Za popestritev jedilnika: Po divje rastline, da ne podivjamo

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
19.04.2020 04:59

Užitne prostorastoče rastline (in glive) so zdrava popestritev jedilnika, sprehodi v naravo pa zdrava popestritev izolacijske ujetosti med štiri stene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi listi koprive so okusni in zelo zdravi pa še brezplačni - le nabrati jih je treba.
Bojan Tomažič

Treba se bo pač začasno sprijazniti, da bi bilo nekoč spet trajno bolje. Po pameti, kakopak. Seveda so koronavirusni časi in ukrepi, ki nam jih bolj ali manj zlepa in z bolj ali manj tehtnimi argumenti ukazujejo, vsiljujejo ter bolj ali manj dosledno nadzorujejo in kaznujejo morebitne kršitve zoprni, neprijetni, naporni ... pa celo nezdravi. A še vedno manj, kot če teh omejitev svobode sploh ne bi bilo.
Seveda nima smisla nasedati apokaliptičnim lažnim prerokom, ki grozijo s povratkom človeštva v kameno dobo. Raje se tja za sprostitev kdaj mentalno in fizično podajmo kar sami, se pri tem zabavajmo, notranje umirimo ter storimo kaj dobrega za telesno in duševno zdravje, boljše počutje, mimogrede pa še za popestritev prehrane, kot si jo v "normalnih" okoliščinah mnogo težje privoščimo. Med samoizolacijsko zaprtostjo med štiri stene z občasnimi samotnimi sprehodi na prostem in hkratno (pre)obilico prostega časa pač velja pomisliti na davne čase pred pojavom kmetijstva, ko so bili (pra)ljudje povsem odvisni od tistega, kar so nabrali ali ulovili.

Blizu in dostopno

No, legalni lov in ribolov sta strogo regulirana, nabiranje prostorastočih darov narave pa - k sreči - precej manj. A tudi pri tem se velja obnašati obzirno do soljudi in stvarstva nasploh ter ne pretiravati, predvsem pa ne uničevati, ampak upoštevati trajnostna načela. V Sloveniji niti središča največjih mest niso zelo oddaljena od prvinskega okolja. In - kar je v tem času oblastno zaukazanih omejitev mobilnosti še posebno pomembno - vsaj nekaj neokrnjene narave najdemo v vsaki občini in nam torej ni treba prestopiti njenih meja. Kar užitnega trenutno raste v gozdovih, na travnikih in drugih neobdelanih površinah, sicer ne spada med osnovna živila ali njihove nadomestke, je pa lahko nadvse zdravo in okusno dopolnilo običajnega jedilnika. Kaj malega je mogoče nabrati tudi na zalogo in na ustrezen način shraniti za kasneje - na primer z izdelavo sirupov, likerjev (za kaj takega so nadvse primerni smrekovi vršički) ali tinktur, sušenjem, vlaganjem, fermentacijo, zamrzovanjem ...

Zajčja detelja je cenjena tudi v visoki kuhinji.
Natalija KORES

Dragoceni plevel

Za plodove je še prezgodaj, za nekatere mlade poganjke prepozno (na primer regrat, ki pa je užiten vse leto, le okusen ni več tako kot takoj, ko požene), a za marsikaj je ravno pravi čas. Kakih sto vrst užitnih divjih rastlin je na vrhuncu primernosti za nabiranje in kakih deset vrst gob. Pa še precej več neužitnih in nekaj strupenih. Velja naj torej previdnostno načelo, da naberemo le tisto, kar dobro poznamo, ali pa zares ni nevarnosti za zamenjavo s čim drugim.

Čemaž ima vonj in okus po česnu, a ne povzroča tako močnega zadaha.
Jure Zauneker

Zasilna rešitev hmeljarstva?

Težave z uvoženimi sezonskimi delavci za urejanje hmeljišč, ki pretijo z izpadom letine za proizvodnjo piva nujnih storžkov, bi lahko vsaj delno izkoristili za popularizacijo zelo zdrave in okusne, a premalo znane pomladne delikatese - mladih hmeljevih poganjkov.

Mladi hmeljevi poganjki, ki se še niso vzpeli po temu namenjenih žicah, so premalo znana delikatesa, a izvrstna.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta