Sredozemska dieta je dobra za srce

N.R.
30.12.2018 05:00

Odrecite se slanini in raje izberite olivno olje, rdeče meso nadomestite z ribami in perutnino, sol z zelišči in začimbami, zelenjave pa tako nikoli ni dovolj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razkošna ponudba
Profimedia

Vaša mama je imela tudi v tem primeru prav. Res bi morali pojesti vso zelenjavo na svojem krožniku. Poleg tega bi bilo dobro, da bi pojedli manj slanine in pogosteje uporabljali olivno olje. Tako je vsaj pokazala nova raziskava, katere izsledki potrjujejo trditve, da lahko prehod na sredozemsko dieto občutno zmanjša tveganje za razvoj srčnih bolezni.
Študija, objavljena na portalu JAMA Network Open, navaja, da je pri ljudeh, ki so se prehranjevali na tak način, obstajala za 25 odstotkov manjša nevarnost za razvoj srčno-žilnih bolezni v obdobju dvanajstih let. Vsem, ki se vsaj malo spoznajo na prehrano, je na osnovi sestavin sredozemske diete tudi popolnoma jasno, zakaj. Pri tej prehrani rdeče meso nadomestimo z veliko koristnimi maščobami, denimo iz rib in perutnine, sol z zelišči in začimbami, maslo in margarino z olivnim oljem. Najbolj pomembno pa je, da pojemo veliko sadja in zelenjave. Koristni za zdravje so tudi oreški in polnozrnata žita. In občasno si lahko privoščimo kozarec rdečega vina.

Koristi tudi pri alzheimerjevi bolezni in astmi

Raziskovalci že od petdesetih let preteklega stoletja opozarjajo na morebitne koristi tega načina prehranjevanja za zdravje srca in ožilja. Nedavno so mu začeli pripisovati, da je koristen tudi za ljudi z drugimi boleznimi, denimo z alzheimerjevo boleznijo in astmo, pa da lahko nosečnice z njim nadzirajo dejavnike, ki prispevajo k visoki porodni teži otroka, in da pri otrocih zmanjšuje tveganje za debelost.

Doslednost se je obrestovala

Znanstveniki so v okviru raziskave, poimenovane Women's Health Study, spremljali več kot 25 tisoč žensk. Šlo je za zdravstvene delavke, starejše od 45 let. Na začetku študije so udeleženke izpolnile vprašalnik o 131 živilih, da so lahko raziskovalci ovrednotili njihov način prehranjevanja. Nato so dobile oznako od ena do devet, odvisno od tega, kako dosledno so se prehranjevale na sredozemski način.

Sardele po sredozemsko
Profimedia

Kardiologi nimajo znanj o prehrani

Dr. Andrewa Freemana, direktorja oddelka za preprečevanje srčno-žilnih bolezni in velnes v bolnišnici National Jewish Health v Denverju, rezultati študije niso prav nič presenetili. Pri izvajanju študije sicer ni sodeloval, vendar svojim pacientom že vrsto let priporoča sredozemsko dieto in druge podobne načine prehranjevanja, ki temeljijo na sadju in zelenjavi. Po njegovih besedah je že dolgo znano, da je najbolj zdrava prehrana tista, ki temelji na živilih rastlinskega izvora.
Priznal je tudi, da je mogoče povsod, tudi na internetu, prebrati ogromno nasprotujočih si informacij o prehranjevanju, zato ljudje težko razberejo, kaj je zanje najbolje. Pogosto niti zdravniki nimajo pravih odgovorov. "Večina kardiologov in drugih zdravnikov nima znanja s področja prehrane," opozarja Freeman, ki je po končani specializaciji prešel na dieto, ki je vključevala predvsem živila rastlinskega izvora, in je že kmalu izgubil 15 kilogramov. Kot že rečeno, danes tak način prehranjevanja priporoča tudi svojim pacientom. Pravi, da se je mnogim pacientom s srčnimi boleznimi, visokim krvnim tlakom in diabetesom stanje res izboljšalo. (nbcnews))

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta