Slovencem se je odpeljalo

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
30.05.2021 05:00
Če bi se držali vseh zapovedi in nasvetov o zdravem življenju, bi Slovenija morda postala evropska Okinava, otok stoletnikov - saj veste, Leon Štukelj, Boris Pahor in še nekaj vrlih stoletnikov in seveda stoletnic imamo, s katerimi se dičimo pred svetom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Bolj pametno to, kot pa da smo se na vrat na nos vrgli v idejo druge Švice, s krediti in obrestmi za sanje, novo stanovanje (hiško na robu mesta), ki jih bomo plačevali še po smrti.

Eden od pametnih nasvetov, ki se jih ne držim, je ta, da je treba najmanj vsako uro vstati od računalnika, se sprehoditi po pisarni (stanovanju), potelovaditi ali se vsaj nekajkrat krepko raztegniti. Pozabim, prevečkrat, na te zlate minute za sproščanje in meditacijo, zato pa potem po malem ščipa v vratu in zbada v križu.

Čim manj za volanom je drugi tak splošni nasvet, s katerim trobimo ob vseh teh svetovnih dnevih Zemlje, vode, zraka in - brez avtomobila. Da se nam je med korono odpeljalo, dokazujemo te dni na cestah. Toliko pločevine v strogem centru Maribora in na vseh vpadnicah, s hoške, miklavške, limbuške in severne strani, še ni bilo. Smrdljivi izpušni plini so zmagali, v enem mesecu bomo nadoknadili (onesnažili) vse tisto, kar nam je vzel virus. Bencinski trg je naposled spet svoboden, cene nafte so poskočile v nebo.

Ker čuvam svoje zdravje, se ne udeležujem rudarjenja v kriptovalutnem podzemlju. Verjamem pa, da je marsikoga zdelalo, ko se je vrednost bitcoina prepolovila. Kaj hočemo, bogati ne moremo biti vsi, zdravi pa še manj. Glede na začrtano vojno zdravstveno strategijo Republike Slovenije sredi prihajajočega tedna računam na rdečo fazo - na protestih v Ljubljani, na slovenskem Giru, v Ljudskem vrtu in Fazaneriji, na premnogih piknikih in nebodigatreba valetah se zbira nepregledna množica ljudi, ki ne spoštuje nikogar, še najmanj pa ukrepe za zajezitev virusa; po vsakem izpitem pivu ali špricarju pa je samo še slabše.

Torej se nam, če verjamemo stalnim grožnjam oblasti, nov lockdown obeta, še preden se bomo tretjič cepili s cepivom AstraZenece. Na zdravje!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.