Sranje od serije? A o njej govorijo vsi

Denis Živčec Denis Živčec
11.06.2023 04:00

Čeprav smo videli le en del The Idol, scena te dni ne neha govoriti o novi stvaritvi HBO, ki se nekaterim zdi kot "fantazija o posilstvu".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lily-Rose Depp, hči Johnnyja Deppa, trdi, da kljub obscenemu vzdušju med snemanjem uživa.
Profimedia

Te dni se veliko govori o seriji The Idol, katere prva epizoda je na voljo na HBO Max. Serijo so ustvarili Sam Levinson, Reza Fahim in reper The Weeknd. Zgodba spremlja mlado pop zvezdnico Jocelyn, ki jo igra Lily-Rose Depp, hči Johnnyja Deppa. Pevkina kariera počasi bledi, potem ko je pristala v psihiatrični bolnišnici. V klubu Jocelyn sreča Tedrosa, ki ga igra The Weeknd, skrivnostnega menedžerja, s katerim stopi v romantično in profesionalno razmerje. Serija je bila prvič napovedana junija 2021. Zdaj, kmalu po svetovni premieri na filmskem festivalu v Cannesu in izidu prve epizode na HBO Max, Idol polni naslovnice.

Lily-Rose Depp in The Weeknd sta zvezdnika serije, ob kateri se nekateri zgolj držijo za glavo.
Profimedia

Zgodbe o strupenem vzdušju in konfliktih na snemanju

Pred nekaj tedni je Rolling Stone objavil poročila članov produkcije, ki pravijo, da na snemanju vlada strupeno vzdušje in da nastajajo pogosti konflikt. Zapisali so, da je produkcija "podivjano in nagnusno iztirila". Takrat so viri iz ekipe povedali, da niso seznanjeni s podrobnostmi serije, vključno s tem, kako bo videti končna različica.

Vir je takrat dejal, da gre za "sranje od serije" po različnih zamudah, ponovnih snemanjih in spremembah scenarija, medtem ko je HBO serijo razglasil za eno svojih "najbolj vznemirljivih in provokativnih izvirnih serij" in dodal, da je bila ustvarjalna ekipa predana ustvarjanju varnega delovnega okolja, ki temelji na sodelovanju in medsebojnem spoštovanju. HBO je dejal, da je ekipa naredila kreativne spremembe, ki so bile v najboljšem interesu produkcije in igralske zasedbe.

(Pr)drznih prizorov v seriji kar mrgoli, kritiki se zgražajo, gledalci pa klikajo kot za stavo.
Profimedia

Kdaj so se pravzaprav začele polemike o seriji

A začnimo na začetku. Snemanje serije se je začelo kmalu po napovedi junija 2021. Leto kasneje je Deadline poročal, da so bile narejene velike spremembe v igralski zasedbi, ekipi in ustvarjalni viziji serije.

"Ustvarjalna ekipa Idola še naprej gradi, izpopolnjuje in razvija svojo vizijo serije in se je usmerila v novo ustvarjalno smer. Produkcija bo igralsko zasedbo in ekipo prilagodila novemu pristopu. Veselimo se. Kmalu bomo delili več informacij," je takrat povedala tiskovna predstavnica HBO za Deadline.

Čeprav je bila velika sprememba nenavadna poteza za HBO, je šele Rolling Stone poročal o konfliktih in strupenosti na snemanju, kar je sprožilo splošno zaskrbljenost. HBO je obtožbe zanikal. "Začetni pristop k seriji in produkcija prvih epizod žal nista ustrezala standardom HBO, zato smo se odločili za spremembo," so takrat povedali za People.

Na premieri v Cannesu je Lily Rose Depp navdušila s čudovito cvetlično kreacijo.
Profimedia

Zakaj je režiserka Amy Seimetz odšla

Dan po tem, ko je Deadline objavil, da se v Idolu dogajajo pomembne spremembe, je Amy Seimetz, ki bi morala sodelovati pri vseh epizodah, zapustila projekt. Takrat ni bilo nobene razlage, vendar so morali že posnete epizode predelati.

The Weeknd, soustvarjalec serije, ni bil zadovoljen z ustvarjalno usmeritvijo. Viri pravijo, da se zdi, da jedro težav izvira prav iz The Weeknda, ki je menil, da se serija preveč nagiba k ženski perspektivi. Po Amyjinem odhodu je Deadline poročal, da bo imel Sam Levinson večjo vlogo pri režiji. Produkcija je bila preložena, ker naj bi Levinson opustil skoraj dokončan projekt, vreden od 54 do 75 milijonov dolarjev, da bi ponovno napisal in posnel celotno serijo, poroča Rolling Stone.

"To, na kar sem pristal, je bila temačna satira o slavi in ​​modelu slave v 21. stoletju. Toda končalo se je kot fantazija o posilstvu, ki jo je imel vsak strupen moški, ki je sodeloval pri seriji. In potem se ženska vrne po še več, ker naj bi zaradi tega bila njena kariera boljša," je povedal član produkcije, ki je želel ostati anonimen. Poleg Amy je serijo zapustila tudi Suzanna Son, ki je bila v igralski zasedbi, piše Index.hr.

Zabava po canski premieri je bila tudi modni dogodek. Tako oblečena je nanjo prišla igralka Julia Fox.
Profimedia

Kaj pravita The Weeknd in Lily-Rose Depp

The Weeknd se je oglasil takoj po članku v reviji Rolling Stone s kratkim komentarjem: "Rolling Stone, smo vas razburili?" Pozneje je za Variety povedal, da se mu je zdel članek smešen in se je zato tako odzval, o Amy Seimetz pa pravi, da je zelo rad delal z njo. Kar zadeva polemiko, ljudem svetuje, naj si najprej ogledajo celotno serijo, da jo bodo razumeli. "Ko sem začel ustvarjati glasbo, je bilo popolnoma isto. Bilo je provokativno in vedel sem, da bo ljudem težko. Veliko ljudem to ni bilo všeč. Ne da bi primerjal, ampak spet čutim tako. Serija ne bo za vsakogar in to je v redu. Nismo politiki," je dejal.

Lily-Rose Depp brani režiserja Levinsona. "Sam je iz več razlogov najboljši režiser, s katerim sem delala. Nikoli nisem čutila večje podpore ali spoštovanja kot takrat, ko sem snemala Idola, moj doprinos in mnenje sta bila bolj cenjena," je dejala.

"Delo s Samom je pravo sodelovanje v vseh pogledih - bolj kot karkoli mu je mar, kaj si njegovi igralci mislijo, pa tudi, kako se počutimo, ko igramo. Najema ljudi, katerih delo ceni, in vedno je ustvaril okolje, v katerem se počutiš videnega, slišanega in cenjenega," je dodala. Pravi, da je bilo delovno okolje na snemanju normalno. "Vsi smo res dobri prijatelji. Ljudje smo si podobni in se razumemo. Veliko smo se smejali, poslušali glasbo, plesali in taka energija nam je olajšala težke čase," je povedala. V drugem intervjuju je dodala, da je vedela, da bo naredila nekaj provokativnega, kar morda ne bo vsem všeč.

Režiser slutil buren odziv

V odgovoru na članek Rolling Stona, ki je Levinsonovega Idola označil za "fantazijo o posilstvu", je režiser dejal, da z vsebino članka ni povsem seznanjen. "Ko je moja žena prebrala članek, sem jo pogledal in rekel: 'Mislim, da bomo imeli največji šov poletja,'" je dejal.

Ne gre za družinsko zabavo

Za serijo je v medijih in kritikah zapisano, da so v njej v ospredju seks, golota, nasilje, psovke, alkohol, mamila in kajenje. Gledalci so prvo epizodo opisali kot strašljivo in kot moteč izpostavili trenutek, ko Tedros skoraj zaduši Jocelyn. Trenutno ima na IMDb nizko oceno 4,9. Variety je poročal, da sta prvi dve epizodi vključevali "maščevalne pornografske fotografije telesnih tekočin na obrazu Deppove, masturbacijo z ledenimi kockami, prevarante, ki so lastniki nočnih klubov, in podle hollywoodske zlikavce", kritik Peter Debruge pa je v svoji recenziji serijo označil za "umazano moško fantazijo". Toda Deppova je pred tem povedala, da z ekipo nikoli niso nameravali narediti serije za "družinsko zabavo" in da ji je bilo vsekakor prijetno igrati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta