Spomini

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
12.07.2020 06:30

12. julija 1921 je bila odpravljena deželna vlada za Slovenijo, leta 1929 je Hermann Knaus objavil metodo za izračun plodnih in neplodnih dni, na ta dan v letu ​1945 je v Los Alamosu eksplodira prva, poskusna atomska bomba. Država Kiribati, za katero redki vedo, tega dne praznuje dan neodvisnosti, razglasili so jo leta 1979. Hudo je bilo leta 1993 zaradi cunamija na japonskem otočku Okuširi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ogromno vsega se je zgodilo na današnji dan, tistega, kar obeležujemo, in še veliko več tistega, za kar nihče ne ve. Krščanski svetnik je Janez Gualbert, ki je bil vitez in vojak, njegovega brata je kruto umoril sorodnik in on ga je nameraval maščevati. Ko je morilca našel, je oni skesano pokleknil pred njega in ga prosil odpuščanja, Janez mu je z božjo pomočjo odpustil in postal svetnik.
12. julija 1962 so v londonskem klubu Marquee prvič javno nastopili The Rolling Stones. Za njih velja, da so burno živeli, po zgodbi iz Aymejeve Zelene kobile bi rekli, da imajo zelo debel zvezek za izpraševanje vesti oziroma zapisovanje grehov. Keith Richards je v avtobiografiji veliko tega razkril. Spomnil pa se je tudi, kako je bilo, ko je prvič zaslužil denar. "Pogledal sem ga! Potem sem ga preštel in spet gledal. Ga potipal in se ga dotikal. Nič nisem storil z njim. Shranil sem ga v škatli in si govoril, da imam veliko denarja. Nič si ne bi kupil, ne bi ga zapravil. Prvič v življenju sem imel denar. Morda si bom kupil novo srajco ali nove kitarske strune." Za to pisanje je pomembno tudi njegovo ogorčenje, ko so osnovno šolo, ki sta jo z Mickom Jaggerjem obiskovala, poimenovali po Jaggerju, čeprav sta tam v času šolanja veljala za nezaželena, iz tehnične šole pa so njega celo vrgli. Na Dartford ima torej slabe spomine, a je ostalo pri tem. Keith in Mick se zaradi tega nista sprla, ampak sta zaradi Stonesov in seveda svojih koristi sta ostala družabnika, sodelavca. Povsem pragmatično, čeprav so razlage v slogu, da so stvari ali vsaj prioritete čez čas videti drugačne, kot so v resnici bile, povsem relevantne. V drugih okoljih, samo pri nas ne. Tu po osamosvojitvi ves čas kot Aymejeva Lucienne v obvezni zvezek za izpraševanje vesti pišemo grehe samo zato, da bi zvezek pridobil večji pomen. Sveti Janez Gualbert nam pomagaj!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta