Prešernova Zdravljica: Od napitnice do himne

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
12.04.2020 05:02

Zdravljica je slovenska himna uradno postala pred 30 leti, zdaj je prejela znak evropske dediščine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravljica zadoni ob uspehih slovenskih športnikov.
Andrej Petelinšek

Prešernova Zdravljica je slovenska himna že 30 let, takratna skupščina Socialistične republike Slovenije je zakon o himni sprejela 29. marca 1990, veljati je začel 24. aprila. Prav ob obletnici je Evropska komisija Zdravljici podelila znak evropske dediščine kot dokaz pričevanja o evropskih idealih, vrednotah, zgodovini in povezovanju.
Slovenski romantični pesnik France Prešeren (1800-1849) je Zdravljico v prvi različici napisal novembra 1844. Nastala je najbrž na pobudo Matije Vrtovca, šentviškega vinogradnika, ki je v svojem eseju Vinske trte hvala nagovoril Prešerna, naj napiše pesem, ki slavi trto in vino. Tako je nastala Zdravica ob vinski novini. Vsekakor je pesem presegla zgolj veselje ob novem vinu in prijetnem druženju, njen optimizem je prerasel v takrat drzno politično pesem, v kateri je Prešeren združil misel o prijateljstvu z željo po enakosti, svobodi, bratstvu in medsebojnem spoštovanju vseh ljudi. Tako je Zdravljica poleg zasebnega nagovora prijateljem prerasla v narodoljubno pesem, ki spregovori o slovenskem narodu, njegovi usodi in željah vseh narodov in vseh ljudi.

Slavospev pomladi narodov

Zdravljica je bila prvič objavljena v Novicah 26. aprila 1848.

Dolga pot do uradne himne

Ob 30. obletnici sprejetja zakona o slovenski himni je zgodovinar Božo Repe za STA povedal, da Prešernova Zdravljica, ki je v osnovi napitnica, sodi med redke "nebojevite" himne, na katere so vplivale ideje francoske revolucije in svobodomiselnosti ter združujejo nacionalno idejo z internacionalizmom. "Slovenska himna torej zavrača vojne in prepire in poudarja povezanost in prijateljstvo med narodi," je dejal Repe.

Uglasbena Zdravljica Stanka Premrla v priredbi za mešani zbor
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta