Pamet v roke

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
16.05.2021 05:00
Marš, v naravo!
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Natalija Jurše

Ne čakaj pomladi, ne čakaj na maj ... ampak kaj, ko se akcija vsako leto začne prav maja. Vsi na kolo za zdravo telo - ponekod električnih že zmanjkuje. Gremo na zabavo v naravo - za avtodome je čakalna vrsta kot pri zdravniku. Zakaj bi se obremenjevali s študijem, kako in s katerimi dokumenti (cepivi in testi) zlesti čez mejo in se okopati v rajskem morju Dalmacije - nabavimo si montažni bazen ali džakuzi (500 evrov je stal mojo ženo, malo glede na to, da v eni uri segreje vodo za okoli dve stopinji Celzija, po kloru pa diši bolj kot tisti za turistične bone v Topolšici). Kdor letos še ni imel piknika, ni Slovenec, ker vsak Slovenec je deloma tudi Balkanec, ki mu prijajo dobrote z žara, sarajevski in leskovački čevapi, ražnjiči in pleskavice, pa makedonski paradajz ali ajvar ... In ni ga Balkanca, ki se ne bi oklical za žar mojstra - prvi korak je zatorej pot v Bauhaus, kjer je gril (plinski, električni, na oglje ali drva) garantirano najcenejši, če ne, vam povrnejo razliko, da vam bo ostalo še za kakšen kotlet več.

Čeprav je vožnja pri rumeni cestnoprometni prekršek, me zdajšnja rumena faza navdaja z optimizmom, zato pišem o piknikih, kolesarjih in plavalcih. Da se vsak dan, vsako uro, pogovarjamo o vremenu, je še nekako razumljivo, ni pa normalno, da se poleg vremena pogovarjamo samo še o vrsti cepiva - katero je boljše in katero slabše. Hujši smo postali od narkomanskega krožka, ki premleva, katera droga je najboljša.

Ni več važno, ali bo prvak Maribor ali Olimpija, važno je, da pridemo v zeleno fazo, tudi v Mariboru, ki te ne ljubi, zeleno. A že v oranžnem ali rumenem obdobju je nujno manj sedeti in ležati doma, se več gibati in (na novo) zaživeti. Kar pogrešam od lanskega marca, je spodbujanje ljudi k bolj zdravemu načinu življenja. Kar naenkrat je kavč prioriteta, plastika pa spet naša najboljša prijateljica - maske sploh, vedno več pa je tudi zelenjave, zapakirane vanjo. Pričakovati, da bo človek preživel ne glede na to, ali bo okolje umrlo od plastične svinjarije, je podobno nojevemu tiščanju glave v pesek. Zato pa pamet v roke - čez vikend na Boč ali na Črno jezero!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.