Noč čarovnic, a veliko bolj okusno: Ustvarite prefinjeno strašljivo vzdušje

Denis Živčec Denis Živčec
22.10.2023 04:00

Halloweena se lahko lotite klišejsko s pajki in netopirji, strašljivo vzdušje pa lahko ustvarite tudi bolj prefinjeno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Halloweenovska hišica kot iz sanj. Buče in preproste lučke ustvarijo čarovnijo.
Profimedia

Noč čarovnic je eden od bolj zabavnih običajev v letu. S skrivnostno žarečimi bučami in laternami ter stereotipno pajčevino v naš dom vnese občutek razkroja, propada in strašljivosti. Tisti, ki želijo praznovati brez plastičnih dekorativnih kosov, se hitro znajdejo pred dilemo: kako pripraviti okrasitev za noč čarovnic, ki ne bo prekoračila meje dobrega okusa?

Medtem ko se večina idej za okrasitev vrti okoli plastičnih buč in obilice plastičnih pajkov, netopirjev in čarovniških klobukov, obstaja nekaj premetenih načinov, kako duh noči čarovnic priklicati, ne da bi povsem podlegli valu kiča. Ne glede na to, ali se boste ukvarjali z okrasitvijo terase ali pa se osredotočili le na jedilno mizo ali okna, vam bo koristilo nekaj nasvetov izkušenih halloweenarjev.

Jesen je čas najlepših barv, sprehodite se v naravo in naberite material za venček.
Profimedia

Izbirajte naravne materiale

Vzdušje lahko ustvarite s kupljenimi izdelki ali takšnimi, ki jih izdelate sami. Okrasitev doma z naravnimi materiali je odličen način, da vaša okrasitev ostane prizemljena in prefinjena. Buče, čeprav stereotipne, so odličen način za to. Noč čarovnic brez buč najbrž sploh ne bi več obstajala. V mnogih primerih velja, da je manj več, a to ne velja za buče. Nakup večjega števila buč različnih velikosti lahko pripelje do zelo učinkovite dekoracije. Postavite jih na okenske police ali pri vhodnih vratih, da ustvarite rustikalen, zelo jesenski vhod v vaš dom. Enostavno je pogosto najlepše, zato iz vseh buč ne izrežite obrazov, ker bo to videti otročje. Steklene posode napolnite z listjem, ki ste ga nabrali v naravi, borove storže postavite okoli svečnikov in ustvarite domače venčke iz jesenskega rastja, po možnosti takšnega, ki se ga še držijo rdeče jagode. Manj okostnjakov in pajkov, več jesenskega videza torej. Buče, listje in druge zaklade iz jesenske narave postavite na mizo, prekrito z lanenim prtom, in se pozabavajte z obročki za prtičke. Tako redko, preredko jih uporabljamo.

Manj srhljivosti, več jeseni. Tudi tako se lahko lotite noči čarovnic.
Profimedia

Sledite svoji barvni shemi

Najpogostejša dekoracija za noč čarovnic je polna kričečih barv, prevladujejo črna, žareče oranžna in strupeno zelena. Umirite vzdušje z uporabo temnejših, bolj razkošnih tonov ali z upoštevanjem skrbno načrtovane jesenske barvne sheme. Jesen je najlepši letni čas, poln bogatih barv in tekstur. Namesto da bi se odločili za običajno fluorescentno oranžno in sluzasto zeleno barvno shemo, okrasite svojo noč čarovnic v odtenkih, ki so vam bližje. Pomislite na barvo suhih pomaranč in temno zelene odtenke. Če se želite s praznikom soočiti bolj neposredno, lahko uberete gotsko pot - vijolično in črno. Za šik teksturiran videz prostor opremite z velikimi svečami iz temnega voska ali svečami s teksturo. Dodajte še nekaj leska starega zlata.

Uporabite prave sveče za srhljiv, a razkošen videz

Sveče same po sebi nikakor niso strašljive, a lahko v času noči čarovnic vašemu domu dodajo mističen videz. Če uporabite nekaj kakovostnih sveč za alternativo utripajočim igračam, boste dom nežno osvetlili in mu dodali mehak sij s skrivnostno igro senc, ki bo namigovala na mračno plat tega obdobja. Pravilna ambientalna osvetlitev je ključ do uspeha pri okrasju za katerikoli praznik. Za noč čarovnic si boste morda sprva omislili majhne oranžne luči, vendar bodo preproste svetlobne verige videti bolj subtilne in strašljive, če jih boste vključili v okrasitev. Sveče, strateško postavljene na osrednjo mizo, bodo prav tako dale klasičen, a okusen občutek noči čarovnic.

Ceneje in enostavneje ne gre. Steklenice in podolgovate sveče ustvarijo zarotniško vzdušje.
Profimedia

Izogibajte se plastičnemu okrasju

Pri okrasitvi se izogibajte napihljivim in prevelikim plastičnim dekoracijam in vsemu, kar potrebuje vtič ali baterije. Če se vam zdi, da je vaša postavitev nekoliko pusta, se odpravite v prodajalno rabljenih reči in poiščite stare zaprašene vaze, senčnike, skodelice in svečnike, da bi vzdušju dodali več pristnosti in globine. Starine sicer v tem času niso nikakršno revolucionarno odkritje, a bodo starinski kosi zažareli v povsem novi luči, ko jih boste osvetlili s svečami in okrasili z naravnimi zakladi.

Čarovniški trojček - stara knjiga, listje in sveča starodobnega videza
Profimedia

Ne pretiravajte s tradicionalnimi motivi

Srhljivi okraski, posebej oblikovani za zunanjo dekoracijo za noč čarovnic, pogosto sledijo tradicionalnim motivom, kot so netopirji, pajki, čarovnice in izrezljane buče. Medtem ko ti dodatki res ustvarijo odličen halloweenovski kliše, pa lahko vašo bolj prefinjeno okrasitev nekoliko razvrednotijo. Poskusite najti ravnotežje. Noč čarovnic je zakoreninjena v občutku zabave in prazničnosti, zato je pri okraševanju ključno ohraniti osnovne elemente, a zmerno. Lestenec prekrijte z umetno pajčevino, po hiši lahko razpostavite lobanje, ki niso videti preveč plastično. Eden najbolj priljubljenih okraskov za noč čarovnic je skromna izrezljana bučka, ki je zaradi svoje vsestranskosti idealen dodatek prostorom, verandam in okenskim policam. Čeprav so predvidljive, so praznične buče, izrezljane, pobarvane ali kar naravne, ena najbolj dostopnih in cenovno ugodnih možnosti za okrasitev v jesenskem obdobju. Kdaj začeti okraševati? Če vprašate največje zanesenjake, že zamujate, zato lahko že danes zavihate rokave in pustite temnim silam, da pridejo na plano.

Nobenih zombijev, zgolj lepe buče in enostavne lučke, pa je vzdušje prav tako čarobno.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta