Paket pod smrečico je več kot zgolj darilo: Naj bo veliko ali majhno, si je za izbiro treba vzeti čas

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
12.12.2021 02:00

Otrok naj začuti, da je poseben dan, ko se družina zbere skupaj, ko si vzamejo čas drug za drugega, ko se pogovarjajo, skupaj igrajo in se imajo fino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Spodbudimo otroke, da sporočijo svoje želje: mlajši otroci narišejo, starejši pa napišejo pismo Božičku ali dedku Mrazu. Foto: Arhiv Večera

Arhiv Večera

Miklavž kot prvi od decembrskih dobrih mož z darili je svoje delo že opravil, še več daril pa bo najbrž nastavljenih pod božično smrečico ali novoletno jelko. Predpraznična evforija se že stopnjuje v nakupovalno mrzlico, tako v trgovinah kot na spletu. A za "dobro" darilo, ki bo tistemu, ki mu je namenjeno, res prineslo zadovoljstvo, si je treba vzeti čas. Še posebej ko razmišljamo o darilih za otroke. Vedeti le to, da iščemo igračo za na primer šestletnega dečka in štiriletno deklico, je pač premalo.

"Poleg starosti otroka je zelo pomembno, da imamo v mislih konkretnega otroka, ki mu izbiramo darilo. Kaj ima on rad? Igrače za gradnjo, igrače za domišljijsko igro, knjige, družabne igre, igre za izvajanje poskusov? Poskušajmo se spomniti, ali nam je ob kakšni priložnosti povedal, kaj bi rad, smo ga videli, da se je s kakšno igračo s prijatelji dolgo in z zanimanjem igral, bi rad sodeloval pri kakšni športni dejavnosti in bi potreboval žogo, sanke, drsalke … Tudi če gre za majhno in skromno darilo, ki pa je kupljeno za njega, bo otrok vesel in zadovoljen," pravi dr. Ljubica Marjanovič Umek, razvojna psihologinja, zaslužna profesorica Filozofske fakultete v Ljubljani.

Ljubica Marjanovič Umek: "Tudi če gre za majhno in skromno darilo, ki pa je kupljeno za njega, bo otrok vesel in zadovoljen." Foto: Igor Napast

Igor Napast

Otroci po tretjem ali četrtem letu starosti že razumejo, kaj je želja, in tudi vedo, da željo lahko sporočijo na primer ob rojstnem dnevu ali ob decembrskem obdarovanju. Psihologinja zato svetuje, naj otrok sodeluje pri izbiri darila. Seveda ne neposredno, pri nakupu, ni jim treba že uničiti iluzije, da darila nosijo dobri možje. "Prav pa je, da jih odrasli spodbudimo, da sporočijo svoje želje: mlajši otroci narišejo, starejši pa napišejo pismo Božičku, dedku Mrazu. Vendar se je treba hkrati z njimi pogovarjati o tem, da Božiček ali dedek Mraz verjetno ne bo prinesel vsega, kar si želijo, saj mora obdarovati veliko, veliko otrok. Bo pa prebral vse njihove želje."

Igrača ni edino primerno darilo

Za odrasle pa je že pred prazniki čas, da se dogovorijo, kako bodo to leto obdarovali otroke v družini. V nekaterih družinah dobi otrok darilo od staršev, od obojih starih staršev, morda še tet in stricev, družinskih prijateljev … Je prav, da otroka obdaruje vsak posebej, ali bi bilo bolje, da bi sorodniki stopili skupaj in podarili eno, morda malce večje darilo? Za vse veljavnega pravila tu ni, pravi na to Ljubica Marjanovič Umek. "Dogovori med starši in starimi starši so lahko različni, ker sorodniki tudi sicer med seboj različno sodelujejo. Prav je, da se tudi pri tovrstnih dogovorih upošteva morebitne želje otroka, ki jih je posredoval v pismu enemu od decembrskih mož. Sorodniki se torej lahko dogovorijo, da bodo letos, ker si otrok močno želi igračo ali športni pripomoček, ki je drag, darilo kupili skupaj. Od vsakega posebej pa bo otrok dobil objem, stisk, lepo voščilo. Lahko pa tudi vsak sam razmisli o željah otrok in podari nekaj manjšega, česar bo otrok prav tako vesel. Tako v prvem kot drugem primeru je zaželeno, da se odrasli med seboj pogovarjajo in dogovorijo, kako bo obdarovanje potekalo."

V željah, ki jih otroci sporočajo decembrskim dobrim možem, verjetno prevladujejo igrače, morda še kakšna športna oprema. Odrasli pa raje razmišljajo o "uporabnih" darilih. So tudi oblačila, obutev, knjige in tako dalje primerna darila za decembrsko obdarovanje? Vsekakor, pravi psihologinja. "Igrača ni edino primerno darilo za otroka. Marsikateri otrok bo zelo vesel knjige, barvic, športne opreme, nekateri otroci bodo Božičku ali dedku Mrazu zelo hvaležni za nove rokavice, topel pulover … Tudi za priboljšek v hrani. Ne smemo pozabiti, da otroci živijo v zelo različnih materialnih pogojih in da so prav zato njihove želje različne, obarvane tudi z vsakodnevno realnostjo, ki jo živijo."

Izbira prave igrače ni enostavna

Druga skrajnost te naše realnosti pa so otroci, ki imajo na voljo vse, kar si zaželijo in še več, in to še preden si sploh utegnejo kaj zaželeti. Kako izbrati darilo za take otroke? Imajo decembrska darila zanje sploh še kak pomen? "Morda je prav za te otroke pomembno, da starši praznični čas izkoristijo za umik iz mrzličnega nakupovanja in kopičenja igrač ali drugih daril, ki jih otrok niti ne opazi več, in se raje odločijo za skupen obisk kulturne prireditve, primerne za otroke, preživet dan v naravi, na primer na sankanju, za druženje s sorodniki ali prijatelji ter skupno igranje, pogovarjanje. Obdaritev pa je zgolj simbolična, na primer drobna darila, ki jih dobijo vsi člani družine, ko se igrajo tombolo ali iščejo skrita darila na zasneženem vrtu. Lahko se zgodi, da bodo otroci tovrstna presenečenja doživeli kot eno bolj prijetnih izkušenj in ne bodo žalovali, da niso dobili še ene igrače več."

Otroške oči zažarijo v pričakovanju.

Canstockphoto

Ljubica Marjanovič Umek meni, da je dovolj, če se otroka v decembru obdaruje le enkrat, ni potrebe, da darila prinese vsak od decembrskih dobrih mož. "Obdarovanje v družinskem krogu naj bo povezano s tistim običajem, ki ga posamezna družina neguje. Gre za več kot le za to, da otrok dobi darilo. Prav je, da otrok čuti, da gre takrat za poseben dan in posebno, praznično vzdušje, ko se družina zbere skupaj, ko si vzamejo čas drug za drugega, ko se pogovarjajo, skupaj igrajo in se imajo fino."

Ministrstvo za šolstvo in šport je pred leti igračam, ki so izpolnjevale stroge kriterije, podeljevalo znak Dobra igrača, ki je bil smernica za kupce, pa tudi proizvajalce igrač in trgovce, veliko je prispeval k splošnemu razumevanju, da je nakup igrače odgovorno dejanje in da se ob tem velja opreti na strokovna mnenja. Žal to ocenjevanje, v katerem je sodelovala tudi Ljubica Marjanovič Umek, že deset let ne poteka več in se morajo kupci znajti sami. Še posebej ker tudi prodajalci, niti v specializiranih trgovinah za igrače, niso dovolj usposobljeni, da bi znali prav svetovati.

"Morali bi se stalno vključevati v ustrezna strokovna izpopolnjevanja, ki jih ni; prav tako nimajo na razpolago ustreznih katalogov igrač, iz katerih bi lahko dobili več informacij in bolj podrobne informacije o različnih vrstah igrač, različni kakovosti. Zdi se, da velja prepričanje, da je prodaja igrač precej enostavno delo," pravi sogovornica, ki pa je sama prepričana, da nakup igrače ni nič manj zahteven kot nakup katerega koli drugega aparata, obleke, čevljev in da si je za nakup igrač treba vzeti čas.

Vse igrače so za dečke in za deklice

Vrzeli v znanju o prodaji igrač se v naših trgovinah kažejo tudi v tem, da so igrače na policah še vedno deljene na tiste za punčke in tiste za fantke. "V trgovini vas bo prodajalec/-ka še vedno najprej vprašal/-a po spolu otroka, za katerega kupujete igračo, in ne po starosti ali morebitnih drugih željah. Strokovnjaki/-nje, ki se ukvarjamo z igračami, sporočamo ravno obratno: vse igrače so enako primerne za deklice in dečke.

Povejmo otrokom, da Božiček ali dedek Mraz verjetno ne bo prinesel vsega, kar si želijo, saj mora obdarovati veliko otrok. Bo pa prebral vse njihove želje. Foto: Canstockphoto

Canstockphoto

Tudi deklice se rade igrajo z vozili, konstruktorji, žogami, dečki pa s punčkami, medvedki, kuhinjo, šotori. Ampak v resnici se ne ali se le redko. Zakaj? Ker z izbiro spolno značilnih igrač že zgodaj v njihovem razvoju spodbujamo spolno značilno vedenje in ravnanje deklic in dečkov, ki ga skozi leta le še krepimo."

Ker je igra pomembna za otrokov razvoj in učenje in mu omogoča razvoj na zaznavno-gibalnem, čustvenem, socialnem in spoznavnem področju, je pomembno, da ima otrok v vsakem razvojnem obdobju kakovostne igrače. In vse, kar smo zapisali o izbiri daril za otroke, nikakor ne velja le za decembrske praznike. Čeprav so seveda darila dobrih mož, pa naj pridejo skozi dimnik ali se znajdejo pod smrečico, nekaj posebnega in nadvse vznemirljivega: pričakovanje obdaritve, nestrpno odvijanje paketa, veselje, ko najdejo igračo, ki so si jo želeli. In naj bo ta večer poseben tudi za odrasle, vzemimo si čas za otroke in se igrajmo skupaj. Stari ljudski rek pravi: "Ne nehamo se igrati, ker se staramo. Staramo se, če se nehamo igrati."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta