Poletni krožnik: Pisano, eksotično, okusno

Zora Štok Zora Štok
23.07.2023 03:20

Hladne jedi so vedno dobrodošle v vročih poletnih dneh, naj bodo okusi vsakdanji ali s pridihom eksotike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poletna klasika z dodatkom - sveže kumare z jogurtom in meto, zraven pa še avokado
Profimedia

Vročina, ki jo je težko prenašati, pa nevihte in neurja so zaznamovali letošnje poletje. A kljub mislim, kako se izogniti vročini in želji, da gre čim prej in s čim manjšimi posledicami mimo, je treba tudi nekaj pojesti. Že res, da se poleti ne ukvarjamo z obsežnimi jedilniki in jedmi, ki terjajo veliko časa za pripravo, sploh pa se izogibamo daljšemu stanju za štedilnikom, zato ni nikdar odveč pobrskati za jedmi, ki so okusne, zdrave in hitro pripravljene. Nekatere lahko pripravimo vnaprej, jih shranimo v hladilniku in si jih privoščimo na kak vroč poletni dan.

Ker so vrtovi in tržnice zdaj polni sezonske zelenjave in sadja, s pripravo kakovostne poletne hrane ne bi smelo biti težav. Z dodatki, kot so jogurt, kisla smetana, skuta in siri pa stročnice, žitarice, testenine, riž in tudi meso in ribe, lahko kombiniramo mile volje. Sveža zelišča bodo jedem dala piko na i, ne samo glede okusa in videza, pač pa bodo tudi dobro dela našemu organizmu. Testenine, ajdova kaša, prosena kaša, kuskus, riž, pira, bulgur in še katera žitarica bodo poskrbeli, da bo poletna jed bolj nasitna od pripravljene zgolj z zelenjavo. Kar pa še zdaleč ne pomeni, da bo težka in bomo po obroku še komaj sedeli, kot se nam zgodi po obilnem jesenskem ali zimskem obroku.

Čisto drugačna poletna poslastica - korejska hladna juha z zelenjavo in rezanci
Profimedia
Lubenica je pravšnja za poletno osvežitev, bodisi da zagrizemo v hladno, sočno in sladko bodisi si iz nje pripravimo napitek.
Profimedia

Nekoliko pozabljena prosena kaša je kot nalašč za hitro pripravljen poletni obrok. Skuhamo jo lahko vnaprej in uporabimo, ko se nam mudi. Zelenjavo - por, rdeča in zelena paprika, korenje, bučke, zelena, stebelna zelena, koleraba .... - narežemo na koščke. V ponvi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo stisnjen strok česna, solimo, malo popramo, potem pa dodamo narezano zelenjavo. Na zmernem ognju pražimo nekaj minut, toliko, da se zelenjava malo zmehča, potem dodamo kuhano proseno kašo. Če je tekočina, ki jo spusti zelenjava, že povrela, dodamo žlico ali dve vode ali jušne osnove (mesna ali zelenjavna, ravnamo se po lastnem okusu), premešamo, po želji še začinimo in umaknemo z ognja. Posujemo s sesekljanimi zelišči - drobnjak, peteršilj, listi zelene, meta, zeleni del mlade čebule - in postrežemo s poljubno solato. Tako pripravljena prosena kaša je tudi odlična priloga. Če nam kaj jedi ostane, jo začinimo z oljem, limoninim sokom ali kisom in imamo za naslednji dan izdatno solato. Podobno lahko naredimo z ajdovo kašo.

Pri pripravi poletnih jedi se lahko zgledujemo tudi po kuhinjah Daljnega vzhoda. Vietnamska solata iz naribanega mladega zelja, korenčka, mlade čebule, rdeče čebule, sojinih kalčkov, riževih rezancev in na kose natrganega kuhanega ali pečenega piščanca (če nam ni do kuhanja, uporabimo ostanke), začinjena s slano ribjo omako, koriandrom in z dodatkom praženih arašidov bo pravšnji izlet izven kulinarične Evrope. Če nam je tako pripravljena solata premalo za pošten obrok, si zraven privoščimo pečen sir (lahko tudi sojin na primer), če pa solati ne dodamo piščančjega mesa, damo na krožnik ob njej kos pečenega mesa ali ribo.

Za lahko poletno večerjo ali večer v družbi prijateljev si lahko omislimo spomladanske rolice. V rižev papir zavijemo na tanko narezane trakove poljubne zelenjave (rdeče zelje, zelena solata, paprika različnih barv, korenje, bučke). Zelenjavo začinimo s sojino ali ribjo omako. Zvitke lahko pripravimo prej in jih shranimo v hladilniku, ponudimo pa jih z arašidovo ali sladko-kislo omako. Še bolj si delo poenostavimo, če na velik pladenj naložimo na paličice narezano zelenjavo (uporabna je vsa, ki jo lahko jemo svežo), narezana trdo kuhana jajca in pečen sojin sir, zraven pa v skodelicah ponudimo različne omake. Igramo se lahko z eksotičnimi okusi ali pa z bolj domačimi, na osnovi jogurta, majoneze, smetane.

Za poletne obroke so uporabne tudi tortilje. Le malo jih segrejemo, da jih lažje zvijamo, za nadev pa izberemo različne sestavine. Lahko na primer sesekljamo rukolo, v olivnem olju vložen sušen paradižnik, črne in zelene olive, dodamo na kose natrgano pečeno ali kuhano meso, vse pa pokapljamo z olivnim oljem in balzamičnim kisom. Tortilje, ki jih namažemo s kakšnim kremnim sirom, pasto iz pečene paprike ali kečapom, tesno zavijemo in ovijemo s folijo ter pustimo stati uro ali dve, potem pa jih narežemo na tanke kolobarje in postrežemo. Če se spet malo zadržimo na Tajskem, vidimo, da so pravi mojstri enostavnih, a izjemno okusnih jedi. Na primer: drobno narezano piščančje meso (ali goveje ali ribo) zmešajo s praženimi slanimi arašidi, sesekljano mlado čebulo, drobno naribanim rdečim zeljem in z malo svežega ingverja, začinijo pa z ribjo omako in sokom limete. Na krožnik razporedijo liste zelene solate in nanje naložijo začinjeno meso z zelenjavo in pokapljajo mešanico sojine in ribje omake, ki ji dodajo drobno sesekljan čili. Če ne jemo pikantnih jedi, čilije izpustimo.

Kakorkoli obračamo, pri nas in tudi drugod po svetu poletni dan redko mine brez paradižnika. Sploh v solati. Pa paradižniku namesto bele čebule dodajmo mlado čebulo, narezano na kolobarje, namesto kisa sok limete, feta sir razlomimo na kose, potem pa še malo stisnjenega česna, sesekljane mete, ščep soli in popra, pa bo čisto drugače od običajne klasike. Seveda lahko namesto fete uporabimo kak drug sir, mocarelo na primer, dodamo pa lahko še tunino. Če imamo ostanek kuhanih testenin ali riža, lahko v skledo s paradižnikom dodamo še to in namesto solate imamo kar brezmesni obrok.

In ne pozabimo na hladne poletne juhe, sadne in zelenjavne. Potrebujemo samo dober multipraktik in izbrane sestavine se v nekaj minutah povežejo v okusno poletno osvežitev. Španske zelenjavne hladne juhe s skupnim imenom gaspačo so že tako znane, s toplimi ali hladnimi poletnimi juhami z jogurtom se ponašajo v Iranu, svojo poletno kumarično juho imajo Rusi. Prava posebnost pa prihaja s Korejskega polotoka: hladna mesno-zelenjavna juha z rezanci. Običajno jo postrežejo v dobro ohlajeni kovinski posodi, s katere se spuščajo kapljice vode, vsebina pa pošteno ohladi pregreto telo.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta