S knjigo podarite nepozabno zgodbo

Urška Kereži
22.12.2019 02:44

Če obdarujemo s knjigo, skoraj ne moremo zgrešiti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo pa vendarle nekaj knjižne ženitnomešetarske spretnosti, da obdarovanca poparčkamo s pravo in tako pomagamo postaviti temelje za srečno bralsko zvezo. So pa knjige, ki so še nekoliko bolj kot druge namenjene prav obdarovanju - kot samostojno darilo ali le žlahtno dopolnilo, ki pove to, česar sami ne znamo ubesediti.

Tone Partljič: Pesnica

Baletrina, 34 €
"V naši deželi skoraj vse reke tečejo od zahoda proti vzhodu. Torej proti soncu." Tudi Pesnica. Ampak Pesnic je več: je reka, ali pravičneje rečica Pesnica, dva zaselka blizu rečice, eden v Avstriji in eden pod Kozjakom, je Pesniška dolina in še velika vas Pesnica in železniška postaja Pesnica, kjer je avtorjev oče delal več kot trideset let … Pesnica je tudi kraj v avtorjevi domišljiji in spominu, ki zanj pomeni obdobje otroštva in zgodnje mladosti. V romanu spremljamo zgodbo avtorjevega otroštva, zgodbe njegovih staršev in pomembnih Pesničanov, ki spremljajo spreminjanje njim ljube doline v spalno naselje Maribora.

Eva Mahkovic: Na tak dan najbolj trpi mastercard

Beletrina, 19 €
Na tak dan najbolj trpi mastercard so zapisi Eve Mahkovic, ki so bili na facebooku kot statusi objavljeni med septembrom 2016 in oktobrom 2018. Teksti, ki so bili izvirno namenjeni omejeni skupini bralcev, avtoričinih prijateljev na facebooku, odsevajo urbano življenje zaposlene Ljubljančanke, stare okrog trideset let: to so popisi vsakdanjih dogodkov, slučajno slišane in zabeležene situacije sodobne Ljubljane, komentarji aktualnega družbenega dogajanja, intimne izpovedi, kombinacija teh zapisov pa se sčasoma sestavi v nekakšno dnevniško formo, koledar, saj so zapisi izrazito umeščeni v prostor in čas.

Stefan Hertmans: Tujka

Beletrina, 27 €
V majhni vasici Monieux na jugu Francije se že od nekdaj govori o pogromu in zakopanem zakladu. Konec 19. stoletja v sinagogi Ben Ezra v Kairu odkrijejo 1000 let stare hebrejske dokumente, ki odstrejo skrivnost temačne francoske zgodovine. Sled vodi v čas križarskih svetih vojn, do mlade kristjanke iz dobro stoječe družine Hamoutal, ki je za ljubezen do sina glavnega judovskega rabina Francije pripravljena žrtvovati vse, tudi svojo veroizpoved. Sledimo mladoporočencema, ki postaneta begunca v kaotičnem svetu strasti, sovraštva, ljubezni in smrti, prestrašeni za življenje izjemne ženske Hamoutal: "Vrata v svobodo so odprta, ampak to je past. Ni poti nazaj."

Bronja Žakelj: Belo se pere na devetdeset

Beletrina, 24 €
Belo se pere na devetdeset je avtobiografski roman, ki opisuje življenjsko zgodbo pripovedovalke, odraščajoče v sedemdesetih in osemdesetih letih. Njen otroški svet so starši, brat Rok, babica Dada, tete in strici, pa benko, albert keksi, Oddaja o morju in pomorščakih, Gavrilović in prenos sarajevskih olimpijskih iger. Iz tega sveta jo iztrga rak, za katerim zboli najprej mama, potem pa še ona. Roman je prejel nagrado kresnik, Bronja Žakelj je nominirana za nagrado Mira, Slovenko leta in je dosegla rekordnih 11.000 prodanih izvodov.

Michelle Obama: ​Njena zgodba

Učila, 29,90 €
Ko je bila majhna, je bil svet Michelle Robins južni Chicago, kjer sta si z bratom delila sobo v majhnem stanovanju preproste družine srednjega razreda. Toda življenje jo je kmalu popeljalo precej dlje: od predavalnic Princetona, kjer je prvič spoznala, kako je biti edina črnka v sobi, do zastekljene poslovne stavbe, kjer je delala kot vplivna odvetnica in kjer je spoznala Baracka Obamo. Michelle v knjigi, ki je bila prevedena v več kot 43 jezikov, prodanih pa je bilo že več kot 10 milijonov izvodov, prvič opisuje zgodnja leta svojega zakona, v katerih se trudi službo in družino usklajevati z moževo hitro vzpenjajočo se politično kariero. S tem ko odkrito in pogumno pripoveduje svojo zgodbo, pa nas postavlja pred preizkušnjo: kdo smo in kaj bi radi postali?

Lesley-Ann Jones: Freddie Mercury: Bohemian Rhapsody

Učila, 29,90 €
(Biografija legendarnega pevca rokovske skupine Queen) Po odlični in tako pri bralcih kot kritikih nadvse dobro sprejeti biografiji Brucea Springsteena je pri založbi Učila izšla še biografija kultnega glasbenika, ki je usodno zaznamoval sedemdeseta in osemdeseta leta prejšnjega stoletja in se s svojo nebrzdano ustvarjalnostjo za vedno vpisal v kolektivni spomin vseh ljubiteljev dobre glasbe. Gre za biografijo karizmatičnega frontmana skupine Queen, ki se je 5. septembra leta 1946 kot Farrokh Bulsara rodil na Zanzibarju, kasneje pa kot Freddie Mercury ustvaril nekaj nepozabnih skladb iz zakladnice rokovske glasbene zgodovine. Vrhunsko glasbeno doživetje za vse ljubitelje dobre muzike.

Beth Kempton: Vabi sabi

Učila, 16,99 €
(Japonska modrost za popolnoma nepopolno življenje) Milijoni ljudi po svetu se siti utrudljivih izzivov hitrega, potrošniškega življenja obračajo k brezčasnim kulturnim tradicijam, da bi našli pravo bistvo. Japonologinja Beth Kemptom (tudi avtorica spletnega dnevnika dowhatyouloveforlife.com, ki so ga pred kratkim razglasili za najboljši spletni dnevnik o sreči) v priročniku, ki spodbuja spremembe in poudarja lepoto nepopolnosti, predstavi vabi sabi, očarljivo načelo iz japonske kulture in filozofije, ki ponuja popolnoma nov pogled na svet. Navdihnil vas bo, da poenostavite vse in se osredinite na resnično pomembno. S preprosto, toda globoko modrostjo vam bo pomagal, da upočasnite, se znova povežete z naravo in ste prizanesljivejši do sebe.

Greta Thunberg: Naša hiša je v plamenih

Učila, 32,90 €
Naša hiša je v plamenih je zgodba o tem, kako je tiha, mirna in socialno zadržana švedska deklica z diagnozo aspergerjevega sindroma nenadoma postala govornica pred Generalno skupščino Združenih narodov in nominiranka za Nobelovo nagrado za mir. Je zgodba o mladem dekletu, ki se je vprašalo, zakaj nihče ni storil ničesar glede podnebne krize. In zgodba o življenju v družini, v kateri imata obe s sestro resni zdravstveni diagnozi (aspergerjev sindrom in ADHD), ki sta vplivali na vse – od vsakodnevne družinske dinamike do ključnih življenjskih odločitev.

Paulo Coelho, Catalina Estrada: Skrivnosti

Učila, 14,99 €
Rokovnik Skrivnosti predstavlja potovanje skozi leto z izbranimi citati enega najuspešnejših in najbolj priljubljenih pisateljev Paula Coelha in z magičnimi ilustracijami Cataline Estrade. Paulo Coelho, brazilski mag besede, je v svojem življenju napisal veliko knjig in v rokovniku so zbrani številni citati (na primer ta iz Alkimista: Srž se skriva v sedanjosti; osredotočite se nanjo in prav lahko se zgodi, da vam jo bo uspelo izboljšati), od katerih jih je veliko prevedenih tudi v slovenščino. Dopolnjujejo jih živobarvne ilustracije Cataline Estrada, ki se je že kot otrok navduševala nad bujnimi vrtovi in živahno naravo svoje rodne Kolumbije.

Josie Silver: Nekega decembrskega dne

Mladinska knjiga, 34,99 €
Laurie je prepričana, da ljubezen na prvi pogled obstaja le v filmih. Potem pa nekega decembrskega dne z okna avtobusa zagleda fanta, ki čaka na postaji, in v hipu jo spreleti, da je pravi zanjo. Njuna pogleda se srečata, trenutek je čaroben … in avtobus odpelje. Laurie fanta ne more pozabiti, vendar si ne misli, da ga bo še kdaj srečala. Toda na božični zabavi leto zatem ji najboljša prijateljica predstavi svojega novega fanta ... Prav tistega, ki ga je Laurie videla z avtobusa. Ker Sarah privošči srečo, je odločena, da si bo Jacka izbila iz glave, toda usoda ima drugačne načrte. Nekega decembrskega dne je prvenec Josie Silver in je na mah osvojil bralce po svetu.

Sally Rooney: Normalni ljudje

Mladinska knjiga, 24,99 €
Mlada irska pisateljica Sally Rooney (1991) je svojevrsten fenomen. S prvencem Pogovori s prijatelji je pri 26 letih nase opozorila bralce širom po svetu in pritegnila pozornost literarnih kritikov. Z naslednjim romanom, Normalni ljudje, pa se je leto zatem proslavila kot ena najuspešnejših sodobnih pisateljic. Intimna pripoved o Marianne in Connellu, ki skozi leta krmarita med družbenimi pritiski, osebnimi krizami in individualnimi pričakovanji, je obenem univerzalna zgodba o razmerjih moči v sodobnem partnerskem odnosu, v kateri se prepozna vsakdo od nas.

Boštjan Gorenc - Pižama: Si že kdaj pokusil luno?

Mladinska knjiga, 19,99 €
Po uspešnem slikaniškem prvencu Kaj se skriva očku v bradi priljubljenega komika in prevajalca Boštjana Gorenca - Pižame in odličnega ilustratorja Igorja Šinkovca je tu njuna nova slikanica, polna domišljijske igre in humorja. Erik in Svit se z raketo Frčelo Prdelo odpravita vse do lune pokusit luno. Ima okus po siru, beli čokoladi … ali nemara po plastelinu? Gremo z njima na pot!

Primož Dolničar: Z vrta na mizo

Cankarjeva založba, 29,99 €
Primož Dolničar se nam je najprej prikupil na nacionalki, kjer je kuhal v oddajah Z vrta na mizo in V kuhinji s Primožem. Zdaj kot prvi in edini Slovenec kuha tudi na priljubljenem mednarodnem kuharskem kanalu 24 Kitchen. Svoje najboljše recepte je zbral v novi kuharski knjigi, ki prisega na domače in pristne slovenske jedi. Dodal jim je ščep inovativnosti in drznosti ter jih povzdignil na nivo visoke kuhinje.

Večer

Tina Bončina: Izgorelost

Mladinska knjiga, 24,99 €
Glavoboli, bolečine v hrbtenici, avtoimunske bolezni, nenehne okužbe, težave s prebavili, nespečnost, nezbranost, beg v odvisnosti, panični napadi … Vse to so opozorilne lučke, s katerimi nam telo sporoča, da se ženemo čez svoje meje in da svojih meja ne znamo ubraniti. Obolenje, ki se sprva pojavi nekje v telesu, je lahko zgolj simptom večje težave – kroničnega stresa, ki vodi v izgorelost. Tina Bončina, doktorica medicine in psihoterapevtka, pojasnjuje, kaj je izgorelost, vseprisotna bolezen sodobnega časa. Kako nastane? In zakaj? Kot strokovna, skrbna in zanesljiva sogovornica nam tudi zastavlja prava vprašanja, da lahko razumemo, kaj se nam dogaja, in opremljeni z novim znanjem zaživimo drugače in bolje.

Gaja Kos: Obisk

Mladinska knjiga, 19,99 €
Prijateljstvo med lenivcem in tapirjem? Eden v drevesni krošnji, drugi pod njo, eden ves poskočen, drugi zelo zelo počasen. Kaj se zgodi, ko tapir nekega dne na obisk povabi svojega novega soseda, lenivca? Zabavna slikanica Gaje Kos in Ane Zavadlav je tako sveža in sočna, da nas bo popeljala v mnogotere svetove in nas hkrati ustavila v vsakem trenutku. Slastno branje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta