Paraolimpijske igre: Banfi in Izlakar že imata šest kolajn

N.R.
25.08.2024 02:00

Na paralimpijskih igrah, ki bodo v Parizu med 28. avgustom in 8. septembrom, bo v štirih panogah nastopilo 14 slovenskih tekmovalk in tekmovalcev. Za odličja se bo merilo 4400 parašportnikov in parašportnic z vsega sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska odprava v Parizu
Sportida

Na seznamu slovenske paralimpijske ekipe v Parizu so odbojkarice Jana Ferjan, Lena Gabršček, Bogomira Jakin, Barbara Kocmur, Saša Kotnik Hren, Suzana Ocepek, Vesna Pogačar, Klara Vrabič, Tija Vrhovnik in Danica Gošnak, lokostrelca Živa Lavrinc in Dejan Fabčič, strelec Franček Gorazd Tiršek in atlet Henrik Plank. Reprezentanco bo vodil Boro Štrumbelj.

Podelili bodo 549 medalj v 22 panogah, tekmovalo bo 4400 parašportnikov in parašportnic z vsega sveta. Do zdaj so slovenski paralimpijci osvojili 52 kolajn, od tega 14 zlatih. Največ kolajn so osvojili v strelstvu, plavanju, namiznem tenisu in atletiki, v kateri je prvo zlato odličje osvojila Pavla Sitar leta 1972 v nemškem Heidelbergu. S po šestimi medaljami sta rekorderja atlet Franjo Izlakar in pokojni Jože Banfi (odbojka sede in plavanje). Prvo medaljo, srebrno, pa je leta 1972 osvojil Jože Okoren v metu diska.

Paralimpizem je sorazmerno mlado gibanje, 64 let mineva od prvega uradnega tekmovanja, bilo je v Rimu 1960. Nov veter v jadra paralimpizma so bile igre v Seulu (leta 1988), ki so bile sploh prve, ki so potekale na istem prizorišču kot olimpijske igre. Paralimpijske igre v Londonu 2012 so prinesle parašportu medijsko pozornost, ki si jo zasluži, leta 2016 v Riu je bil storjen korak naprej. Niti covid-19 ni ustavil paralimpizma, Tokio je leta 2021 gostil igre kljub vsem oviram in izzivom; tudi s slovenskimi parašportniki, ki kolajne na največjem tekmovanju na svetu zbirajo od leta 1972.

Franček Gorazd Tiršek se kljub temu domov vrača z medaljo, in to zlato. 
Reuters

Prva slovenska in prva Jožetova

Slovenski parašportniki so v zgodovini osvojili 52 medalj na paralimpijskih igrah, od tega 51 na poletnih in eno na zimskih paralimpijskih igrah (smučanje). Jože Okoren je prvi dobitnik paralimpijske medalje za Slovenijo in takratno Jugoslavijo v metu diska (Heidelberg 1972). Kasneje je osvojil še srebrno medaljo, prav tako v metu diska (Arnhem 1980); njegov takratni rezultat je bil nekaj let evropski rekord.

Franc Komar je osvojil bronasto medaljo v alpskem smučanju - kombinacija na zimskih paralimpijskih igrah (Innsbruck 1984).

Franjo Izlakar in Jože Banfi

Franjo Izlakar je eden od dveh najuspešnejših slovenskih paralimpijcev. Osvojil je šest medalj v atletiki (tri zlate, dve srebrni, eno bronasto). Športno pot je kot osnovnošolec začel v ZUIM Kamnik. Že zelo zgodaj ga je nad športom navdušil eden vidnejših športnih delavcev, prof. Rajko Vute. Izlakar je v Barceloni 1992 priboril sploh prvo (zlato) medaljo pod zastavo Slovenije. Najprej je bil zlat v suvanju krogle, potem pa še v metu diska. V metu krogle je tedaj postavil svetovni rekord, z diskom pa paralimpijskega.

Mariborčan Franjo Izlakar je izpisal najlepše strani slovenskega paralimpizma.
Janko Rath

Jože Banfi se je začel s športom invalidov ukvarjati po nesreči med otroško igro, v kateri je izgubil obe nogi. Navdušil se je za namizni tesni, odbojko sede in plavanje. Kar šestkrat je nastopil na paralimpijskih igrah, na njih pa leta 1980 in 1984 osvojil šest medalj (tri zlate, eno srebrno, dve bronasti). Pet si jih je priplaval, eno pa si z reprezentančnimi soigralci priigral v odbojki sede. V plavanju so takrat zlate medalje pomenile tudi svetovne rekorde. Na svetovnih in evropskih prvenstvih se je okitil s 14 medaljami. Osemkrat je bil kot igralec državni prvak Nizozemske v sedeči odbojki. Leta 1980 je za tekmovalne dosežke na področju invalidskega športa prejel tudi Bloudkovo plaketo. Po končani karieri je bil trener nizozemske reprezentance v odbojki sede.

Zlate Slovenke in ostali mejniki

Pavla Sitar je dobitnica prve zlate paralimpijske medalje v vožnji z vozičkom (Heidelberg 1972) za Slovenijo in takratno Jugoslavijo. Mateja Pintar Pustovrh je osvojila dve paralimpijski medalji, zlato (Atene 2004) in bronasto (Peking 2008). Veselka Pevec je osvojila zlato medaljo v parastrelstvu (Rio de Janeiro 2016).

Franc Pinter je najuspešnejši slovenski parastrelec z največ nastopi na paralimpijskih igrah (bilo jih je kar osem) in štirimi medaljami, tremi srebrnimi (Atlanta 1996, Sydney 2000 in Atene 2000) ter eno bronasto (Peking 2008). Franc Pinter se je v začetku športne poti preizkušal še v številnih drugih športih.

Izjemen šampionski niz drži športna panoga parastrelstvo. Parastrelci so pod taktirko selektorice Polone Sladič osvojili kar devet paralimpijskih kolajn na sedmih zaporednih igrah: začelo se je v Atlanti 1996 (Franc Pinter 2.), potem pa nadaljevalo v Sidneyju 2000 (Franc Pinter 2.), Atenah 2004 (Franc Pinter 2.), Pekingu 2008 (Franc Pinter 3.), Londonu 2012 (Franček Gorazd Tiršek 2.), Riu 2016 (Veselka Pevec 1. in Franček Gorazd Tiršek 2.) in Tokiu 2021 (Franček Gorazd Tiršek 2. in 3.). (nr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta