Tudi na policiste streljajo, mar ne?

Zora Štok Zora Štok
04.11.2018 05:06

Tatovi avtomobilov v Sarajevu so streljali na patruljo, ki je bila na rednem obhodu. Eden od policistov je bil mrtev takoj, drugi je dan kasneje umrl v bolnišnici. Varuhi reda umirajo po vsem svetu, tudi v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Umorjena policista v Sarajevu, levo Adis Šehović, desno Davor Vujinović

Na nogah je bila vsa policija v Bosni in Hercegovini, vključno s federalnimi enotami. V petek, 26. oktobra, zjutraj ob 4.50 so namreč pripadniki avtomobilske mafije, ki so v sarajevskem naselju Alipašino polje skušali ukrasti belega golfa s hrvaškimi registrskimi oznakami, z rafalnim streljanjem iz avtomatske puške, najverjetneje kalašnikovke, iz zasede napadli policista, ki sta se med rednim terenskim obhodom takrat pripeljala mimo.

Na sarajevskega policista Muhidina Pivodića je streljal moški, jezen, ker so mu drugi policisti odvzeli vozniško dovoljenje.
Avaz.ba
Na nogah je vsa policija v Bosni in Hercegovini, da bi čim hitreje prijeli morilce policistov.
Youtube

V desetih minutah so tatovi na varnem

​Po prvih ugotovitvah policije sta bila na delu dva storilca, ki sta po streljanju z avtomobilom zbežala s kraja dogodka, sledi pa so kazale proti Palam v vzhodnemu delu Sarajeva oziroma proti teritoriju Republike srbske. V preiskavo je bila takoj vključena tudi policija te entitete, so sporočili iz Sarajeva, in tudi, da so v iskanje pobeglih zločincev vključili tudi policijski helikopter in pripadnike obveščevalno-varnostne agencije OSA. Predsednik vlade sarajevskega kantona Adem Zolj je ob tem opozoril na težavo, ki spremlja pregon zločincev kot v primeru umorjenih policistov: storilci lahko čez kantonske meje bežijo brez težav, policisti meje ne smejo prestopiti. A ne glede na to je prepričan, da bodo s skupnimi močmi izsledili napadalce na policiste, "ker to je tudi napad na državo. Skupaj se moramo zoperstaviti razraščajočemu se organiziranemu kriminalu," je poudaril Zolj.
V petek popoldan in v soboto so na Palah, srbskem delu Sarajeva, že bili prijeli več moških in začeli zaslišanja, da bi morebiti koga lahko povezali z brutalnim umorom policistov, vendar nobenega od 30 do takrat zaslišanih znanih pripadnikov avtomafije niso mogli povezati s tem zločinom. V Sarajevu so lani ukradli 431 avtomobilov, na območju celotne Bosne in Hercegovine pa 775.

Streli iz kalašnikova so bili usodni za sarajevska policista.

Policista nista imela nobene možnosti

Umrla policista sta bila izkušena varuha reda, imela sta dvajset let staža v policijski uniformi, je povedal Halilović, in še tudi, da proti kriminalcem nista imela nikakršnih možnosti, saj so ti vanju začeli streljati brez opozorila v trenutku, ko sta se približevala kraju, kjer sta lopova skušala ukrasti avto. Ob tem je poudaril, da je petkov napad na policista samo nadaljevanje vse bolj napadalnih in agresivnih akcij kriminalnih skupin oziroma njihovih pripadnikov. Ob tem se tudi prebivalci Sarajeva sprašujejo, koliko so še varni, se zaveda Halilović, zato jih je tudi pozval k sodelovanju pri iskanju storilcev, obenem pa jim zagotovil, da bo poskrbljeno tudi za njihovo varnost ne glede na to, da je veliko policijskih sil usmerjenih v iskanje morilcev policistov.
Petkovo streljanje še zdaleč ni edini napad na sarajevske policiste. V letošnjih prvih devetih mesecih so zabeležili dvanajst napadov na može v policijski uniformi, v letu 2017 pa so policiste v sarajevskem kantonu napadli kar 28-krat. Na srečo ni bilo mrtvih, so pa še živi spomini na policiste, ki so v minulih letih umrli med opravljanjem svoje službe.

Umirajo tudi kriminalci

Podobno kot v opisanem streljanju minuli petek so pripadniki avtomobilske mafije tudi prej že streljali na policiste. Zadnji tak primer so zabeležili 22. maja letos v naselju Aerodrom v Sarajevu. Med krajo škode octavie sta policista zalotila tri zamaskirane moške in jim skušala preprečiti tatvino vozila, a zamaskiranci so se uprli in začeli streljati. Tudi policista sta uporabila strelno orožje, nakar je trojica z audijem zbežala proti srbskemu delu Sarajeva. Med vožnjo sta dva storilca streljala iz avta in enega policista zadela v roko, drugega pa so zadeli z avtom. Kasneje so prerešetani audi odkrili v naselju Klek pri Trebeviću, tatov pa doslej niso identificirali. So pa prijeli storilce, ki jih je policija presenetila med poskusom kraje osebnega avta znamke BMW na Ilidži 4. avgusta 2016. Trojica se ni hotela predati in je začela streljati na policiste, a tudi policisti so vanje sprožili več strelov in enega od tatov zadeli. Poškodbe so bile tako hude, da je Sava Petričević, kot je bilo storilcu ime, 25 dni kasneje v bolnišnici umrl. Preostala dva, Bojan Košarac in Njegoslav Milinković (vsi trije so sicer doma v naselju Mokro na Palah), sta bila obtožena, a sojenje še ni končano.
V spopadu s policijo je umrl še en kriminalec, pripadnik tako imenovane tobačne mafije. Po kraji večje količine cigaret v bližini Vogošća je policija sledila četverici in jih dohitela na Ilidži. Štirje mladeniči so začeli streljati na policiste, ko so se jim skušali približati, a tudi policisti so uporabili orožje, v navzkrižnem ognju je umrl 25-letni Nelim Delić, ranjen pa je bil njegov pajdaš in vrstnik Samir Dževlan. Druga dva so aretirali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta