Slajše kot mandarine so tangerine, ki izboljšujejo zdravje možganov, kože in srca

24.10.2021 04:35
Tangerina je citrus, ki vsebuje ogromno hranil in je bogat vir antioksidantov, krepi imunski sistem, ima protirakave lastnosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tangerina je podobna mandarini in klementini. Foto: Wikipedia
Wikipedia

Tangerina je podvrsta mandarine in je drugi najpogosteje gojeni citrus za pomarančami. Tako kot pomaranče so tudi tangerine oranžne barve, čeprav se pojavljajo tudi v drugih odtenkih, od zelenih do rdečih. Toda tangerine so nekoliko manjše in manj okrogle od mandarin, hkrati pa jih z rokami lažje olupimo. So tudi precej slajše. Tako njihovo meso kot olupek vsebujeta ogromno hranil. Tangerine lahko jeste kar tako, saj so odličen prigrizek za malico. Iz njih lahko stisnete tudi osvežujoč sok oziroma jih zmešate v smuti, lahko pa iz njih skuhate sladko marmelado ali pripravite solatni preliv. V nadaljevanju predstavljamo koristne učinke tangerin za zdravje.

Vsebujejo ogromno hranil

Kljub temu da so v primerjavi z drugimi agrumi, denimo pomarančami ali grenivkami, dokaj majhne, vsebujejo tangerine ogromno hranil in vode. Pravzaprav vsebujejo približno 85 odstotkov vode. Energetska vrednost povprečno velike tangerine (88 gramov) znaša približno 47 kalorij. Hkrati vsebuje dvanajst gramov ogljikovih hidratov, dva grama vlaknin, 0,7 grama beljakovin, nič gramov maščobe, 26 odstotkov priporočenega dnevnega odmerka vitamina C, tri odstotke priporočenega dnevnega odmerka vitamina A ter tri odstotke priporočenega dnevnega odmerka kalija.

Tangerine so torej odličen vir vitamina C, ki je nedvomno zaslužen za večino koristnih učinkov tangerin za zdravje. Tangerine so tudi eden od najbolj koncentriranih virov antioksidanta beta-kriptoksantina, ki se v telesu pretvarja v vitamin A. Zaradi njega imajo tangerine in drugo sadje oranžno barvo. Poleg tega nas tangerine oskrbijo s kalijem in vitamini iz skupine B, zlasti z vitamini B1 (tiaminom), B6 (piridoksinom) in B9 (folatom).

Bogat vir antioksidantov

Antioksidanti ščitijo naše telo, ker nevtralizirajo škodljive učinke oksidativnega stresa, ki je posledica kopičenja prostih radikalov. Te škodljive molekule prispevajo k razvoju kroničnih obolenj, kot so srčne bolezni, artritis in rak. Tangerine, tako njihovo meso kot olupek, so bogat vir antioksidantov, kot sta vitamin C in beta-kriptoksantin, ter flavonoidov, kot so naringin, hesperidin, tangeretin in nobiletin. Zelo dobro je znano antioksidativno delovanje vitamina C na kožo in srce ter tudi v boju proti raku.

Znanstveniki so v okviru raziskav flavonoide povezali s številnimi koristnimi učinki za zdravje. Med drugim naj bi ščitili zdravje možganov in zmanjšali tveganje za razvoj kroničnih bolezni.

Kalifornijske tangerine Foto: Profimedia
Profimedia

Spodbujajo imunski sistem

Vitamin C v tangerinah varuje naš imunski sistem pred virusi in bakterijami s svojim delovanjem na celice T oziroma celice pomagalke, torej na tisto vrsto belih krvničk, ki ščitijo naše telo. Raziskave so pokazale, da vitamin C vpliva na razvoj in delovanje celic T ter preprečuje njihovo odmiranje. Vitamin C pomaga ohranjati zdravo raven teh celic, da se lahko borimo proti okužbam.

Vitamin C spodbuja tudi delovanje fagocitov, imunskih celic, ki absorbirajo bakterije in druge škodljive snovi, ter uničuje mikrobe, s čimer prav tako krepi naš imunski odziv. Raziskovalci so v okviru študij ugotovili, da lahko, če vsak dan zaužijemo en do dva grama vitamina C, precej skrajšamo in omilimo še tako hud prehlad. Vitamin C morda omili tudi alergične reakcije - gre za njegovo lastnost, ki jo raziskovalci pripisujejo hesperidinu in naringeninu, antioksidantoma, ki ju najdemo v lupini tangerine.

Krepijo zdravje možganov

Antioksidanti v tangerinah, kot sta vitamin C in nobiletin, po mnenju raziskovalcev ščitijo možgane pred motnjami, kot so shizofrenija, Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. V okviru raziskav so namreč povišano število prostih radikalov povezali z razvojem shizofrenije. Vitamin C bi lahko s svojim antioksidativnim učinkom v možganih preprečil škodo zaradi prostih radikalov.

Poleg tega študije na živalih nakazujejo, da nobiletin v olupku tangerin morda omili negativne učinke Alzheimerjeve bolezni, kot je izguba spomina. Nobiletin utegne zaščititi možganske celice pred kopičenjem beta-amiloida in toksičnostjo, ki jo povezujejo z izbruhom te bolezni. Kar zadeva učinek tangerin pri Parkinsonovi bolezni, se zdi, da nobiletin, ki ga vsebujejo, pri miših omili motorično prizadetost, ker v možganih zaščiti celice, ki proizvajajo dopamin. Škoda na teh celicah povzroči poslabšanje bolezni. Čeprav se zdijo te raziskave zelo obetavne, morajo raziskovalci v zvezi s tem opraviti tudi več študij na ljudeh.

Citrusi popestrijo jedilnik. Foto: Profimedia
Profimedia

Izboljšajo videz kože

Če tangerine vključite v svojo prehrano, se utegne izboljšati videz vaše kože, kar je mogoče pripisati vplivu vitamina C na tvorbo kolagena. Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v telesu. Prisoten je v koži, hrustancu, kosteh, mišicah in kitah ter v vsem vezivnem tkivu, ki jim daje oporo in obliko. S staranjem se tvorba kolagena v telesu zmanjšuje. Toda vitamin C spodbuja njegovo sintezo ter s tem pospešuje celjenje ran in zmanjšuje znake staranje, kot so gube. Vitamin C s svojim antioksidativnim učinkom zmanjša znake staranja tudi zato, ker omili škodo, ki jo na koži povzročajo prosti radikali.

Pomagajo pri hujšanju

​Tangerine pomagajo pri hujšanju, saj z njimi zaužijemo veliko vlaknin. Agrumi, kot so tangerine, so bogat vir netopnih vlaknin, kot sta celuloza in lignin. Gre za vlaknine, ki ne fermentirajo v črevesju. Hkrati povečujejo občutek sitosti, ker upočasnijo prehajanje hrane skozi prebavni trakt. S tem pomagajo regulirati apetit in izgubo teže. Raziskave tudi nakazujejo, da ljudje, ki zaužijejo veliko vlaknin, lažje ohranjajo zdravo telesno težo oziroma se ne zredijo tako hitro v primerjavi s tistimi, ki pojedo manj vlaknin.

Neka študija je tudi pokazala, da nobiletin prepreči kopičenje maščobnih celic in občutno poveča dejavnost aktivirane protein kinaze (AMPK). Gre za protein, ki regulira celično energijsko ravnovesje, ki utegne preprečevati tvorbo novih maščobnih celic.

Izboljšujejo zdravje srca

Antioksidanti v tangerinah, denimo vitamin C, tangeretin in nobiletin, najverjetneje izboljšujejo zdravje srca. Študije na ljudeh in živalih so pokazale, da vitamin C zmanjšuje dejavnike tveganja za razvoj srčnih bolezni, saj znižuje krvni tlak in zmanjšuje kopičenje trombocitov, izboljšuje delovanje žil ter znižuje raven trigliceridov in slabega (LDL) holesterola v krvi.

Podobno laboratorijske raziskave namigujejo, da tangeretin in nobiletin znižujeta raven skupnega holesterola in trigliceridov, s čimer se zmanjša tveganje za aterosklerozo - zožanje arterij zaradi kopičenja maščobnih snovi. Ateroskleroza je velik dejavnik tveganja za srčni napad in kap.

Morda imajo protirakave lastnosti

Antioksidanti v tangerinah imajo morda protirakave lastnosti. Vitamin C morda preprečuje rast in širjenje tumorjev, pospeši celjenje ran po operativnih posegih in povečuje učinkovitost kemoterapije ter hkrati omili njene stranske učinke. Študije so pokazale, da ljudem z rakom običajno primanjkuje vitamina C in da lahko tisti z neozdravljivim rakom z uživanjem prehranskih nadomestil z vitaminom C dejansko izboljšajo rezultate zdravljenja. Flavonoide v agrumih povezujejo z zmanjšanim tveganjem za nekatere vrste raka, vključno z rakom na dojki, črevesju, pljučih in želodcu. Kljub temu bi se morali zavedati, da so v okviru vseh teh študij uporabili visoke odmerke vitaminov in drugih snovi, ki jih vsebujejo tangerine, ki niso primerljivi s tistimi, ki jih zaužijemo s tangerinami v okviru prehrane. Poleg tega so na tem področju nujne še dodatne raziskave.

Zlahka jih vključimo v svoj jedilnik

Čeprav so manj priljubljene od drugih agrumov, so tangerine vsestransko uporabne in jih lahko zlahka vključite v svojo prehrano.

Olupite jih in razdelite na krhlje, te pa dodajte solati. Nastrgajte njihov olupek in ga dodajte v solatni preliv, napitek ali koktajl. Iz njih stisnite z antioksidanti bogat sok. Iz njih pripravite salso, ki se odlično prilega ribam ali piščancu. Pripravite si hranilen zajtrk ali prigrizek ter jih dodajte jogurtu ali pudingu s chia semeni. Celih, neolupljenih tangerin ni treba hraniti v hladilniku. Toda če jih radi olupite vnaprej, potem jih je vseeno dobro pospraviti v hladilnik. (Healthline)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta