(RECEPT) Teksaška torta

Zora Štok Zora Štok
04.09.2021 04:15
Kot pove že ime (texas sheet cake), takšno pecivo pripravljajo v ameriški zvezni državi Teksas.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Potrebujemo:

22 dag masla

25 dag moke

20 dag pekanov (ameriških orehov)

40 dag sladkorja

1 žlička pecilnega praška

4 dag kakava

ščepec soli

2 veliki jajci

1,5 dl kisle smetane

1 žlička vaniljevega ekstrakta

Za preliv:

17 dag masla

4 dag kakava

35 dag sladkorja

1 dl mleka

malo vaniljevega ekstrakta

Orehe damo za 10 minut v pečico, ogreto na 180 stopinj, potem jih grobo narežemo. V skledo damo moko, presejano s pecilnim praškom, sol in sladkor, premešamo in v sredini naredimo vdolbino. V ponvi segrejemo maslo in dodamo kakav, ki ga prej zmešamo z 1 dl vroče vode. Premešamo in zlijemo v skledo z moko in sladkorjem ter z metlico mešamo, dokler ne dobimo gladke zmesi. Kislo smetano stepemo z jajci in vaniljo ter zmes dodamo pripravljenemu testu, potem vse skupaj mešamo, da dobimo gladko testo. Damo ga v pekač, obložen s peki papirjem (pekač naj bo velikosti okoli 20 x 30 cm), in pečemo v pečici, ogreti na 175 stopinj, 20 do 30 minut. Ali je testo pečeno, preverimo z zobotrebcem - zapičimo ga v testo, in ko ga izvlečemo, na njem ne sme biti sledi testa. Če je, pečemo še nekaj minut.

Pecivo ohladimo na rešetki. Hladno prelijemo z glazuro, ki jo pripravimo tako, da maslo segrejemo na zmernem ognju, in ko se razpusti, dodamo kakav. Premešamo in ugasnemo ogenj, v posodo pa dolijemo mleko, vaniljo in na koncu dodamo še sladkor. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi, in prelijemo čez ohlajen pekač. Pecivo se na sobni temperaturi obnese do tri dni, v hladilniku pa ga lahko hranimo en teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta