V svetu iluzij: nič ni, kot se zdi

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
11.10.2020 03:00

Hiša iluzij postavlja čute obiskovalcev na resno preizkušnjo, vendar na zabaven in poučen način.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obrnjena soba nasprotuje zakonom gravitacije.
Hiša iluzij

Se vam je že kdaj zgodilo, da so vas zavedli? Ste se počutili prevarane? Po navadi to ni prijetna izkušnja. V Ljubljani pa obstaja hiša, ki obiskovalce vsakič prevara, ampak jim je to tako všeč, da se vedno znova vračajo. To je Hiša iluzij, ki postavlja čute obiskovalcev na resno preizkušnjo, vendar na zabaven in poučen način.

"To je muzej zabavnih in poučnih doživetij, kjer preizkušate meje svojega zaznavanja. Relativnost je v njem nekaj, kar doživite dobesedno. Iluzije pa vam omogočijo drugačno doživetje prostora in vsega, kar mislite, da veste o njem. V naši hiši nič ni, kot se zdi," pojasnjujejo v Hiši iluzij.

Beseda iluzija izhaja iz latinščine, illusio pomeni utvaro, samoprevaro ali slepilo. Pri iluziji pride do popačenja čutnega zaznavanja. Pod vplivom različnih subjektivnih ali objektivnih dejavnikov je zaznava določenega realnega predmeta ali pojava izmaličena ali celo povsem napačna. Iluzije lahko zapeljejo vsako človeško čutilo. Najbolj znane so optične oziroma vidne iluzije, obstajajo pa tudi slušne ter iluzije tipa in okusa. Nekatere iluzije so lahko tudi posledica umanjkanja odgovora na vprašanje, zakaj je nekaj tako, kot je. Iluzije so večinoma subjektivne. Različni ljudje jih zaznavajo različno ali pa tudi sploh ne.

Preveliko število nasprotujočih si informacij zmede možgane in tako je mogoče, da se glava znajde na pladnju.
Hiša iluzij

V Hiši iluzij pojasnjujejo, da je iluzija trik, ki naše možgane in čutila zmede in nas prepriča, da je tisto, kar vidimo, resnično. Največkrat je to posledica prejema prevelikega števila nasprotujočih si informacij, kar zmede možgane. Zanimivo pa je, da možgani vsakega posameznika do neke mere delujejo različno in tako ne doživimo vsi iluzije na enak način.

Želite drug nos?

V Hiši iluzij je mogoče marsikaj. Če niste zadovoljni s svojo telesno višino, se lahko v nekaj sekundah pomanjšate ali povečate, tudi do velikana ali palčka na drugi strani. Če niste zadovoljni s svojim nosom ali kar celotnim obrazom, pa se za plastično operacijo vseeno ne bi odločili, lahko v Hiši iluzij obraz preprosto zamenjate in tako preizkusite - preprosto in povsem neboleče -, kako bi bili videti z nosom ali celotnim obrazom svojega prijatelja ali koga drugega. Prijateljevo glavo pa za ta čas postavite na pladenj; v iluziji seveda. Ampak pred tem vseeno raje preverite, kako ste videti v resnici. Rek, da ogledalo laže, je namreč čista resnica. Drugi ljudje nas ne vidijo tako, kot sami sebe vidimo v ogledalu. V Hiši iluzij pa lahko vidite, kako ste videti v očeh drugih. V Hiši iluzij se pozabavate tudi s prelivanjem barv in se naučite, zakaj točka na beli steni, v katero hkrati usmerimo zeleno, modro in rdečo luč, ostane bela. Če pa ste si vedno želeli preizkusiti, kako je videti breztežnost, se lahko temu občutku približate v Obrnjeni sobi, ki nasprotuje zakonom gravitacije.

To je le nekaj od okrog 40 eksponatov, optičnih iluzij in hologramov, predstavljenih v Hiši iluzij. Manjše instalacije, kot so Iskreno ogledalo, Rubinova vaza, votel obraz Alberta Einsteina itd. so razporejene povsod. Fotografije in hologrami se spreminjajo, pojavljajo in izginjajo pred očmi obiskovalcev.

Zabavno in poučno

S to novo, popolnoma prenovljeno razstavo Hiša iluzij vstopa v peto leto svojega delovanja. "Je osrednje stično mesto za vse potrebe, povezane z zabavo in izobraževanjem. V času osredotočenosti na inovativne pristope k zabavi in druženju se Hiša iluzij popolnoma prilagaja potrebam trga. Z vizijo in zavzetostjo dviguje nivo in hkrati postavlja trende za prihodnje obdobje," pojasnjujejo.

V začetku je Hiša iluzij delovala pod blagovno znamko Muzej iluzij, ta je vrata odprl septembra 2016. Takrat so bili prvi franšizni partner blagovne znamke, ki je kasneje zrasla v verigo franšiznih muzejev po celem svetu. Ob zagonu projekta so želeli v Ljubljano pripeljati nov tip zabave, ki spada v tako imenovani koncept​ edu-tainment, ki združuje zabavo in izobraževanje. Želeli so postati mesto za nova doživetja in uživanje s prijatelji, družino ali s starimi starši, prostor, ki vsakemu obiskovalcu ponudi dovolj razlogov za zabavo in učenje.

V štirih letih jih je obiskalo več kot 350 tisoč ljudi.
Robert Balen
Za zabavo in izobraževanje
Robert Balen

Medtem ko se podobni majhni muzeji velikokrat usmerjajo predvsem k turistom, so sami želeli postati muzej, ki ga bo sprejelo in vzelo za svojega tudi domače občinstvo. Tako so že v prvem letu načrtovali vsaj minimalno pozitiven finančni rezultat ter, po najbolj optimističnem načrtu, 50 tisoč obiskovalcev. Danes, po štirih letih poslovanja, ugotavljajo, da so bistveno presegli vse zastavljene cilje. V štirih letih jih je namreč obiskalo več kot 350 tisoč ljudi. Gostili so preko tisoč šolskih skupin, rojstnodnevnih zabav se je udeležilo več kot 5200 otrok, organizirali so čez 200 teambuildingov, omočili snemanje okoli 30 videospotov, gostili so Gourmet Crawl v organizaciji European Food summit, z Unicefom so se v decembru 2016 združili v dobrodelnosti, ko je takratni Muzej iluzij postal Muzej resničnosti. Hiša iluzij je s kvalitetno razstavo, zavzetimi sodelavci in z nenehnim vlaganjem v razvoj postala pomemben del zabavno-turistične ponudbe v Ljubljani in širši okolici.

Prvi corona free muzej

Konec leta 2019 so stopili na samostojno pot, pri čemer so se osredotočili na popolno prenovo razstave. Odcepitev od franšize je pomenila svobodo prostega izražanja znotraj sveta iluzij in prikazovanje sveta iluzij skozi lastne oči. "Odločitev o prenovi je nastala v želji, da obiskovalcem ponudimo edinstveno izkušnjo v svetu iluzij. Vse odločitve, ki smo jih sprejeli, so bile načrtovane z mislijo na obiskovalce. Ponuditi smo jim želeli nekaj novega, nekaj osupljivega in predvsem zapomnljivega. Že prej smo se poigravali s to realnostjo, zdaj pa smo imeli proste roke, da smo to realnost začrtali po svoje. Želimo postati še bolj zabavni in še bolj izobraževalni," pravi Dejan Grbič, direktor Hiše iluzij.

Prenovo naj bi dokončali v prvi četrtini letošnjega leta, zaradi ukrepov in težav, povezanih s koronavirusom, pa so projekt dokončali do poletja. Obiskovalci so zadovoljni, kar predstavlja osnovo in spodbudo za nadaljevanje dela kljub trenutnim izredno težkim razmeram, v katerih se je znašla celotna zabavna industrija.

"V želji, da bi se vsi obiskovalci, tudi skupine in predvsem šolske skupine, pri nas počutili varno, smo kreirali tudi zelo posebno ponudbo, in sicer ponudbo za skupine, ki smo jo poimenovali prvi corona free muzej v Sloveniji. Tako bomo v prihodnjem obdobju obravnavali skupinske goste na način, da bo celoten muzej namenjen samo njim. Stavba in še posebej vsak eksponat bodo pred vstopom skupine razkuženi, prostori bodo prezračeni, osebje pa ne bo v neposrednem stiku z obiskovalci. Na ta način bo obisk popolnoma varen oziroma brez virusa," pojasnjuje Jaka Raimondi, vodja programa Hiše iluzij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.