Regrat je zdrav in okusen plevel, ki preganja pomladansko utrujenost

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
25.02.2020 06:04

Regrat je sicer užiten vse leto, a najbolj slastni so mladi lističi. Čisti telo, krepi odpornost, delovanje ledvic in jeter ter preganja pomladansko utrujenost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najbolj slastni so mladi lističi regrata.
Profimedia

Je poznozimska oziroma pomladanska utrujenost le fama ali je res kaj na tem? Je, čeprav v sodobnem času najbrž le precej manj kot nekoč. Pozimi se v povprečju manj gibamo na svežem zraku, kar poslabša fizično kondicijo. Krajši dnevi vplivajo na hormone in nevrotransmiterje ter s tem psihično stanje in splošno počutje. Manjša izpostavljenost sončnim žarkom utegne zmanjšati raven vitamina D v organizmu. Pogostejša prehladna obolenja, viroze, gripa in podobne zdravstvene tegobe v zimskem času telo nasploh oslabijo.

V regratovi solati se lahko ob regratu znajdejo številne druge sestavine.
Profimedia

Ob sprehodu do zdrave (pre)hrane

Eden poglavitnih vzrokov pomladanske utrujenosti pa je pri sodobnem načinu življenja vendarle skorajda povsem odpadel: pomanjkanje vitamina C zaradi manjših količin svežega sadja in zelenjave v (po tradiciji pozimi sicer izdatnejši) prehrani. Dandanes imamo po dostopnih cenah sicer na voljo dovolj svežega sadja in zelenjave od bogsigavedi kod in seveda nimamo zanesljivih podatkov, kako daleč in dolgo so živila potovala od proizvajalcev do trgovskih polic - da o povečevanju ogljičnega odtisa zaradi transporta in uporabe potencialno škodljivih kemikalij za preprečitev kvarjenja sploh ne govorimo. A ob ustrezni previdnosti so sveža živila rastlinskega izvora vendarle prej koristna kot škodljiva.

Užiten in zdrav je celoten regrat

Nasploh sicer velja, da so regratovi lističi dobri le do takrat, ko rastlina začne poganjati cvetove. A to ne drži povsem. Zdravi in užitni so vse leto, res pa postanejo kasneje precej trdi in žilavi ter težje prebavljivi, pa tudi grenki in zato manj okusni. Tej težavi se v veliki meri izognemo, če jih uporabimo drobno narezane kot dodatek drugim solatnicam ali kot sestavino toplih jedi.
Sploh pa pri regratu niso užitni le lističi, ki jih največkrat pripravimo kot solato (če se izognemo termični obdelavi, ohranimo tudi največ vitaminov), ampak praktično vsi deli rastline. Iz rumenih cvetov lahko pripravimo sirup ali vinu podoben napitek. Užitne so tudi korenine, v katerih je celo največ zdravilnih učinkovin in jih lahko uživamo surove ali termično obdelane, lahko pa jih tudi namočimo v kis ali žganje, posušimo in uporabimo za čaj ...

Regrat ob obilici vitaminov in mineralov vsebuje tudi grenčine in druge blagodejne učinkovine, ki krepijo delovanje jeter in ledvic ter pomagajo izločati škodljive snovi iz organizma.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta