarjenost

Za Tokićem je na nebu zasijala nova, še svetlejša slovenska namiznoteniška zvezda - Darko Jorgić. Trenutno 15. igralec na svetovni ITTF-lestvici, ki je prve namiznoteniške korake naredil v rojstnem Hrastniku, mestu, ki je dalo nekaj izjemnih namiznoteniških igralcev in igralk. Edvard Vecko, Jože Urh, Jernej Zalaznik, Andreja in Vesna Ojsteršek ... so že v nekdanji skupni državi osvajali kolajne na največjih mednarodnih tekmovanjih. Urh in sestri Ojsteršek so tesno povezani z namiznoteniškim razvojem Darka Jorgića, Jože in Andreja ga še sedaj spremljata na tekmovanjih po tujini.

Julija leta 1998 rojeni Darko Jorgić razkošno nadarjenost za igro s celuloidno žogico kazal že v rosnih letih in njegova pot med najboljše evropske igralce je bila strma. Leta 2015 je na mladinskem evropskem prvenstvu v Bratislavi osvojil ekipni bron in z Denijem Kožulom zlato kolajno v dvojicah, leto dni pozneje pa je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki s Srbkinjo Izabelo Lupulescu osvojil bronasto kolajno v mešanih dvojicah. Uspehi so mu prinesli prvo mesto na evropski mladinski lestvici in sedmo na svetovni. Leta 2017 je bil del naše članske reprezentance, ki je na evropskem prvenstvu v Luksemburgu osvojila bronasto kolajno, odličje enakega sijaja pa je istega leta osvojil tudi na mladinskem evropskem prvenstvu do 21 let v Sočiju.

Darko Jorgić s trenerko Andrejo Ojsteršek Urh na olimpijskih igrah v Tokiu
Anze Malovrh/sta

Leto 2022 izjemno uspešno

Sla po še hitrejšem športnem razvoju je Jorgića popeljala najprej v Italijo in nato v Nemčijo, kjer že nekaj let zelo uspešno vihti loparček za enega najboljših nemških klubov, Saarbrücken. Z njim je že osvojil naslov nemškega prvaka, pokalnega zmagovalca in ligo prvakov. "Vsa leta smo pri vrhu nemške lige, naš največji tekmec in trn v peti je Düsseldorf, ki ima izjemno igralsko zasedbo, a ne nepremagljivo, kar smo že dokazali. Letos želimo zaigrati na sklepnem turnirju lige prvakov, saj je organizator naš klub," pojasni Jorgić, ki se je leta 2016 prvič uvrstil med 200 najboljših igralcev na svetu, leta 2018 pa med najboljših 100 in nato iz meseca v mesec izboljševal uvrstitev. Veliki met mu je uspel maja leta 2022, ko se je z enajstega mesta na ITTF-lestvici povzpel na šesto. "To je bil izjemen skok. Za mano je bila odlična sezona. Med evropskimi igralci sem bil drugi najboljši, mesto pred menoj je bil Šved Truls Möregardh. Je pa res, da Kitajci v tistem času zaradi covida niso veliko igrali po svetu," se spomni sogovornik.

Pariz nova priložnost za dokazovanje

Hrastničan je že večkrat zaigral na prvenstvih stare celine, njegov najboljši dosežek je naslov evropskega podprvaka, ki ga je osvojil avgusta leta 2022 na tekmovanju v Nemčiji. V domovini evropskega namiznega tenisa, kjer si v najmočnejši ligi služi kruh glavnina najboljših evropskih igralcev, je Jorgić igral kot že dolgo ne. Z imenitnimi igrami se je uvrstil v finale. "V nabito polni dvorani Rudija Sedlmayerja sem doživel poraz 1:4 proti Nemcu Dangu Qiuju, v Nemčiji rojenemu igralcu kitajske namiznoteniške družine, kamor je njegovega očeta pripeljal namizni tenis. V finalu sem pokazal najboljšo igro na prvenstvu. Dobil sem prvi niz, v drugem vodil z 9:6, rešil tri zaključne žogice tekmeca, nato pa popustil in Dang Qiu je zasluženo zmagal," pove Jorgić, ki se je na svetovnih prvenstvih najvišje prebil med šestnajst najboljših. "Če se na svetovnem prvenstvu prebiješ med 16 najboljših, te v nadaljevanju čaka kitajski igralec, eden od nosilcev, kar je zelo visoka ovira," pojasni Jorgić, ki bo letos zaigral tudi na olimpijskih igrah. "Leta 2021 sem v Tokiu prvič okusil olimpijski duh, igral sem odlično in premagoval višje uvrščene igralce, se uvrstil v četrtfinale, tam pa me je izločil šesti igralec na svetu, Tajvanec Yun-ju Lin," doda Jorgić. "Za nastop v Parizu še nimam zelene luči, jo bom pa zagotovo dobil. Upam, da bo tam nastopila tudi naša ekipa, možnosti so, a ne prevelike. Na letošnjem svetovnem prvenstvu bi se ekipa morala uvrstiti med osem najboljših, da bi si zagotovila igranje v Parizu, morda bo dovolj tudi uvrstitev med 16 najboljših."

Lukas Barth

Montreux je njegovo mesto

Posebno poglavje na namiznoteniški poti Darka Jorgića so vsakoletni turnirji 16 najboljših evropskih igralcev Top 16. Doslej je igral na štirih, le na prvem je obstal na zadnji stopnički, ko ga je v finalu premagal sloviti nemški igralec Timo Boll, na naslednjih treh pa je zmagal. "Boll je bil eden najboljših igralcev na svetu, po porazu v finalu nisem bil razočaran," se spomni Jorgić, ki mu oči zažarijo, ko začne govoriti o naslednjih nastopih na Top 16, leta 2022, 2023 in 2024, na katerih je pokoril tekmece in postal kralj Montreuxa. Leta 2022 je v finalu s 4:3 premagal Šveda Trulsa Möregardha, ki je nekaj mesecev poprej osvojil drugo mesto na svetovnem prvenstvu v Houstonu, leta 2023 je v finalu s 4:2 razorožil Nemca Dang Quija, letos januarja pa je še tretjič stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra; v finalu je bil tekmec spet Möregardh, ki ga je naš igralec premagal s 4:1. Prvi niz se je ob izenačeni igri končal srečno za 21-letnega Möregardha, tudi drugi niz je bil izenačen, vendar je v trenutkih, ko je bilo to najbolj potrebno, Jorgić pokazal vse svoje znanje in izid v nizih izenačil. "Po dobljenem nizu sem se razigral in niti v enem trenutku mlajšemu tekmecu nisem dovolil, da bi ogrozil mojo zmago," odločno pove Jorgić. "S Trulsom se zelo dobro poznava, prejšnji mesec sva tudi skupaj trenirala na Švedskem za Top 16. Na začetku sem bil nekoliko nervozen in do konca niza nisem na ujel ritma igre, v drugem pa sem ga in dobro mi je šlo od rok. Igral sem svojo igro, bil sem agresiven v vseh prvinah igre, od servisa, vračanja servisa do same igre, predvsem pa nisem delal 'lahkih' napak. Zadovoljen sem s tem, kako sem odigral finale," je razložil Jorgić.

Hedayatullah Amid

"Montreux je resnično moje mesto, tu sem igral štirikrat, vedno sem prišel do finala in le Boll mi je prvič preprečil slavje. Resnično je bila minula nedelja moj dan, in če bi ocenil svojo igro, bi ji od desetih možnih točk tokrat dal deset. Presrečen sem," se je utrnilo našemu najboljšemu igralcu, ki je za zmago dobil 10.000 evrov, točk za svetovno lestvico pa ne. "Nagrada je v primerjavi z nagradami na drugih športnih tekmovanjih mizerna, a vsak evro pride prav. Porabil ga bom predvsem za priprave na olimpijski turnir. ​Žal na turnirjih Top 16 ni mogoče osvajati točk za ITTF-lestvico, tako kot denimo pri tenisu," pojasni.

Igral bo tudi na Otočcu

Darko Jorgić v teh dneh igra na turnirju serije WTT v Indiji, kamor je odpotoval z Jožetom Urhom. "Želim nadaljevati uspešno začeto sezono. Lani sem prav tako igral v Indiji, a hitro izpadel, tako da ne bom branil točk, jih pa lahko osvojim. Trenutno sem na ITTF-lestvici na 15. mestu, moja želja je, da se spet uvrstim med deseterico najboljših in morda ponovim najboljšo uvrstitev. Kar zadeva olimpijske igre, je moj cilj uvrstitev v polfinale in boj za kolajno," je za konec svoje želje v olimpijskem letu razkril Darko Jorgić, ki se bo slovenskim privržencem namiznega tenisa predstavil na aprilskem mednarodnem odprtem prvenstvu Slovenije na Otočcu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta