Za koga?

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
30.08.2020 05:00

Brez gledalcev ni nogometa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

V rajnki SFRJ nam je bilo kljub vsemu lažje, ker smo morali ubogati in se je vedelo - za koga? Za Tita! Za koga natančno pa so igrali finalni turnir lige prvakov v nogometu? Za Čeferina, za Uefo. Za televizijo in sponzorje. Za denar, itak - Bayern je dobil največji kos pogače, okoli 120 milijonov evrov. Za mnoge so torej igrali - razen za gledalce na tribunah. V odsotnosti druženja na stadionu in pred njim, tega osnovnega "socialnega momenta", ki ga prinaša nogomet (neštetokrat smo slišali "nogomet se igra za gledalce", Fifina zlata pravila fair-playa pa ne pozabljajo, da "so tisti, ki ustvarjajo atmosfero tekme, navijači in gledalci"), so se frustracije privržencev Paris Saint Germaina v noči na ponedeljek kazale v obliki zažiganja avtomobilov, ropanja trgovin in spopadov s policijo. Policija je - zaradi tekme v Lizboni - v Parizu aretirala 158 ljudi!? V Münchnu je bilo "nekaj deset aretacij" bolj logičnih in do neke mere upravičenih, saj ni šlo za izgrede zaradi izgredov, ampak za proslavo šampionske titule z nekaj preveč pirotehnike. Skratka, ravnanja Parižanov ne razumem in ne odobravam.
Psihologinja Alenka Seršen Fras je pred začetkom pouka v intervjuju za Večer izpostavila: "Upam, da se bodo v šolah pogovarjali tudi o stiskah, ki jih prinašajo ukrepi - prikrajšanost za igro, zabavo, prostočasne dejavnosti. Nekateri otroci so preživeli peklensko pomlad in poletje, tem je treba čim prej omogočiti dostop do ustrezne strokovne pomoči." Ker je nogomet tudi "šola življenja" (Aleksander Čeferin: "Nogomet je pozitivna energija, šola življenja, ljudje ga radi spremljajo, ga pogrešajo, zato mene za prihodnost nogometa ni strah."), ugotovitve psihologinje zlahka preslikamo na čustveno stanje gledalca z letno karto v Ljudskem vrtu. Tudi njih so to pomlad in poletje prikrajšali za igro, zabavo, prostočasne dejavnosti - za sedež na vzhodni tribuni, pivo s prijatelji in debato o tem in onem ... Šele ko se bodo gledalci vrnili na stadione in se družili v živo, bo nogomet spet "najpomembnejša postranska stvar na svetu"; letos mu je primat prevzel lanski virus. Res pa je, da se zaradi Bayerna za prihodnost nogometa niti malo ne bojimo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.