Popolne ustnice vabijo k poljubu

Denis Živčec
14.03.2021 04:30
Ljudje zapeljujemo s pogledom, a na koncu so ustnice tiste, ki se jih vsi želijo dotakniti s svojimi. Z nekaj nege in spretnosti pri ličenju se jim nihče ne bo mogel upreti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Ustnice so nežne in občutljive, ker v njih ni ne žlez lojnic, ki bi jim priskrbele zaščitni maščobni sloj, ne žlez znojnic, ki bi jih vlažile. Če k temu dodamo še mraz, veter in centralno ogrevanje, je jasno, da zelo trpijo. Kako lahko ukrepate? Pijte veliko vode, ustnice namažite z zaščitno kremo, ne oblizujte jih z jezikom, mislite na ustnice, ko se odpravite na kakšno potovanje. Spremembe temperature in vlažnosti zraka jih bodo močno izsušile.

Ranice se lahko pojavijo v kateremkoli delu ustne votline, če se s površine odlušči košček sluznice. Na tem mestu nastane rdeča oteklina z belo ali rumeno pikico na sredini. Te ranice so boleče, ker so živčni končiči zaradi njih ostali brez zaščitnega zgornjega sloja. Mnoge nastanejo kot posledica manjše praske v ustih. Ko se ugriznemo, ko ugriznemo trd kos kruha ali si premočno ščetkamo zobe in dlesni, se sluznica vname in zagnoji. Včasih so ranice znak, da smo izčrpani - lahko jih povzročijo stres, slaba prehrana ali kakšna hormonska sprememba. Če veste, kaj pri vas povzroča ranice v ustni votlini, se temu izogibajte, čeprav vsi vemo, da se vsakdanjemu stresu težko izognemo.

Najprej opravite z aftami in herpesom

Kako lahko ukrepate? Premažite ranico z gelom za lajšanje bolečin. Ta gel preprečuje tudi otekanje in odpravlja neprijeten občutek v ustih. Izogibajte se kislim, začinjenim, slanim, trdim in tudi preveč mrzlim ali vročim jedem. Zobe in dlesni ščetkajte previdno, redno pa z zobno nitko čistite tudi medzobne prostore, da bi se izognili možni infekciji in vnetju. Usta sperite z medicinsko ustno vodo. Poskušajte grgrati slano vodo, saj ta deluje kot blago razkužilo.

Profimedia

Afte so posledica vnetja sluznice ustne votline, ki jo izzove glivica Candida albicans. Prizadene lahko dlesni, jezik, nebo, lica in ustnice. Simptomi so suha usta in bel ali rumen izcedek, kjer se je zaredila omenjena glivica. Če ta del drgnete, lahko tam nastanejo ranice. Afte se lahko pojavijo tudi zaradi slabe prehrane, sladkorne bolezni in uživanja zdravil, ki zavirajo imunski sistem. Lahko se pojavijo po kakšni bolezni, ki načne človekovo odpornost, ali po uživanju antibiotikov, ki lahko porušijo naravno ravnovesje mikroorganizmov v ustih. Tako vnetje sluznice lahko zdravimo z zdravili proti glivicam in naravnim živim jogurtom, ki bo zagotovil koristne bakterije v prebavnem sistemu. Pomaga tudi, če ustno votlino po vsaki jedi speremo z vodo, ki smo ji dodali malo soli.

Tukaj je tudi herpes. Spremembe, ki so znak herpesa, povzroča virus Herpes simplex, ki se pojavlja pri 40 odstotkih ljudi. Prenaša se zlasti s poljubljanjem. Ta virus pogosto miruje v živčnem tkivu in se od časa do časa prebudi zaradi gripe, prehlada, mraza, stomatološkega posega, stresa, izčrpanosti in nosečnosti. Začetni simptom sta zbadanje ali srbečica. Nato se na prizadetem mestu pojavijo mehurčki, ki počijo in se spremenijo v ranice, katerih celjenje je razmeroma dolgotrajno in boleče. Iz ranic nastane krasta, rdečica in blaga oteklina pa lahko trajata še kakšen dan ali dva po tem, ko kožna sprememba izgine. V lekarni lahko brez recepta kupite sredstva, ki blažijo bolečino, razkužijo prizadeti del kože in ga oskrbijo z dovolj vlage. Da bi virus utišali, nanesite na prizadeto mesto mast z aciklovirom, kakor hitro začutite zbadanje.

Preizkusite cenejšo šminko

Z ustnicami se da početi marsikaj. To že vemo. Z nekaj spretnosti pri ličenju postanejo filmsko zapeljive, ki kar kličejo po poljubu. Če želite povečati volumen ustnic in fiksirati šminko, zgornji rob ustnic obrobite s črtalom v barvi polti. Trikov za bolj polne in seksi ustnice je kar nekaj. S črtalom v barvi polti na ustnice narišite več navpičnih črtic. Ko boste nanesli šminko, bodo ustnice videti polnejše in večje. Mojstri ličenja pred nanosom šminke na ustnice manekenk položijo toplo oblogo. Učinek ne traja dolgo, a olajša nanos šminke in naredi ustnice polnejše. Da bi se izognili suhim in razpokanim ustnicam, si enkrat do dvakrat mesečno naredite piling ustnic. Na ustnice nanesite navadno kremo Nivea in jih masirajte z mehko zobno ščetko.

Profimedia

Bi radi spremenili barvo šminke ali pa namesto mat šminke začeli uporabljati sijočo? Šminko testirajte samo na hrbtni strani roke, nikoli na ustnicah. Če niste prepričani, da je to šminka za vas, je raje ne kupite. Preden se odločite za nakup drage šminke, raje preizkusite cenejšo. Ne uporabljajte samo ene barve šminke. Za posebno priložnost lahko, odvisno od oblačil, izberete tudi drznejše in bolj sijoče barve.

Če so vaše ustnice pravilno oblikovane, to prednost poudarite. Kot prvo, obrobite ustnice s črtalom v barvi ustnic ali kože, nato pa nanesite šminko. Za tem na ustnice prislonite tanek papir, da bi odstranili višek šminke. Znova nanesite tanek sloj in ponovite postopek s papirjem. Če želite sijoče ustnice, na koncu nanesite še sijaj. Če so vaše ustnice tanke in jih želite povečati, jih s črtalom v kožni barvi obrobite malenkost izven naravnega roba. Sijoča šminka bo vizualno povečala volumen vaših ustnic. Čeprav so danes velike in polne ustnice zaželene, se vam lahko zdijo prevelike in jih želite zmanjšati. Tudi to lahko dosežete s pravilnim šminkanjem. Na ustnice najprej nanesite tekoči puder, nato pa s črtalom v kožni barvi obrobite ustnice malenkost znotraj roba ustnic. Za konec nanesite mat šminko nevtralne ali svetlejše barve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta