Vinska reprezentanca na Portugalsko po peti naslov evropskih prvakov

Miha Dajčman Miha Dajčman
19.05.2024 11:29

Slovenska vinska nogometna reprezentanca se bo od 22. do 25. maja 2024 udeležila 7. evropskega prvenstva vinarjev v nogometu. Slovenci se po drugem mestu na Češkem pred dvema letoma želijo s Portugalske vrniti s petim naslovom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinska reprezentanca Slovenije pred Hišo Stare trte pred odhodom na Vino Euro 2024.
Mediaspeed

Portugalska, dežela nogometa in vina, bo prihodnji teden prvič gostila evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu - Vino Euro 2024. Tekme osmih reprezentanc (Slovenija, Portugalska, Avstrija, Nemčija, Švica, Madžarska, Italija in Češka) bodo gostili kraji Anadia, Maelhada in Oliveira do Bairro, kjer niso znani le po dobrih rdečih vinih, s čimer povezujemo vinsko portugalsko, temveč tudi po belih vinih in penečih vinih, smo izvedeli na novinarski konferenci Vinske reprezentance Slovenije (VRS) pred potjo na zahod Evrope.

Slovenski vinarji in delavci v vinskem sektorju bodo na Portugalsko krenili v torek, 21. maja. Slovenijo bo na igrišču na Portugalskem zastopajo 23 nogometašev vinarjev, celotna delegacija VRS pa bo na sedmem Vino Euru štela več kot 50 oseb. Vsaka reprezentanca lahko ima v svojih vrstah na prvenstvu največ dva povabljena nogometaša (medijska oseba ali profesionalni športnik), ki pa ne smeta biti mlajša od 35 let. Vsi ostali vinarji nogometaši morajo imeti potrjeno izkaznico evropske zveze vinarjev nogometašev, da delujejo v vinskem sektorju.

Selektor Vinske reprezentance Slovenije Robi Fišer, Predsednik VRS Danilo Steyer in kapetan Nejc Ščurek.
Mediaspeed

Slovenski vinarji so štirikratni evropski prvaki in na najvišje mesto ciljajo tudi letos, so pred odhodom na Portugalsko v Hiši Stare trte dejali predsednik VRS Danilo Steyer (Vina Steyer), selektor ekipe Robi Fišer in kapetan moštva Nejc Ščurek (Vina Ščurek). "Trenutno smo vinarji zelo vpeti v delo v vinogradih, saj moramo najprej poskrbeti za naše trte, seveda pa se hkrati že pripravljamo na evropsko prvenstvo. Gre za velik dogodek za slovenske vinarje ter Slovenijo kot turistično-kulinarično destinacijo, ki jo bomo predstavljali na Portugalskem skozi udejstvovanje v nogometu, ki povezuje različne gospodarske panoge. Na Portugalsko gremo narediti dober rezultat, saj smo Slovenci znani po tem, da tudi v nogometu posegamo po najvišjih mestih. Na Portugalskem se nadejamo visoke uvrstitve," je napovedal Steyer.

Štiri pripravljalne tekme, vsakič boljša predstava

Prvič bo kapetan moštva briški vinar Nejc Ščurek. "Pričakovanja so kot vedno visoka, gremo na zmago. Ekipa je zelo dobra, predvsem pa je na visokem nivoju, kot pred vsakim prvenstvom, ekipni duh. Velika čast mi je biti aktualni kapetan Vinske reprezentance Slovenije in nas predstavljati na prvenstvu na Portugalskem. Sem eden članov VRS, ki so od samega začetka v ekipi in komaj sem čakal, da me bo doletela ta čast," se prvenstva veseli najmlajši od petih bratov iz vinske kleti Ščurek.

"Veliko nam pomeni, da slovenski vinarji na takšen način družno zastopamo Slovenijo. Ob vinu nas združuje tudi strast do nogometa. V vinski reprezentanci imamo priložnost, da se podružimo in ustvarjamo še večje prijateljsko kot zgolj preko vinarstva. Ob tem pa lahko na prvenstvu najdemo nove prijatelje in morebitne poslovne partnerje tudi v drugih državah. Če se kdaj zasebno odpravimo na kakšna potovanja, nam te vezi pridejo prav tudi za nabiranje novih znanj v drugih okoljih," pove Ščurek in poudari, da je na preteklih prvenstvih izstopal dober ekipni duh Slovencev, ki so na in ob igrišču zmagovali prav zaradi dobre povezanosti. "Vsi nam zavidajo ta ekipni duh. Ko smo v finalu na Češkem izgubili, ker so bili Čehi res boljši od nas, glave nismo sklonili. Bili smo veseli in ponosni, ker smo dali vse od sebe. Čestitali smo nasprotnikom, se pozdravili in nazdravili ter se odločili, da bomo tokrat na Portugalskem dali od sebe še več," je motiviran kapetan ekipe.

Skupinska fotografija slovenskih nogometašev vinarjev in ostale delegacije na stadionu FC Slovačko na Češkem.
Vinska Reprezentanca Slovenije

Drugič bo na prvenstvu ekipo ob igrišču vodil Robi Fišer, ki je bil v preteklosti član ekipe na igrišču. "Z ekipo smo smo na začetku leta pripravili načrt pripravljalnih tekem in se pred prvenstvom z različnimi nasprotniki pomerili štirikrat. Forma se je vzpenjala in na zadnji tekmi smo pokazali pravo pripravljenost in povezanost, ki se od nas kot štirikratnih evropskih prvakov tudi pričakuje. Moramo razumeti, da se večina pripravlja na svoj način, nekateri nimajo časa, da bi nogomet igrali redno v klubih, ker imajo doma na kmetijah in turizmih veliko dela. Tudi zato vse tekme igramo čez teden. Vidimo pa, kar je zelo pomembno, da se ekipa med seboj pozna in spoštuje, večina nas je skupaj že dalj časa," je pripravljenost ekipe predstavil Fišer, ki pravi, da je težko napovedati, kako močne bodo ekipe na Vino Euro 2024, saj bo prvenstvo prvič za večino ekip zelo oddaljeno. Slovenci pričakujejo močne Portugalce in Madžare, s katerimi so vedno bili trd boj na igrišču, vedno pa se na prvenstvih kot zelo zahteven tekmec predstavijo še Nemci, ki tekmovalni del dogajanja jemljejo najbolj resno.

S Slovenci so po osvojenem drugem mestu na Češkem slavili tudi osmi Švicarji. Za vzdušje je s harmoniko skrbel Klemen Konrad (Vino Konrad).
Vinska Reprezentanca Slovenije

Po drugem mestu na Češkem leta 2022 želijo Slovenci vrniti lovoriko v Slovenijo. Žreb, ki je bil na sporedu 31. oktobra 2023 na Portugalskem, je Slovenijo uvrstil v skupino A z reprezentancami Portugalske, Madžarske in Avstrije. V Skupini B so Češka, Nemčija, Švica in Italija. V polfinale napredujeta po dve moštvi iz vsake skupine. Slovenci pa se bodo najprej 22. maja ob 9. uri pomerili z gostitelji prvenstva Portugalci, ob 15. uri sledi dvoboj z Avstrijci, naslednji dan pa bodo igrali še z Madžari. Igralni čas v skupinskem delu je dvakrat po 35 minut, igra se na velikih igriščih, zato bo tekmovalni ritem naporen.

Pestro dogajanje ob igrišču

Dogodek Vino Euro je priložnost za promocijo Slovenije kot izjemne vinsko-turistične destinacije, pravijo v Vinski reprezentanci Slovenijo (VRS). Ob tem bodo imeli slovenski vinarji in delavci v vinskem sektorju na prvenstvu možnost za navezovanje stikov in izmenjavo izkušenj s stanovskimi kolegi iz vse Evrope, udeležili pa se bodo lahko tudi izboraževanj. Na Portugalskem bo v ospredju pridobivanje znanja o plutastih zamaških, ki nastajajo na Portugalskem, je pojasnil Steyer. "Dopoldnevi bodo posvečeni nogometu, takrat se bomo skušali pokazati kot dobri športniki. Na prvem mestu je seveda fairplay, ker moramo priti vsi zdravi domov, kjer nas čaka delo v vinogradih, kleteh in v turističnih dejavnostih. Popoldnevi pa bodo zanimivi, videli bomo kar nekaj novih praks. Domačini bodo pokazali svoje kleti in vinograde, pokušali bomo odlična vina s Portugalske in iz ostalih sodelujočih držav. Tudi kulinarika bo zagotovo odlična. Na izobraževanjih bodo predstavljene novosti, glede na program pa bo poudarek na zamaških. Ob tem, da bo zabavno, bo za vse nas tudi zelo poučno," napoveduje predsednik VRS.

Selektor Vinske reprezentance Slovenije Robi Fišer, Predsednik VRS Danilo Steyer in kapetan Nejc Ščurek.
Mediaspeed

"Slovenija je glede kakovosti vin v zadnjih letih naredila velik napredek. Naši vinarji sodijo v evropski in svetovni vrh. Zgodba Vino Euro je nastala z namenom promocije Evrope kot stare, tradicionalne pridelovalke vin. Konkurenca nam je novi svet, ki ima povsem druge načine pridelave vina. V Evropi grozdje in vina pridelujemo na okolju prijazen način, gledamo na tudi na negovanje krajine, to opazijo in cenijo tudi tujci," pravi Steyer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta