Ob bolezni ledvic je prizadeto celotno telo

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
20.03.2022 04:50

Bolezni ledvic so pomemben dejavnik tveganja za nastanek in poslabšanje bolezni srca in ožilja, kot je srčno popuščanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ledvice so odgovorne za čiščenje celotnega telesa, kar omogoča normalno in dobro delovanje vsem telesnim celicam.
Shutterstock

Delovanje ledvic in srčno-žilnega sistema je tesno povezano. Bolezni ledvic so pomemben dejavnik tveganja za nastanek in poslabšanje bolezni srca in ožilja, kot je npr. srčno popuščanje. Po drugi strani tudi pri napredovanju srčnega popuščanja pogosto ugotavljajo poslabšanje ledvične bolezni. Kronična ledvična bolezen (KLB), kot imenujemo skupino ledvičnih bolezni, ki potekajo počasi, vendar z vztrajnim poslabševanjem ledvičnega delovanja, je vse pogostejša v naši populaciji. Ocenjujejo, da ima v zahodnem svetu kronično ledvično bolezen približno deset odstotkov odraslega prebivalstva. V Sloveniji bi to pomenilo približno 180 tisoč ljudi, v svetu 850 milijonov. Zaradi hitrega naraščanja pogostosti KLB in povečane smrtnosti, ki je posledica te bolezni, bo leta 2040 kronična ledvična bolezen postala peti najpogostejši razlog za smrt.

Kardio-renalni sindrom

Odkar imamo na voljo dializo in presaditev ledvic, bolniki z ledvičnimi boleznimi ne umirajo več zaradi ledvične odpovedi. Ta dva medicinska čudeža sta korenito izboljšala prognozo ledvičnih bolnikov, žal pa nista v celoti odpravila problema ledvičnih bolezni, pojasnjuje dr. Andrej Škoberne, dr. med., s Kliničnega oddelka za nefrologijo UKC Ljubljana, predsednik Slovenskega nefrološkega društva. "Dandanes je glavni problem KLB slab vpliv, ki ga imajo ledvične bolezni na delovanje različnih organov in tkiv. Ledvice so odgovorne za čiščenje celotnega telesa in vzdrževanje primernega okolja v telesu, kar omogoča normalno in dobro delovanje vsem telesnim celicam, zato ne preseneča, da ob ledvičnih boleznih trpi celotno telo."

Srce in ledvice so tesno povezani, zato bolezen enega od organov skoraj brez izjeme prizadene tudi drugi organski sistem. Vse več je govora o srčno-ledvičnem oziroma kardio-renalnem sistemu. "Pri srčnem popuščanju motnje v delovanju srca privedejo do slabše prekrvitve ledvic, kar kvari njuno delovanje, zastajanje tekočin zaradi slabše črpalne funkcije srca pa vodi v tako imenovano kongestijo ledvic. Srčno popuščanje zato neizogibno privede do ledvične bolezni. Tudi pri okvari ledvic zaradi motenega prečiščevanja krvi in predvsem slabšega odstranjevanja tekočin iz telesa prav tako pride do zastoja tekočin oziroma kongestije, kar vodi v nastanek sindroma srčnega popuščanja pri predhodno zdravem srcu," pojasnjuje asist. dr. Andraž Cerar, dr. med., z Oddelka za napredovalo srčno popuščanje in transplantacije srca Kliničnega oddelka za kardiologijo UKC Ljubljana.

Zelo pomembno je, da ledvične bolezni zgodaj odkrijemo, saj lahko z upočasnjevanjem ledvičnega odpovedovanja preprečujemo srčno-žilne zaplete.
Profimedia

Ledvice morajo biti dobro prekrvavljene

Da lahko ledvice ustrezno opravljajo svoje naloge, morajo biti dobro prekrvavljene. Prim. Matija Cevc, dr. med., predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, pojasnjuje, "da je pretok krvi skozi ledvici je odvisen od različnih dejavnikov, a mora pri povprečno veliki odrasli osebi dosegati od 1000 do 1200 mililitrov na minuto. Že nekajminutna popolna prekinitev pretoka, kar se lahko zgodi, če se na primer zamaši ledvična arterija ki oskrbuje ledvico s krvjo, lahko povzroči njeno odmrtje. Primeren pretok omogoči, da se vzdržuje normalno izločanje urina. Vsaka motnja v prekrvavitvi lahko povzroči, da se v telesu začnejo zadrževati in kopičiti odpadne presnovne snovi, ki bi se sicer izločile z sečem, zadržuje se tekočina in pride do otekanja, pride do motenj v uravnavanju krvnega tlaka in sproščanju nekaterih hormonov, ki so ključni za uravnavanje krvnega tlaka, do motenj pri nastajanje rdečih krvničk in aktiviranju vitamina D, do motenj uravnavanja elektrolitov itd." Seveda je za zagotavljanje pretoka skozi ledvice odgovorno srce s tem, ko poganja kri po telesu. Ne preseneča torej, da motnja pri delovanju srca povzroči tudi motnjo v delovanju ledvic. Po drugi strani pa lahko okvara ledvic pripelje tudi do srčno-žilnih zapletov. Tako je dokazano, da pride pri bolnikih z napredovalo kronično ledvično boleznijo do hitrega napredovanja oziroma slabšanja aterosklerotične žilne bolezni.

Dializa in presaditev ledvic sta korenito izboljšali prognozo ledvičnih bolnikov, nista pa v celoti odpravili problema ledvičnih bolezni.
Sašo Bizjak

Po navedbah Andraža Cerarja je ledvična bolezen pri srčnem popuščanju pogosta pridružena bolezen, prisotna je pri več kot tretjini bolnikov s srčnim popuščanjem. Njeno pravočasno prepoznavanje in zdravljenje je bistveno za zmanjševanje obolevnosti ter umrljivosti bolnikov s srčnim popuščanjem ter preprečevanje ponavljajočih se hospitalizacij, ki vodijo v slabšanje stanja bolnika.

Kdaj na oceno stanja ledvic

Ledvična bolezen, sploh v napredovalih oblikah, otežuje tudi zdravljenje samega srčnega popuščanja, saj se večina temeljnih zdravil izloča skozi ledvice. Ob slabšem delovanju ledvic so pogostejši tudi neželeni učinki tovrstnih zdravil.

"K sreči pa so nam v zadnjih nekaj letih na voljo novi razredi zdravil za srčno popuščanje, kot so zaviralci neprilizina v kombinaciji z zaviralci angiotenzinskih receptorjev ter zaviralci SGLT2, ki imajo znanstveno dokazan ugoden učinek tako na izboljšan potek srčnega popuščanja kot na ledvične bolezni," pravi Cerar.

Ker se pogostost srčno-žilnih zapletov strmo povečuje s slabšanjem ledvičnega delovanja, je zelo pomembno, da ledvične bolezni zgodaj odkrijemo, saj lahko z upočasnjevanjem ledvičnega odpovedovanja, za kar imamo na voljo zdravila, preprečujemo srčno-žilne zaplete, s čimer podaljšujemo življenje bolnikov s kronično ledvično boleznijo, poudarja Škoberne. "Odkrivanje ledvičnih bolezni je preprosto, potrebujemo le analizo krvi z določitvijo serumskega kreatinina in analizo urina.Preiskave za oceno stanja ledvic priporočamo vsem odraslim bolnikom s sladkorno boleznijo, s povišanim krvnim tlakom, z znanimi srčno-žilnimi boleznimi, debelim ljudem in bližnjim sorodnikom bolnikov s KLB.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta