Število smrti zaradi prevelikega odmerka kokaina in drugih poživil v ZDA vztrajno narašča

Reuters
09.02.2020 05:01

V mnogih primerih je smrt posledica hkratnega zaužitja teh mamil in vsaj enega opioida.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Raziskovalci v reviji Addiction poročajo, da je leta 2016 kar 27 odstotkov ljudi, ki so na ameriških urgencah umrli zaradi prevelikega odmerka kokaina, in 14 odstotkov tistih, ki so umrli zaradi predoziranja z drugimi poživili, hkrati zaužilo tudi katerega od opioidov. Leta 2017 je skoraj 75 odstotkov žrtev prevelikega odmerka kokaina in polovica vseh žrtev prevelikega odmerka drugih poživil hkrati s temi zaužila najmanj en opioid.
"Ker so za vedno večje število predoziranj s poživili očitno krivi opioidi, je zelo pomembno, da preko pristojnih služb in programov za zdravljenje opioidne odvisnosti ukrepe za preprečevanje predoziranj z opioidi razširimo tudi na uporabnike poživil," meni Brooke Hoots s Centra za preprečevanje in nadzor bolezni v Atlanti, ki je vodila študijo. "Tudi večje število smrti zaradi predoziranja s poživili nakazuje na potrebo po sprejetju novih, na dokazih zasnovanih ukrepov za obvladovanje vsesplošne krize na tem področju."
Pretekle študije so pokazale, da je za vse več primerov predoziranj, ki se končajo s smrtjo, kriv koktajl opioidov in drugih mamil, denimo kokaina in metamfetamina. Toda najnovejša analiza je potrdila, da to velja tudi za predoziranja, ki se ne končajo s smrtjo. Ekipa dr. Brooke Hoots je preučila podatke o predoziranjih brez smrtnega izida med letoma 2006 in 2016 ter tiste o smrtnih predoziranjih med letoma 2006 in 2017. Pri vseh primerih je šlo za zaužitje prevelikih odmerkov kokaina, psihostimulansov in opioidov.
Stopnja smrtnih predoziranj z opioidi se je med letoma 2010 in 2015 povišala na 25 odstotkov, medtem ko je med letoma 2015 in 2017 dramatično poskočila na 51 odstotkov. Stopnja smrtnih predoziranj s poživili, vendar brez opioidov, se je med letoma 2008 in 2017 povečala na 23 odstotkov. To povečanje so raziskovalci zaznali v različnih demografskih skupinah in na različnih geografskih območjih, kar opozarja na vse večje razsežnosti krize zaradi predoziranj z mamili v ZDA. Z mešanjem poživil in opioidov po besedah Hootsove še hitreje pride do predoziranja. Znaki zaužitja prevelikega odmerka poživil so med drugim bolečine v prsih, močno povišana telesna temperatura, pospešen srčni utrip, oteženo dihanje ali občutek pomanjkanja zraka, močna vznemirjenost, preganjavica in halucinacije. Hudo predoziranje s poživili lahko povzroči srčni napad ali kap. "Če skupaj zaužijemo poživilo in opioid, pošljemo telesu nasprotne signale. Poleg tega lahko eno mamilo prikrije učinek drugega, zaradi česar obstaja večja možnost, da posameznik zaužije prevelik odmerek," pojasnjuje dr. Hootsova.
Ena od omejitev študije je, da pri žrtvah predoziranj redko opravijo širšo toksikološko preiskavo, zato ni mogoče natanko vedeti, katera mamila je žrtev zaužila. Pogosto se na seznamu najdejo tista mamila, za katera ljudje navajajo, da jih redno uživajo. Toda v nekaterih situacijah ljudje zaužijejo poživilo, ne da bi vedeli, da mu je bilo primešano neko drugo mamilo. Hkrati ni jasno, ali se število predoziranj povečuje, ker vedno več ljudi uživa poživila ali ker postajajo ta vedno močnejša ali iz obeh razlogov, pravi Brendan Saloner, raziskovalec s Šole za javno zdravje pri Univerzi John Hopkins Bloomberg v Baltimoru. "Kot država smo trenutno bolj osredotočeni na opioide, kar pomeni, da smo nekoliko zanemarili druga mamila," opozarja Saloner. "Ko gre za poživila, je resnično strašljivo predvsem dejstvo, da nimamo tako dobrih strategij za zdravljenje ali zmanjševanje škode, kot jih imamo za opioide, zato je povsem mogoče, da nam bo sicer uspelo obvladati krizo zaradi predoziranj z opioidi, vendar bomo še naprej priča vse večjemu številu smrtnih predoziranj s poživili." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta