(RECEPT) Bordojski kolački

Zora Štok Zora Štok
11.07.2020 03:25

V Franciji so ti kolački znani pod imenom canelés, izvirajo iz Bordeauxa (canelé bordelais), biti morajo temno rjavi (zaradi karameliziranega sladkorja, ki se izloči med peko).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

10 dag gladke moke
25 dag sladkorja
5 dl mleka
5,5 dag masla
2 jajci
2 rumenjaka
ščepec soli
0,6 dl ruma
1 strok vanilje (ali nekaj kapljic arome)
V ognjevarni posodi zmešamo sladkor in moko. Maslo in mleko segrevamo, dodamo sredico stroka vanilje ali aromo, kar pač uporabimo, in pustimo, da zavre. Jajca, rumenjaka, rum in sol stepamo z metlico, ko so jajca stepena jih zlijemo na moko in sladkor, a še ne mešamo. Jajca in moko prelijemo v vrelim mlekom in šele potem vse skupaj stepamo z metlico, dokler ne dobimo testa, gostega kot testo za palačinke. Testo naj se najprej ohladi na sobno temperaturo, potem ga damo v hladilnik in pustimo vsaj en dan, še bolje pa je, da testo počiva tri dni (posoda naj bo pokrita).
Preden se lotimo peke, pečico segrejemo na 250 stopinj. Pripravimo modelčke za mini šarklje (to je izvirna oblika, lahko pa uporabimo tudi druge) in če niso silikonski, jih namastimo. Testo vzamemo iz hladilnika, tik preden bomo napolnili modelčke, in ga znova stepemo z metlico. Nadevamo modelčke in jih pečemo 20 minut pri 250 stopinjah, potem znižamo temperaturo na 200 stopinj in pečemo še 20 do 30 minut, odvisno od tega, kako temne kolačke želimo. ​Ko jih vzamemo iz pečice, naj se vsaj 20 minut hladijo v modelčkih, šele potem jih vzamemo ven.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta