Čas za bučke: Zvezde poletja, ki imajo rade družbo

Zora Štok Zora Štok
09.07.2023 03:30

Začela se je sezona bučk. Naj jih imamo za še tako vsakdanje, z njimi v ponvi in na krožniku ni nikdar dolgčas. Le duška si dajmo in ustvarjajmo z njimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rezanci iz bučk s popečenim češnjevim paradižnikom, koščki sira in svežimi zelišči so popoln in lahkoten poletni obrok.
Profimedia

Bučke bi morda lahko primerjali s krompirjem. Tako zelo vsakdanje so, da jih komaj opazimo, pri tem pa pozabimo, koliko različnih jedi lahko z njimi pripravimo. Hladne in tople, bistre in kremne juhe, omake, pečemo jih na žaru, uporabimo za rižote, vlagamo jih za zimski čas, iz njih spečemo polpete. Nadevamo jih, iz njih naredimo roladice z različnimi nadevi, jih naribamo in naredimo tacikiju podobno hladno poletno omako. Bučke so izjemno družabne, bi lahko rekli, njihov blagi okus ne bo prevladal nad nobeno sestavino, bodo pa same zato v družbi druge zelenjave, mesa, sira, testenin in številnih drugih živil prišle do veljave. Uporabimo jih za narastke in zložence, tanko narezane uporabimo za bučkin karpačo, tudi rakovi repki so zanje primerna družba, odlične so v omletah, celo za sladice jih lahko uporabimo. In še eno dobro lastnost imajo - ne potrebujejo veliko toplotne obdelave, kvečjemu nekaj minut, za povrh pa so izredno okusne tudi sveže, z olupkom vred.

Malo hladno, malo toplo

Sredi poletja se verjetno ne bomo utrujali z vročimi juhami, lahko pa se s kakšno hladno ali mlačno nekoliko ohladimo. Da ne bo vedno klasični gaspačo, hladna juha španskih korenin iz sveže zelenjave, olivnega olja in začimb,naj bo enkrat za spremembo poletna juha iz bučk. V posodo sekljalnika damo na grobo narezane tri bučke, žličko česna v prahu, eno manjšo, drobno sesekljano šalotko, malo soli in popra ter 2 dl sladke smetane in 3 dl jušne osnove. Dodamo lahko še žlico olivnega olja, potem pa na najvišji hitrosti sekljalnika vsebino utekočinimo. Če je juha pregosta, dodamo malo juhe. Zaradi nekaj minut dolge obdelave v sekljalniku bo juha mlačna, a če želimo, jo lahko za uro ali dve damo v hladilnik in postrežemo hladno. Preden prvič zajamemo z žlico, juho potresemo s svežimi sesekljanimi zelišči. Meta bo dala malce zanimivejši okus, a seveda ne bo nič narobe, če uporabimo peteršilj, drobnjak ali baziliko. Pa ščepec timijana morda, ne pozabimo pa na koprc, ki se prav tako odlično ujema z bučkami.

Z malce eksotičnim navdihom lahko pripravimo bučke v hladni omaki s karijem. Čvrst jogurt zmešamo z malo kisle smetane, dodamo nekaj kapljic sojine omake, žličko ali dve začimbne mešanice kari (ali pa dodamo le kurkumo), sesekljan čili, če želimo bolj pikantno omako, sicer ga izpustimo. Sestavine temeljito zmešamo. Bučke narežemo na tanke trakove ali jih grobo naribamo (kot jabolka za zavitek), posolimo in počakamo, da buče spustijo tekočino. Ožamemo jih in vmešamo v omako. Potresemo s sesekljanim koriandrom. Če ga ne maramo, bo dobrodošel tudi peteršilj. Odlična priloga k jedem z žara ali pa s kosom kruha odlična malica. Če ne maramo karija, jogurtu in smetani dodamo le sesekljana zelišča in vmešamo bučke, bodo pripravljene na tako preprost način tudi teknile.

Bučke so zvezde poletja, v ponvah in na krožniki se rade družijo z drugimi darovi narave.
Profimedia

Prigrizek ali glavna jed

Za popoldanski prigrizek ali lahko večerjo pripravimo rolice iz bučk. Bučko dobro operemo in obrišemo, odrežemo vrh na obeh koncih in jo po dolgem narežemo na približno tri milimetre debele rezine. Naložimo jih na pekač, obložen s peki papirjem, premažemo z malo olivnega ali navadnega belega olja in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, pet do deset minut oziroma toliko časa, da se rezine zmehčajo in jih lahko zvijemo. Še mlačne rezine bučk obložimo s rezino pršuta, zvijemo, pritrdimo z zobotrebcem in nanj nabodemo črno ali zeleno olivo, košček kisle kumarice, rdeče paprike ali sira. Če želimo bolj izdatne roladice, pršut premažemo s kakšnim sirnim namazom, ki mu dodamo mleto rdečo papriko (lahko tudi dimljeno, bo okus še boljši), zelišča, gorčico, sesekljane olive ali kapre in potem zvijemo v roladico. Lahko pa seveda izpustimo pršut, pa bodo uživali tudi tisti, ki ne jedo mesa.

A kljub poletju ne gre vselej jesti le hladnih jedi. Z bučkami si hitro pripravimo tudi kaj toplega. Če začnemo s preprosto jajčno omleto. Bučke narežemo na tanke kolobarje, jajca stepemo z malo smetane (tako bo omleta bolj rahla), soljo in poljubnimi začimbami. V ponvi segrejemo malo maščobe (maslo, olje) in zlijemo vanjo stepena jajca, ko nekoliko zakrknejo, naložimo po vrhu kolobarje bučk (dodamo pa lahko še kakšno suho salamo, na trakce narezano šunko ali pršut, panceto ...), čez minuto ali dve omleto previdno obrnemo, da se zapeče še s spodnje strani. Spustimo jo na krožnik in s svežo solato imamo okusno poletno kosilo ali večerjo. Morda pa zajtrk, zakaj ne?

Bučkini polpeti so samo eden od načinov, kako porabiti bučke.
Profimedia

Od slanega do sladkega

Okusni so tudi polpeti iz bučk. Dobro ožete naribane bučke zmešamo z drobtinami, soljo, poprom, sesekljanimi zelišči, dodamo lahko še malo kumina, ščepec mletih klinčkov in cimeta, da okus bolj nenavaden, pa jajce ali dve za vezavo. Polpete ocvremo in jih odcedimo na papirnatem prtiču, postrežemo pa s katero od zgoraj opisanih omak ali pa naredimo kakšno drugo, zraven pa še skleda sveže poletne solate. Lahko pa na olivnem olju popečemo češnjeve paradižnike, na tanko narezano papriko različnih barv, na trakove narezan janež, vse skupaj lepo začinimo in postrežemo k polpetom. Zelenjavo lahko potresemo tudi z zdrobljeno feto, pa imamo še dodaten okus poletnega obroka. Če ne maramo cvrenja, kupimo zavitek listnatega ali krhkega testa in naredimo pito. Pazimo le na to, da bučke pred pečenjem dobro ožamemo, saj bi tekočina, ki je vsebujejo kar veliko, zmehčala testo in bi to bilo razmočeno namesto hrustljavo. Ožete bučke ali na tanko narezane na kolobarje zmešamo s skuto, feta sirom, narezanim porom, dodamo lahko še na kocke narezano panceto, šunko ali kakšno pikantno salamo in nadev je nared. Pečica bo naredila svoje, mi pa uživali. In ne pozabimo na nadevane bučke. Ni nujno, da jih prerežemo po dolgem in napolnimo s poljubnim nadevom, ki je lahko z mesom ali le z zelenjavo. Če bučke narežemo na sedem do osem centimetrov debele kolobarje in jih izdolbemo tako, da pustimo dno kolobarja, bodo na pogled morda še bolj privlačne. Sploh, če jih po vrhu obložimo s sirom in se bo ta lepo razlezel po bučkah.

In za konec nekaj sladkega. Je kdo že pomisli, da bi skutno torto ali torto iz kremnega sira pripravil z bučkami namesto s sadjem? S sokom limete bodo bučke prav zanimiv dodatek, tisti, ki ne bodo vedeli, kaj neki se skriva v nadevu, pa bodo nad okusom prijetno presenečeni. Pogum velja.

Bučkini rezanci z lososom.
Blondelish
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta