Zakonca Login, že sedem let najbogatejša Slovenca: Nepremagljive ovire so le izgovori

Saša Britovšek Saša Britovšek
09.05.2021 06:30
Skrivnost poslovnega uspeha podjetja Outfit7 zakonskega para Login je nasprotje pričakovanemu. Razkriva se v knjigi Iza in samorog, v kateri izvemo, da denar ni sveta vladar.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samo in Iza Sia Login Foto: Login5
Login5

Vsa odisejada do zdaj je v resnici samo prvi korak naše prave poti. Šele zdaj lahko res kaj spremenimo ... Tako na prvih straneh knjige Iza in samorog na glas razmišlja Samo, eden od osrednjih junakov romana, ko skozi okno razkošno opremljene ladijske kabine z Izo opazujeta ledene skale Antarktike in pingvine na veliki beli plošči. Prepričan je, da če takoj ne začnejo uresničevati načrtov, bo kmalu prepozno, saj da so lahko našemu planetu šteta zadnja leta.

Roman kot poslovni priročnik

Štiri leta leta po tem, ko sta uspešna slovenska poslovneža Iza Sia in Samo Login, ki jima brez slabe vesti lahko rečemo tudi ena od najuspešnejših slovenskih poslovnežev vseh časov, za neverjetno milijardo dolarjev prodala svoje podjetje z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7 kitajskemu investitorju United Luck Group Holdings, je nastala knjiga. Ta razkriva ozadje poslovnega uspeha. Nastajala je kar pet let, sprva dve leti zgolj v Izinih mislih, in je napisana v obliki romana, hkrati pa vsebuje poslovne taktike, ki bi jih kdo drug spisal kot poslovni priročnik. (Če bi jih sploh želel razkriti javnosti.) Ta bi bil verjetno suhoparen in dolgočasen, namenjen le določenemu segmentu bralcev. Tako bi bilo do neke mere tudi, če bi šlo za biografijo poslovnežev. Zdaj je knjiga napisana za vse, ki imajo radi dobre zgodbe.

Iza in samorog v angleškem jeziku nosi naslov 7 Unicorn Drive. Razume se ga lahko kot ameriški poštni naslov z besedno igro, saj "unicorn" (v slovenščini samorog) imenujejo tehnološka podjetja, ki hiro dosežejo milijardno vrednost. Foto: Login5
Login5
Dani Polajnar je kot outsider z insiderskim pogledom na uspeh podjetja Login7 napisal knjigo Iza in samorog. Foto: Login5
Login5

Da bi svojo pot do milijonskega uspeha kdo želel svetu predstaviti kar v knjigi, tako rekoč na dlani ponujal recept zanj, je precej neobičajno. Tudi v primeru ustanoviteljev podjetja Outfit7, danes lastnikov in direktorjev podjetja Login5, saj v preteklosti nista veljala za gostobesedna sogovornika medijev.

"Takrat smo bili fokusirani na delo. Ne toliko na to, kako bomo komunicirali o načinu svojega dela. Prioriteta je bilo tisto, kar je bil naš namen, kar smo hoteli ustvariti. A pokazalo se je, da smo veliko stvari res naredili na pravi način, da smo z majhno ekipo lahko dosegli velike rezultate. Pokazalo se je, da so to principi, ki so lahko splošno uporabni tudi za vse druge. Zato smo se odločili, da jih delimo. V prihodnosti bodo vse organizacije morale funkcionirati na nov, drugačen način, da bodo bolj učinkovite in da bo delo izpolnjevalo ljudi," je Samo Login ob izidu romana Iza in samorog odgovoril na vprašanje, zakaj so se odločili skrivnost svojega uspeha razkriti javnosti.

Strast in dober namen vodita v uspeh

Tisto leto, ko so že bili v prodajnem procesu in se ob tem temeljito ukvarjali z analizo svojega preteklega dela (raziskovanjem, zakaj so bili tako uspešni), je njegova partnerica in soproga Iza med jutranjo telovadbo skoraj vsak dan v mislih spisala kakšno poglavje knjige. Bilo ji je jasno, da odgovor ni le v sreči - da so očitno počeli nekaj zelo drugače od drugih podobnih podjetij.

"Ljudje imajo na tisoče idej vsak dan. A če jasno poznaš svoj namen, ni težko dobiti dobre poslovne ideje. Če pa ob tem premoreš še strast, ta zagotavlja, da se bo ideja uresničila. Že če delaš enako, a z več strasti, boš uspešnejši," meni Iza Sia Login. Mož Samo jo dopolni v svojem analitičnem stilu: "Treba je pregledati obstoječe produkte na tržišču kot brezplačno raziskavo trga. Vsi veliki dosežki so bili evolucija nečesa, kar je že bilo na trgu. Najti moraš nov način, zakaj boš v nečem boljši."

Zamisel o knjigi je že nekaj časa imel tudi Dani Polajnar, ki je v Ljubljani s svojo agencijo TBA veliko sodeloval z Loginovimi, saj je zanje pripravljal dogodke, v katere so vpletali način dela in kulturo podjetja, analizirali delo, raziskovali nove produkte. S časom je Polajnar postal outsider z insiderskim pogledom na Login7. In ta znanja je želel kot objektivni opazovalec predstaviti v bralcu prijazni knjigi, v prvem planu namenjeni tistim, ki v današnjem svetu lahko naredijo največje spremembe, to so voditelji ekip, organizacij. Ne le podjetij, pač pa vodje v najširšem pomenu, pravijo. In s svojimi delovnimi pristopi želijo postati zgled, pokazati, da se da in da so velikokrat na prvi pogled nepremagljive ovire le izgovori.

Ni važno, kje si

Dani Polajnar je sprejel izziv in zgodbo o uspehu spletel v razburljiv roman. "Skupaj smo se odločili za roman, ki je primeren za vse. Osrednji protagonist zgodbe je mladi ameriški novinar Dani. S tem likom sem skušal prikazati perspektivo bralca. On bralcu odpira oči, sprašuje namesto njega. Velika večina ljudi, likov v romanu, je realnih, vprašanja, ki jih zastavlja novinar, pa so izmišljena. Seveda obstajajo tudi neke poslovne skrivnosti, tega ni v knjigi, vse druge osebe so realne, a s spremenjenimi imeni. Tudi vse v povezavi s podjetjem Outfit7 v zgodbi je bilo res - kaj se je dogajalo, zakaj je do česa prišlo, zakaj so se šli, kar so se šli ..."

Eden od aktualnih projektov para Login je tudi Login5 Aphrodite, ki izpostavlja skrb za dušo in telo, skrb za naravo, zdravo prehrano. Iza Sia v svojem blogu piše, kako z zavedanjem živeti v harmoniji, radosti in ljubezni. Foto: Samo Login
Samo Login

Polajnar in Loginova so za protagonista izbrali ameriškega novinarja, ki se znajde v breznu napačnega razmišljanja o vlogi denarja v poslu. Ker gre za zgodbo brez meja, ki sporoča, kaj vse se da, če je naravnanost prava, lik Danija ni slovenski novinar. "Prav zato sem izbral ameriškega novinarja, ki pride v Slovenijo raziskovat, kako je mogoč tolikšen uspeh, kot ga je doseglo to podjetje. S tem izpodbijamo tisto, kar velikokrat za Slovenijo slišimo, da je pri nas kaj takšnega nemogoče. Ni važno, kje si, važno je, kako to delaš in zakaj to delaš."

Kadar so se mediji obrnili na Izo Sio in Sama Logina s prošnjo za intervju, so vedno najprej slišali njuno vprašanje. Zanimalo ju je, kaj bodo bralci imeli od tega, kakšen bo intervju, da bodo oni, ki bodo brali, nekaj dobili. Nista želela biti zgolj predmet vsebine, zaradi česar se bo nek medij bolje prodajal. "Mislim, da si bralci vedno želijo dobiti nekaj, kar lahko uporabijo pri svojem delu, da so bolj uspešni. Novinarji so nas spraševali o denarju, o davkih, o dobičku, o številkah ... Mi pa smo želeli govoriti o kulturi, o vrednotah, o namenu. O tistem, kar bi bralcu lahko prišlo prav, če bi želel," podjetnica odgovori na vprašanje, zakaj njun sin v romanu ponori, ko ga novinar začne spraševati o profitu in finančnih prognozah. Njegova reakcija je namreč takšna, kot je bil njun odziv ob poslovnih vprašanjih novinarjev v letih, ko je podjetje Outfit7 zavidljivo raslo do neslutenih razsežnosti.

Samo in Iza Login sta namreč prepričana - ne le prepričana, to sta tudi ugotovila v analizi svojega dela -, da so jima uspeh prinesle čisto druge stvari kot pa osredotočenost na dobiček.

Sedem let za bogastvo

"Leta 2009 je moj mož začutil močno spodbudo, da bi se lotil izvajanja trajnostnih projektov, ki bi zaščitili planet Zemljo pred človeškim izkoriščanjem naravnih virov in onesnaževanjem," piše Iza Sia Login v svojem blogu in pojasnjuje, zakaj so se odločili ustanoviti podjetje, ki bo v sedmih letih zaslužilo sto milijonov evrov za nadaljnje uresničevanje neprofitnih okoljevarstvenih projektov. Prav tako, zakaj se je sama odločila pristopiti k tako plemenitemu projektu. Prepričana je, da jim je bila v veliko pomoč manifestacija, osredotočenost na uresničen jasen cilj, ki je za mnoge predpogoj realizacije zadanega. "Danes lahko z gotovostjo trdim, da je šlo za soustvarjanje, naš končni namen je bil veliko več kot materialni dobiček, čeprav takrat še nismo vedeli, kakšni bodo nekoč naši okoljski projekti." A zaslužila nista sto milijonov, pač pa desetkrat več.

Velik del življenja para Login zajemajo duhovnost, povezanost z naravo in spoštovanje le-te. Duhovna komponenta je imela vedno svoje mesto tudi v poslu. Kristali, numerologija in feng šuj so bili nepogrešljiv del njihovega podjetja, pravi Iza Sia, markantna rdečelaska, ki je s svojo voljo vedno uresničevala cilje, za katere so ji drugi govorili, da niso mogoči. "Tako kot imamo team building, imamo tudi kristale, tako kot imamo sestanke, tudi numerološko preverimo izbrano ime. In celo tisti sodelavci, ki se s tem niso strinjali, takemu načinu niso nikoli nasprotovali. Vsi imamo nekaj, kar ni fizikalno razložljivo, in prav je, da drug pri drugem to spoštujemo."

Kje je vzporedna bližnjica

Knjiga Iza in samorog, ki je izšla v založbi Login5 Aphrodite in v angleški različici nosi ime 7 Unicorn Drive, je, kot pravijo, le začetek nečesa večjega. Je zgolj seme, iz katerega raste tisto, kar želijo svetu pokazati. Kot pravita Loginova, nikakor ne gre za slepo prepričanje, da je le njihova pot edina prava. "Mi želimo pokazati, ne učiti, pokazati, kako smo delali. Prikazati učinke na preizkušenih praksah. Orodja, ki so v knjigi omenjena, se že trudimo strniti pod dežnikom akademije Unicorn Drive, ki se letos rojeva." Spodbujajo namreč, da se morajo organizacije, četudi profitne, najprej usmeriti v svoj učinek, v dejanske potrebe časa in prostora. "Učinek postavimo pred profit in tudi profit bo potem prišel. To je to, kar smo želeli pokazati, ne kot dogme, ampak kot dobre prakse." To pot Iza Sia in Samo Login, ustanovitelja fundacije Login5 Fundation, predstavljata kot vzporedno avtocesto, ki nas lahko, če se le odločimo zanjo, kot bližnjica popelje do cilja na lahkoten, radosten način, saj le ta po njunem omogoča neomejeno kreativnost in učinkovitost.

Par, ki pravi, da je izredno povezan in zahteven do sebe, hkrati pa ponižen do univerzuma, že več kot deset let živi na Cipru. Ta topli jugovzhodni sredozemski otok je njun dom, a v Slovenijo se zelo rada vračata. Tudi ob izidu knjige sta se srečala z vprašanjem, kaj bi se moralo spremeniti, da bi lahko bila Slovenija trajen dom za milijardna podjetja.

"Slovenski politiki bi morali razmisliti, kako ustvariti pogoje, da bi Slovenija prišla na seznam držav, ki jim tuji investitorji zaupajo. Če želiš dobiti resnega investitorja ali resnega kupca, se že na začetku postavi vprašanje, kakšno varnost jim v Sloveniji ponujajo sodišča, kakšno zakonodajo imamo, ko gre za tuje investitorje. Pri teh odgovorih Slovenija ne kotira visoko," pojasni Samo Login.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.