(RECEPT) Ligurijski prigrizek: Fugassa s sirom

19.11.2023 01:00

Podobna je bolj znani fokači. Obložimo jo lahko z rezinami rdeče in zelene paprike ter kolobarji klobase.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo: 

  • 30 dag manitoba moke (00)
  • pol žličke soli
  • 2,5 do 3 dl mlačne vode
  • 30 dag sira crescenca
  • (mladi kravji sir)
  • 3 žlice olivnega olja

Moko presejemo, dodamo sol in na vrhu naredimo vdolbino. Postopoma dodajamo mlačno vodo in olivno olje ter mesimo testo. Biti mora voljno, mehko, ne sme se lepiti na roke. Oblikujemo ga v kepo in pustimo počivati vsaj 40 minut, lahko tudi eno uro. Testo naj bo pokrito s platneno krpo. Potem ga razdelimo na dva dela in ga razvaljamo ali razvlečemo z rokami v ovalno obliko na pol centimetra debelo. Pekač obložimo s papirjem za peko, pečico vključimo na 230 stopinj.

Na pekač damo polovico testa in ga obložimo z naribanim sirom. Po želji lahko potresemo z malo origana. Pokrijemo z drugo polovico testa, robove tesno stisnemo. Testo na več mestih prebodemo z vilicami in potresemo s soljo. Pečemo v ogreti pečici 12 do 15 minut oziroma dokler testo po vrhu ne dobi zlato rjave barve.

Fugassa s sirom je značilna za italijansko Ligurijo, podobna je bolj znani fokači. Sicer lahko tudi fugasso obložimo z rezinami rdeče in zelene paprike ter kolobarji klobase.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta