(RECEPT) Baklava s pistacijami

Zora Štok Zora Štok
03.10.2021 04:40
Baklava s pistacijami in rožno vodo je značilna za države Bližnjega vzhoda, še posebej za Turčijo, z rožno vodo pa jo pripravljajo v Iranu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

40 dag zelo tankega vlečenega testa

20 dag neslanih pistacij

20 dag masla

80 dag sladkorja

sok pol limone

1 jušna žlica rožne vode (za pekač 20 x 30 cm)

Testo narežemo na velikost pekača, plasti naj segajo povsem do stene pekača. Maslo segrejemo, da postane tekoče. Pistacije grobo zmeljemo in jim zmešamo z 10 dag sladkorja. Dno pekača namažemo z maslom in damo nanj prvo plast testa, poškropimo s stopljenim maslom in premažemo s čopičem, da je cela plast testa premazana. Ponovimo štirikrat. Četrto plast testa potresemo z delom mešanice pistacij in sladkorja, potem položimo dve plasti testa in vsako namažemo s stopljenim maslom. Štiri plasti testa prihranimo za vrhnji del baklave, postopek z zlaganjem dveh plasti testa in pistacijami ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnjo plast testa prav tako po vrhu premažemo z maslom, potem baklavo narežemo na kvadrate ali pravokotnike. Prelijemo z ostankom masla in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, 15 do 20 minut oziroma da vrhnja plast nekoliko porjavi.

Medtem ko se baklava peče, skuhamo sladkorni sirup. Sladkor zavremo s toliko vode, da je prekrit za centimeter ali dva, in ko zavre, na zmernem ognju kuhamo še deset minut. V mlačen sirup dodamo limonin sok in rožno vodo. Vročo baklavo prelijemo z mlačnim sirupom in pustimo stati čez noč. Sprva bo vrhnja plast baklave plavala v sirupu, a bo na koncu vpila vso tekočino.

Baklavo lahko pripravimo tudi tako, da najprej damo na pekač polovico vseh plasti (in seveda vsako premažemo z maslom), potem damo na to ves nadev naenkrat in potem na vrh preostale plasti. Lahko pa namesto baklave v plasteh baklavo naredimo tako, da na z maslom premazano plast testa naložimo nadev v širini treh ali štirih centimetrov in testo zvijemo kot ruladico, te pa v pekač naložimo tesno drugo ob drugo.

Namesto samo pistacij lahko uporabimo mešanico pistacij in mandljev. Da nekoliko ublažimo sladkost, lahko ob baklavi postrežemo limonin sladoled.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta