Opazujmo živali! Pasji spremljevalci lahko pomagajo pri zaznavanju bolezni

Polajnko Malek Vesna
16.07.2023 03:00

V okviru nedavne študije se je izkazalo, da so psi sposobni v laboratoriju viruse pri ljudeh zaznati s 95-odstotno natančnostjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Medtem ko ljudje običajno zaznavamo svet okoli nas z vidom, psi svojo okolico spoznavajo z vonjem. Zanje so sposobnosti njihovega nosu ključne pri iskanju hrane, partnerjev za parjenje in varnih krajev za počitek. Naš kosmati prijatelji lahko s svojimi vohalnimi sposobnostmi zaznajo tudi počutje ljudi. Tako lahko na primer zavohajo strah v človeškem znoju. Glede na to ni nobeno presenečenje, da lahko s svojimi nosovi pri ljudeh zaznavajo tudi bolezni in zdravstvene težave, vključno s kužnimi boleznimi, kot je covid-19. V okviru nedavne študije se je izkazalo, da so psi sposobni v laboratoriju viruse pri ljudeh zaznati s 95-odstotno natančnostjo, v šolah pa s 83-odstotno natančnostjo.

Vohalne sposobnosti psov močno prekašajo človeške. Študije nakazujejo, da imajo psi do 10.000-krat boljši vonj kot ljudje, saj imajo v svojih nosovih več kot sto milijonov receptorjev vonja (ljudje jih imamo samo šest milijonov). Psi lahko zaznajo celo vrsto različnih vonjav v veliko manjših koncentracijah kot ljudje in celo najsodobnejši laboratorijski instrumenti - včasih lahko zaznajo določeno kemijsko sled iz vzorca trilijonov delcev. Zanimivo je, da psi svoje nosnice uporabljajo ločeno. Vonjati začnejo z desno nosnico. Če jim je vonj znan in je torej zanje "varen", začnejo uporabljati še levo nosnico.

Psi imajo seveda različno velike in oblikovane nosove, toda vsi imajo občudovanja vredno sposobnost, da zaznajo vonje v različnih situacijah. Ne le, da imajo psi odlične vohalne sposobnosti, vohajo pravzaprav zelo radi. Če psu dovolimo, da vohlja naokrog, lahko s tem dejansko izboljšamo njegovo počutje in razpoloženje.

Pandemski partnerji

Psi so dokazali, da lahko z vonjanjem točno prepoznajo celo vrsto nalezljivih bolezni. Med drugim so uspešno zaznali, kateri otroci so okuženi s paraziti malarije, potem ko so povohali njihove noge. Psi lahko zaznajo tudi bakterijske okužbe sečil in želodčno-črevesne okužbe, ki jih povzroča bakterija Clostridium difficile in so lahko za ranljive paciente tudi usodne. Na začetku pandemije covida-19 je postalo jasno, da je treba hitro odkriti način za množično, zgodnje in točno zaznavanje okužbe. Okužbe dihal izzovejo sproščanje cele vrste snovi, ki imajo vsaka svoj poseben vonj. Glede na to, da psi uspešno zaznavajo nekatere bolezni, so znanstveniki takoj preverili, ali bi lahko bili med pandemijo v pomoč tudi pri zaznavanju covida-19.

Prve raziskave so pokazale, da lahko psi že po enem samem tednu urjenja s 83-odstotno natančnostjo zaznajo specifičen vonj, ki ga oddajajo ljudje, okuženi s covidom-19. Po urjenju z vzorci so bili psi sposobni covid-19 zaznati tudi v drugih človeških telesnih tekočinah, denimo v urinu in znoju.

Testiranje z vohanjem

V okviru nedavne študije so pse, ki so že bili izurjeni za zaznavanje vonja covida-19 v laboratoriju, odpeljali v 27 kalifornijskih šol, kjer so 3897 dijakom ovohali gležnje in stopala. Da bi lahko primerjali in preverili natančnost rezultatov testiranja, so vsi testirani dijaki pred tem opravili tudi hitri test za covid-19. Po prvem urjenju so psi virus v laboratorijskih vzorcih zaznali s 95-odstotno natančnostjo, hkrati so 95-odstotno točnostjo zaznali vzorce brez virusa. Pri ljudeh so psi okužbo zaznali s 83-odstotno točnostjo in 90-odstotno specifičnostjo. Gre za nekoliko manjšo točnost in specifičnost od hitrih testov, čeprav so se ti v okviru različnih študij izkazali za različno učinkovite. A tudi če upoštevamo podatek, da so psi naredili nekaj napak, so se izkazali za zelo učinkovite glede na to, da je test trajal le nekaj sekund.

Podobno kot v okviru izvajanja varnostnih ukrepov rutinsko pomagajo pri ljudeh odkrivati razne substance, kot so droge ali eksplozivi, bi lahko bili psi učinkoviti medicinski pomočniki pri odkrivanju bolezni. V visokozahtevnih okoljih, kot so šole ali fakultete, bi bilo tako hitro in učinkovito testiranje v veliko pomoč.

Toda vso medicinsko in zdravstveno tehnologijo je treba najprej natančno ovrednotiti z vidika varnosti, stroškov in učinkovitosti kakor tudi z vidika kakršnihkoli zakonskih in etičnih posledic. Tudi ko gre za vsesplošno testiranje s pomočjo psov, je nujen temeljit premislek, saj je treba poskrbeti tudi za dobrobit teh živali.

Pasji zdravnik?

Covid-19 je samo ena bolezen, pri katere odkrivanju bi nam lahko bili v pomoč naši pasji prijatelji. Poleg nalezljivih bolezni so v bioloških vzorcih uspešno zaznali tudi nekatere vrste raka, začetek epileptičnih napadov in hipoglikemijo (nizko raven sladkorja v krvi) pri pacientih z diabetesom. Psi in ljudje živimo skupaj že tisoče let in postali so naši stalni spremljevalci. Zaradi dejstva, da radi vohljajo in da to počnejo zelo dobro, so postali tudi naši pomembni partnerji pri delu. Po zaslugi njihovih prirojenih sposobnosti za zaznavanje bolezni pri ljudeh se je odnos med človekom in psom še dodatno poglobil.

(Avtorica prispevka je Jacqueline Boyd, višja predavateljica znanosti o živalih, univerza Nottingham Trent.)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta