V uho ne vtikajte nič manjšega od komolca: Ne uporabljajte slušalk ves dan, naj vaša ušesa zadihajo

24.10.2021 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Prodaja brezžičnih slušalk je v porastu, samo podjetje Apple je leta 2020 prodalo približno sto milijonov kompletov. Nevezanost na telefone in druge naprave pa pomeni, da bomo slušalke verjetno uporabljali dalj časa. Posledično boste morda opazili, da so ušesa bolj lepljiva ali voskasta. Je to običajno? In kaj se zgodi z ušesi, ko uporabljamo slušalke? Čeprav so brezžične slušalke na trgu novost, že obstaja veliko raziskav o dolgotrajni uporabi. Iz teh raziskav je razvidno, da lahko dolgotrajna uporaba slušalk povzroči težave z nastajanjem ušesnega masla.

Kakšna je vloga ušesnega masla

Nastajanje ušesnega masla (cerumen) je normalen proces pri ljudeh in mnogih drugih sesalcih. V bližini odprtine ušesnega kanala mora biti vedno tanka plast voska. Ta vosek je vodoodporen izcedek, ki navlaži kožo zunanjega ušesnega kanala in deluje kot zaščitni mehanizem za preprečevanje okužb ter vdora žuželk, bakterij in vode v sluhovod. Mokro ušesno maslo je rjavo in lepljivo, medtem ko je suho bele barve. Okrog leta 1800 so celo priporočali, da se uporablja kot učinkovit balzam za razpokane ustnice.

Ušesni vosek je naravno prisotna snov v zunanjem delu ušesnega kanala. Ustvarjajo ga izločki lojnic in znojnic, ki jih sproščajo lasni mešički, ujame pa prah, bakterije, glive, dlake in odmrle kožne celice. Zunanji ušesni kanal lahko razumemo kot tekoče stopnice, na katerih se vosek vedno premika navzgor in preprečuje, da bi se ušesa napolnila z odmrlimi kožnimi celicami. Ko ušesno maslo doseže konec ušesnega kanala, preprosto izpade.

Kako lahko slušalke vplivajo na ta sistem

Uho se čisti samo, vse, kar blokira normalen nastanek ušesnega masla, pa lahko povzroči težave. Običajna uporaba slušalk ne povzroča težav, a njihova dolgotrajna uporaba, če jih na primer uporabljamo ves dan, lahko:

• stisne ušesno maslo, zaradi česar je manj tekoče in ga telo težje naravno izloča;

• stisne ušesno maslo in povzroči vnetje, posledica je povečanje števila belih krvnih celic na tem delu ušesa;

• vpliva na pretok zraka in ustavitev naravnega sušenja mokrega ušesnega masla, kar vodi do njegovega kopičenja;

• zadržuje znoj in vlago v ušesih in povzročijo bakterijske in glivične okužbe;

• ustvari oviro za naravno izločanje ušesnega masla in s tem stimulirajo izločanje žlez ter povečajo nastanek ušesnega masla;

• zmanjša splošno higieno ušes, kar lahko povzroči nastanek bakterijskih bolezni;

• poškoduje sluh, če je glasnost nastavljena previsoko.

Foto: Profimedia
Profimedia

Če se kopičenje masla povečuje, se lahko pojavijo težave s sluhom in drugi simptomi, kot so bolečina, omotica, tinitus, srbenje in vrtoglavica. Če morate poslušati glasbo dalj časa, vam lahko naglavne slušalke nekoliko pomagajo. Dopuščajo namreč majhno količino pretoka zraka v primerjavi z ušesnimi slušalkami in čepki. Vendar je še vedno bolje pustiti ušesa nepokrita; kljub zračnosti se lahko nabere ušesno maslo. Ko je ušesno maslo že zunaj ušesnega kanala, pa je manj verjetno, da bodo slušalke povzročile stiskanje ušesnega masla in v ušesni kanal vnesle bakterije ali patogene.

Nič manjšega od komolca

V večini primerov je najbolje, da ušesno maslo pustite pri miru. Ne priporočamo pogoste uporabe bombažnih palčk, saj ga lahko s tem potisnete nazaj v ušesni kanal. Znani nasvet je, da v uho ne vtikajte nič manjšega od komolca - z drugimi besedami, ne dajajte ničesar! Nekatere tradicionalne metode, na primer kapljice oljčnega olja ali ušesne sveče, so lahko prav tako škodljive.

Če imate ušesno maslo ali s tem povezane težave s sluhom, vam bo osebni zdravnik pomagal pri številnih možnostih zdravljenja ali vas napotil k ustreznemu specialistu, ki vam bo s posebnim instrumentom, otoskopom, pogledal v uho in določil obseg kakršne koli blokade ali disfunkcije.

Uho ima čudovit postopek samočiščenja, zato se moramo potruditi, da se to zgodi naravno. V večini primerov so slušalke praktične, a zavedati se morate, koliko časa jih uporabljate. Ne nazadnje pa je zelo pomembno, da ne pretiravate z glasnostjo, saj si lahko poškodujete sluh, skleneta Charlotte Phelps in Christian Moro (Bond University) prispevek za The Conversation.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta