Še zbudiš se ne prav, pa je že vojna

Borut Planinšič ml.
10.11.2018 06:08

Nogometna bitka, ki v žep pospravi še sloviti el clasico: zgodovin ski južnoameriški finale Boce in Riverja živčno čaka tudi argentinski Štajerec, ki ga bo moral pričakati dvanajst tisoč kilo metrov od Buenos Airesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na sloviti Bomboneri se utrga tudi Diegu Maradoni.
Reuters

Imamo velike, ogromne mestne derbije, ki so prerasli meje nogometa in postali pravi religiozni spopadi: Real proti Atleticu v Madridu, Milan proti Interju v Milanu, Roma proti Laziu v Rimu. Pa cel kup londonskih. A oprosti, Evropa, Boca Juniors in River Plate igrata največjega. Če je Real proti Barceloni el clasico, ima Buenos Aires čisto svoj, mestni superclasico. Britanski Observer, časnik pod okriljem Guardiana, ga je posadil na vrh seznama športnih dogodkov, ki jih morate videti, preden umrete. Toliko rivalstva, toliko sovraštva se nabere v njem, da je še obračun Celtica in Rangersa v Glasgowu, nogometna, verska in politična vojna, videti kot "osnovnošolsko bincanje žoge". In prvič se Boca in River udarita v finalu južnoameriškega klubskega prvenstva, v 59. finalu Cope Libertadores, pokala osvoboditeljev, v južnoameriški različici naše lige prvakov. Ne le to, tekmi to soboto in čez dva tedna bosta prvi povsem argentinski finale. Zato po celi deželi vlada taka evforija, kaj evforija, prava histerija, da dvanajst tisoč kilometrov stran trese še moža na Štajerskem. Maria Lucasa Horvata, 33-letnega nogometaša, rojenega v Buenos Airesu, zdaj igralca Aluminija iz Kidričevega.

Vrzimo skupaj za žaljiv plakat

"Takšen finale ... Kaj podobnega se še ni zgodilo. In vprašanje je, ali se še kdaj bo," super derbi komaj čaka argentinski Slovenec. Tekmi bosta tako veliki, da se eni držijo za glavo, da se bosta sploh zgodili. Kot ono, ko se bojiš ultimativne ljubezni, ker veš, da se popolnost ne more končati drugače kot s polomom. Vsaj za enega ... "Ja, prav strah je oboje, kaj se bo zgodilo, ko izgubiš najpomembnejšo tekmo, kar sta jih kluba kdaj igrala. Posledice ostanejo za vse življenje. Poražence bodo vedno spominjali na ta finale. Pritisk je neverjeten. Ampak tako je pač pri nas, komaj se zbudiš, pa je že na vrsti zafrkavanje. Boca in River, River in Boca, samo za to gre." In tako daleč gre, da navijači sami plačajo za velike reklamne plakate, ki z lokalov in obcestnih tabel opominjajo tekmece, da so - luzerji. "Ha, res je, kdor izgubi, lahko pričakuje celo mesto, polepljeno z zbadljivimi, žaljivimi plakati, to je pravi šov."

Mario Lucas Horvat (številka 23) ima načrte za konec tedna: v soboto argentinski fanatizem, v nedeljo kidričevski. 
Andrej Petelinšek
Ko je v Buenos Airesu čas za super derbi, je vedno drama.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta