(RECEPT) Acaraje: Fižolovi ocvrtki

02.07.2023 02:00

Acaraje morajo biti zlato rumene barve in hrustljave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

  • 45 dag črnookega fižola (black eyed beans)
  • 45 dag čebule
  • 1 mala žlička soli
  • 36 dag belega rastlinskega olja
  • 36 dag palmovega olja

Fižol namočimo in ga pustimo stati čez noč. Naslednji dan ga mešamo z rokami, da se koža loči od sredice in priplava na vrh. Poberemo jo in odstranimo. Postopek ponavljamo, dokler ves fižol ne ostane brez kože. Čebulo drobno sesekljamo. V sekljalnik dano čebulo in fižol mešamo, da nastane nekakšna pasta. Če imamo manjši sekljalnik, fižol in čebulo sekljamo v več obrokih.

Zmes damo v skledo in solimo, potem pa z leseno kuhalnico energično mešamo, da zmes postane rahla in penasta. Oblikujemo kroglice ali nekoliko bolj podolgovate hlebčke in jih cvremo v mešanici obeh olj, segreti na 170 stopinj. Acaraje morajo biti zlato rumene barve in hrustljave. Ko jih poberemo iz ponve, jih damo na papirnati prtič, da odteče odvečna maščoba. Jemo jih lahko same, čeprav bolj teknejo z različnimi nadevi.

Acaraje so ocvrtki, ki jih poznajo v Braziliji, še posebej v zvezni državi Bahia, kjer so priljubljena ulična hrana. Največkrat jih ponudijo z vatapo, nadevom iz sušenih rakovih repkov, drobtin, kokosovega mleka, čebule, česna, mandljev in brazilskih oreškov ter začimb. Ponekod dodajo še kose kuhane bele ribe ali pečenih rakovih repov, namesto morskih sadežev in belih rib pa lahko uporabimo tudi piščančje meso ali kose tunine. Vatapa sicer izvira iz Afrike, v Južno Ameriko so jo prinesli sužnji v 17. stoletju- tako se tudi v tej jedi kaže afriški vpliv na južnoameriško kuhinjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta