Slovenska premiera toyote prius PHEV: Tradicija se nadaljuje, a v drugačni obliki

Peter Pirkovič
22.10.2023 03:20

Pri Toyoti so pred kratkim pričeli prodajne aktivnosti za novo generacijo hibridno gnanega priusa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prius, pionir hibridnih avtomobilov, je zdaj pri nas že v peti generaciji.
Peter Pirkovič

To je že peta generacija modela, ki je leta 1997 začel orati ledino v segmentu hibridnih avtomobilov. Šest let kasneje so na trg poslali drugo generacijo, tretja izdaja je sledila leta 2012 in prav v tej generaciji so v ponudbo prvič uvrstili tudi priključnohibridni pogon. Leta 2016 je bila na vrsti četrta generacija, danes, sedem let kasneje, pa se slovenskim kupcem predstavlja najaktualnejši prius. V več kot četrt stoletja dolgi prodajni dobi so po svetu prodali nekaj več kot 5 milijonov primerkov, od tega jih je slovenski trg prispeval 500.

Notranjost je postala digitalno minimalizirana, dva zaslona in konzola z gumbi.
Peter Pirkovič

Novi prius je grajen na izboljšani platformi​ TNGA GA-C, na kateri so v preteklosti že gradili četrto generacijo. Izboljšave platforme posledično prinašajo večjo togost karoserije, nižje težišče in težo ter drugačno razporeditev baterij (13,6 kWh). Te so zdaj postavljene pod zadnjo klop, 40-litrska posoda za gorivo ima mesto pod prtljažnim prostorom, zato so s to potezo pridobili dodatnih 33 litrov odlagalnega prostora v zadnjem delu vozila (skupno 284 litrov). Prius pete generacije je oblikovno postal precej prijetnejši, skladno s tem so se spremenile tudi dimenzije. Čeprav se je medosna razdalja povečala za natanko 5 centimetrov (2,75 m), je v dolžino za 46 mm krajši (4599 mm) in v višino za 5 centimetrov nižji (1430 mm).

Tudi potniška kabina je bila deležna korenite spremembe, saj so se oblikovalci deloma zgledovali po električarju BZ4x. Položaj sedenja je nižji, 7-palčni osrednji zaslon na dotik je nameščen neposredno v vidnem polju in vozniku omogoča, da pogled vseskozi ohranja na cesti, hkrati pa se Toyotini razvojniki niso odpovedali klasični menjalni ročici in nekaterim fizičnim gumbom. Kot že omenjeno, v Evropi in posledično v Sloveniji bo prius na voljo kot priključni hibrid, ki temelji na kombinaciji dvolitrskega bencinskega motorja s 111 kilovati in 120-kilovatnega elektromotorja, ki razvijata 169 kilovatov sistemske moči. Uporabnik ima na voljo tri stopnje regeneracije in štiri vozne režime, litij-ionske baterije pa imajo za 86 kilometrov energijske vrednosti. Dodatno si lahko kupec omisli še solarno streho brez ločene baterije, ki dnevno pridela za 8,7 km dosega, na tedenski ravni pa za okrog 70 kilometrov.

Nov in edini pogonski sklop prinaša posledično tudi višjo ceno za peto generacijo. Osnovni prius PHEV stane 42.900, najdražji pa 50.200 evrov, z izbiro financiranja pa se nakup avtomobila poceni za 1500 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta