Zakaj izdelujejo letalo, ki ga nihče ne potrebuje?

Gregor Grosman Gregor Grosman
01.03.2020 07:04

Marsikdo je z letalom Suhoj SuperJet 100 že letel, pa tega niti ne ve. Tudi na mariborskem letališču je SSJ 100 že najmanj dvakrat pristal. S tem ruskim letalom ne leti nobena evropska družba, le Aeroflot ga ima v svoji floti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Rusija je potniško letalo Suhoj Superjet 100 (SSJ 100) zasnovala kot konkurenta airbusu, kanadskemu bombardierju in brazilskemu embraerju, vendar pa si ta ruski avion stežka utira pot v flote letalskih prevoznikov. Celo tako hudo je, da za letos še nimajo potrjenih naročil za nakup letal, edini kupec ostaja zahvaljujoč dolgoletni pogodbi ruski državni prevoznik Aeroflot, poroča Reuters. Proizvajalec, družba Sukhoi Civil Aircraft Company (SCAC), seznama kupcev ne razkrije. Suhoj sicer proizvaja vojaška bojna letala.

Zgodba o neuspehu

Če je Pat Byrne, izvršni predsednik CityJetana, sprva še govoril, da gre pri SSj 100 za "fantastično letalo, ki se ga veselijo predstaviti svojim potnikom, saj jim bo ponudil visoko stopnjo udobja in prevoznikom zagotavljal učinkovitost v prihodnjih letih", je lanskega januarja irski letalski prevoznik s tem tipom letal prenehal leteti. Kot razlog navajajo prej omenjene slabe servisne storitve in težave z zanesljivostjo letal, ki so večkrat povzročile odpoved letov in prizemljitev. Najetih so imeli sedem letal, nekaj jih je bilo namenjenih čarterskim prevozom, štirje pa so leteli v barvah Brussels Airlines. Sedem suhojev so nato želeli dati v uporabo Adrii Airways, a se ni izšlo. Tudi mehiški prevoznik Interjet je 2019 oznanil, da nameravajo prodati svojih 22 suhojev.
Na vprašanje novinarja Reutersa, ali nameravajo letos kupiti ali najeti katero izmed letal SSJ 100, ruske tri največje zasebne letalske družbe (S7, UTair in Ural Airlines) odgovarjajo z "ne". Preostalih pet ruskih prevoznikov, ki imajo superjete v svoji floti, ni odgovorilo. Je pa IrAero v preteklosti že zahtevala odškodnino od SCAC, kot razlog pa navajajo slabe tehnične zmogljivosti aviona. Lani je Suhoj objavil, da bodo kupcem dostavili 16 letal, vendar so jih do konca leta samo osem, od tega jih je pet najel Aeroflot.

Ker je pilota zmotil klepet s potencialnim kupcem letala, je na demontracijskem letu v Indoneziji umrlo 45 ljudi.
Profimedia
V Moskvi ponesrečeni SSJ 100, umrlo je 41 ljudi
EPA
Ostanki po moskovski tragediji
EPA

V treh nesrečah umrlo 86 ljudi

Maja 2018 je bilo v uporabi 127 letal SSJ 100, septembra je bilo s floto opravljenih 300.000 poletov in skupno 460.000 ur letenja. Do danes so zabeležene tri nesreče s tem tipom letala, v katerih je umrlo skupno 86 ljudi.
Devetega maja 2012 je na demonstracijskem letu v Indoneziji umrlo 45 ljudi na krovu, osebje suhoja in predstavniki številnih letalskih družb. Pilota je zmotil klepet s potencialnim kupcem letala in ni upošteval opozorila pred trkom. Po pisanju The Moscow Timesa je bil to trenutek, ko je Vladimir Putin izgubil zanimanje za projekt.
Desetega oktobra 2018 je letalo družbe Yakutia Airlines na letališču v Jakutsku zdrsnilo s piste, ko se je sesedlo podvozje. Vseh 87 potnikov in pet članov posadke so evakuirali, nihče ni bil hudo poškodovan.

Suhoji za Ljubljano?

Na poslovnem družbenem omrežju LinkedIn so zadnje objave Olega Evdokimova, predstavnika investitorjev, ki je pred časom želel kupiti Adrijino spričevalo, saj bi jim to dovoljevalo poslovanje v Evropi in vpeljavo letal Suhoj na evropski trg, dvignile precej prahu. Prve so bile povezane s stečajem letalskega prevoznika Air Italy, za katerega Evdokimov trdi, da bi letalsko družbo lahko rešil, če bi upoštevali njegov nasvet in boeinge 737 max zamenjali za letala Suhoj Superjet. Objavil pa je tudi novice o "projektu Adria".
"Osnovna pogajanja so uspešno zaključena, našli smo skupno osnovo," je sporočil Evdokimov. Spomnimo: Izet Rastoder, je 23. januarja letos s svojo družbo Air Adriatic, d.o.o., postal lastnik letalskega spričevala Adrie Airways (AOC), ki ga je na dražbi kupil za 45.000 evrov. Kmalu po nakupu so se pojavila ugibanja, da bi ga utegnil prodati naprej ali poiskati partnerja za opravljanje poletov.

Ne dvomimo v airbus niti v suhoj

O varnosti in zanesljivosti ruskega letala smo povprašali direktorja Javne agencije za civilno letalstvo (CAA) Roka Marolta. Pojasnil nam je, da če ima prevoznik certifikat za določen tip letala, agencija s tem nima nobenih težav, sploh če je avion certificirala EASE. "Avion, ki ima certifikat EASA, je varen. Tako kot ne dvomimo v airbus, v embraer, ne dvomimo v suhoj. A nekaj je varnost, drugo zanesljivost. Ti avioni so se izkazali za precej nezanesljive, ne nevarne. Če se greš resnega letalskega prevoznika, z rednimi linijami, si težko privoščiš, da imaš letala, za katera potrebuješ rezervne dele, a so s tem težave. Kar sem prebral po internetu, se je to dogajalo. Če je potnik kralj, kar naj bi bil v tem poslu, si tega ne moreš privoščiti. Z odpovedmi letov, s tem, ko so letala na tleh, se kopičijo stroški in nezadovoljstvo potnikov," je dejal Marolt.
Direktor CAA še pojasni, da varnost letenja zagotavljajo proizvajalec, regulator in prevozniki. Zanesljivost, koliko se letala kvarijo in kako so na voljo rezervni deli, pa je v domeni proizvajalca. "Če letalo ni tehnično brezhibno, ne more leteti. Vsak operater se zaveže prek regulatorja, da bo izvajal varne operacije. Pri Adrii, ko so se začele težave z dobavo rezervnih delov, so letala ostala na tleh."
Nihče nima pravice dvomiti. Zato so institucije, ki izdajo certifikate," je še dodal Marolt, ki sicer s suhojem še ni letel, pa bi.

Izginil z evropskega neba

Letala Suhoj je tudi Adria Airways lani nameravala vključiti v svojo floto, a so aprila 2019 oznanili, da partnerstva s SCAC ne bo. V pogajanjih je šlo za letala SSJ 100, s katerimi trenutno ne leti prav nobena evropska družba. Tistih 54, ki jih ima trenutno v svoji floti ruski Aeroflot, predstavlja približno 20 odstotkov flote, ki velja za eno najmlajših (v povprečju 4,9 leta) med vsemi letalskimi družbami na svetu, ki letijo z več kot sto letali.
V okviru zimskega voznega reda leta 2018, ko je zaživela nova dnevna letalska povezava Ljubljane z Moskvo, je Aeroflot polete opravljal prav s SSJ 100. Prvo letalo so na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pričakali 28. oktobra ob 10.45. Tako je marsikateri Slovenec s tem tipom letala že letel, a tega niti ne ve. S poletnim voznim redom 2019 so zaradi premajhnih kapacitet SSJ 100 zamenjali z airbusom A320. Tudi na mariborskem letališču je SSJ 100 že najmanj dvakrat pristal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta