Vrednost tapet v SD in JLA in na Večeru

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
21.04.2024 05:00

Ne bi se čudil, če tam nekje ob Vrbasu krožila anekdota o glupim Slovencima u tapetama, ki pa v vicih gotovo nastopata kot Mujo in Haso.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Eno bolj resnih komentatorskih razmišljanj v odzivih na nepresenetljivo zmago Matjaža Hana v njegovih Socialnih demokratih je bilo smešno za crknit. Ker kaj naredijo v bordelu, ko jim biznis upade? A zamenjajo šefa, morda zaposlene? Ne, v bordelu raje zamenjajo tapete. In ker je človek te dni dobesedno na tapeti, lahko zaključimo, da so v cirkusu, ki se dogaja SD, uspešno zamenjali le tapete. Ob njih ne morem mimo mojega Večera - ker se poslovni rezultati slabšajo, lastniki ne menjajo šefov ali zaposlenih (mi se itak menjamo sami ali pa gremo v penzijo). In glej ga, zlomka, tudi na Večeru se je zgodilo tako kot v bordelu - zamenjali so nam tapete in si sposodili S. Oliverjeve. So rešili problem? Ne, samo dodatne so naredili.

S temi tapetami imam pristen odnos že od vojske. Med služenjem domovini v sezoni 1984/85 so me že ostriženega zapakirali na mariborskem kolodvoru in poslali direkt v sedanjo Republiko Srbsko, v Banjaluko, v pešadijo. Za nepoučene, služenje v JLA je bilo videti tako, da si imel štiri, pet mesecev neke vrste praktično usposabljanje (jaz sem metal bombe, streljal z mitraljezom in se metal vznak vsakič, ko se je drug poručnik razpenil ob vzkliku "atomski udar s leva, atomski udar z desna"), preostanek vojaščine smo kot džombe hvatali krivine in poblazneli šteli dneve do 00 noč.

Z vojaškim kolegom iz Ljubljane (kaj 'češ, ne glede na čislano bratstvo i jedinstvo naših naroda i narodnosti smo se v osemdesetih kar konkretno grupirali na republiški osnovi) sva po cele dopoldneve poležavala v razpadajoči stavbi znotraj ogromnega kasarniškega kompleksa. Ko je skozi okna brez šip pritisnil mraz, sva s sten trgala tapete, da sva si jih podložila in naložila nase in se vsaj nekoliko ogrela. Da sva hitreje zaspala v tej hiši duhov, sva namesto zajtrka tresnila kak pir iz kantine. Morala sva spati res trdno, kajti zbudilo naju je kričanje: "Ustaj, vojsko! Mirno! Pa šta je vama budalama?!"

Hiter skok v realnost, strumna drža in desna roka avtomatsko k sencam v odločen pozdrav. Generalu! Izvajali so letni nadzor in nekaj pomembnih živin iz generalštaba je, gotovo podprtih s toplo rakijo in dobrimi nameni, prišlo na ogled in na obed. In jih je skoraj kap, ko so videli dva vojaka, mrtvo hladno zavaljena v tapete. "Marš van, pička vama materina!"

Dobro sva jo odnesla s Šinkijem (njegov partizanski vzdevek), niti na raport nisva šla. Ne bi se čudil, če tam nekje ob Vrbasu krožila anekdota o glupim Slovencima u tapetama, ki pa v vicih gotovo nastopata kot Mujo in Haso.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta