(RECEPT) Kolač tres leches

Zora Štok Zora Štok
28.08.2021 04:26
Pecivo tres leches (tri mleka) izvira iz Latinske Amerike, a ga poznajo tudi v Albaniji, od koder se je razširil v Turčijo in druge okoliške države.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Potrebujemo:

Za biskvit:

6 jajc

12 dag sladkorja

20 dag mehke moke

2 zravnani žlički pecilnega praška

ščepec soli

Za preliv:

6 dl polnomastnega mleka

3 dl kondenziranega mleka

2 dl tekoče sladke smetane

Za karamel:

10 dag masla

30 dag sladkorja

30 dag tekoče sladke smetane

Za biskvit najprej ločimo beljake in rumenjake. Beljake s ščepcem soli stepemo v sneg, začnemo z najnižjo hitrostjo mešalca, in ko zmes postane puhasta, dodamo sladkor in z najvišjo hitrostjo stepamo, da se sladkor raztopi. Potem vmešamo rumenjak enega za drugim. Moko s pecilnim praškom presejemo na jajčno zmes in z lopatko rahlo mešamo, da nastane gladko testo z mehurčki. Damo ga v pekač, obložen s papirjem za peko, velik naj bo 40 krat 35 centimetrov (globok pekač v velikosti pečice), in na spodnji rešetki pečemo 20 do 30 minut pri 180 stopinjah. Ko je biskvit pečen, naj se hladi okoli deset minut, potem ga na gosto prebodemo s paličico. Obrnemo ga na pladenj in ga prebodemo še na drugi strani.

Za preliv v posodi zmešamo vse tri vrste mleka in ga segrejemo do mlačnega. Biskvit narežemo na kvadrate in počasi prelivamo z mlečno mešanico. Naj nas ne moti, če mleko steče na dno pladnja ali pekača, čez nekaj časa bo biskvit vpil vso tekočino. Potem ko je vpil mleko, pripravimo karamel. Sladkor zelo počasi segrevamo do zlato rjave barve, dodamo na kocke narezano maslo, in ko se maslo poveže s sladkorjem, dodamo še smetano ter na majhnem ognju mešamo, da nastane enakomeren karamel. Zlijemo ga po biskvitu in pustimo, da se pecivo dobro ohladi, lahko tudi v hladilniku.

V Turčiji namesto sladke smetane uporabijo mlečno marmelado, ki jo pripravijo tako, da mleku dodajo sodo bikarbono in na majhnem ognju pustijo dve uri, da se mleko zgosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta