(RECEPT) Tuna s paradižnikom

Zora Štok Zora Štok
09.01.2022 04:40

Tako pripravljena tuna je značilna za države na severu Afrike, predvsem za Maroko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Profimedia

Potrebujemo:

80 dag sveže tunine

10 majhnih čebulic (ali kosov šalotke)

80 dag paradižnika

3 stroki česna

sol, poper

3 žlice olivnega olja

mešanica začimb ras el hanut

2 lista lovorja

malo origana in koriandra

2 žlici paradižnikove paste

1 žlička sladkorja

Čebulice damo v slan krop in jih kuhamo pet minut ter odcedimo. Tunino narežemo na srednje velike kocke. Paradižnik olupimo, mu odstranimo semenje in ga narežemo na kocke, česen in koriander sesekljamo. V večji ponvi segrejemo olje in dodamo na kocke narezano tuno ter jo pražimo, da z vseh strani porjavi. Potem ribo poberemo iz ponve in shranimo na toplem, na maščobo, na kateri smo jo pekli, pa damo čebulice, česen, lovor, narezan paradižnik, origano in sesekljan koriander, paradižnikovo mezgo in sladkor. Vse skupaj premešamo, solimo in popramo, dolijemo 1,5 do 2 dl vode ter pustimo, da zavre. Ogenj potem nekoliko zmanjšamo, paradižnik s kuhalnico nekoliko pritiskamo, da skoraj razpade, in pustimo, da se omaka zgosti. Po petih minutah damo v omako opečene kose tune, jed po potrebi še začinimo in postrežemo.

Tako pripravljena tuna je značilna za države na severu Afrike, predvsem za Maroko, podobno jo pripravljajo tudi drugod po Sredozemlju, le da v evropskih državah ob Sredozemskem morju namesto z vodo omako zalijejo z vinom, namesto koriandra dodajo zeleni del peteršilja in namesto mešanice ras el hanut ščepec mlete paprike, malo muškata ter ščepec cimeta in mletih klinčkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta