(ZDRAVJE) Kaj morate vedeti, če se odločite za presaditev las

The Conversation
06.10.2024 02:00

Presaditev las je prava rešitev za ljudi, ki se soočajo s čezmernim izpadanjem las. A gre za pomembno odločitev, ki je ne bi smeli sprejeti zlahka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leto po posegu 90 odstotkov pacientov še vedno poroča o zadovoljivi gostoti last, po štirih letih letih je takih samo še devet odstotkov.
Profimedia

Skoraj vsi se v življenju soočimo z izpadanjem las. Zdravljenje plešavosti pa je danes precej dobičkonosen posel. V Evropi se je zanimanje za presaditev las med letoma 2010 in 2021 povečalo za kar 240 odstotkov, Turčija pa je postala tako priljubljena destinacija za te posege, da so nekateri letalsko družbo Turkey Airlines preimenovali v Turkey Hairlines.

Presaditev las sodi med kozmetične posege, ki jih običajno zdravstveno zavarovanje ne krije. Cena je lahko precej visoka, zato se mnogi odločijo odpotovati v katero od držav, kjer so cenejši. Čeprav je slišati veliko pozitivnih zgodb o ljudeh, ki so jim lase presadili v tujini, obstajajo tudi primeri, ko je bil poseg opravljen nestrokovno in pri tistih, ki niso bili primerni kandidati zanj. Presaditev las mora vedno opraviti usposobljen kirurg. Poleg tega to ni primerna rešitev za vse ljudi.

Ženska in moška plešavost

Najprimernejši kandidati so ljudje z androgeno alopecijo oziroma moško plešavostjo. Ta kljub imenu prizadene predstavnike obeh spolov. O čezmernem izpadanju las poroča približno deset odstotkov žensk, mlajših od 40 let, in več kot 50 odstotkov žensk, starejših od 70 let. Nasprotno pa se do 50. leta starosti z izpadanjem las, povezanim z androgeno alopecijo, sooči kar 30 do 50 odstotkov moških.

Moškim začnejo lasje običajno izpadati na stranskem delu čela, vzorec izgube las pa se nato širi nazaj v obliki črke M (tip vzorca Hamilton-Norwood). Pri ženskah je značilno razpršeno redčenje in tanjšanje las na temenu glave, pri čemer ostane sprednja lasna linija običajno ohranjena (vzorec Ludwig).

Načini zdravljenja

Na začetku izpadanje las običajno zdravijo z zdravili. Eno od njih je finasterid, ki ga zdravniki predpisujejo za zdravljenje benignega povečanja prostate in izpadanja las pri moških. Prvi rezultati so vidni po treh do šestih mesecih. Je pa res, da vsi koristni učinki zdravila izzvenijo v šestih do dvanajstih mesecih po koncu zdravljenja.

Drugo zdravilo, ki ga uporabljajo za zdravljenje androgene alopecije, je minoksidil. Za to učinkovino se je namreč izkazalo, da spodbuja obnovo lasnih mešičkov in rast las ter preprečuje njihovo nadaljnje izpadanje. Rezultati LED-terapije - obsevanje lasišča z močno vidno svetlobo različnih valovnih dolžin - so bili v okviru študij različni.

Če se začetno zdravljenje izkaže za neuspešno, se lahko bolniki odločijo za presaditev las. Najbolj znani metodi sta presajanje folikularnih enot (FUT, Follicular Unit Transplantation) in presajanje foliklov (FUE, Follicle Unit Extraction). Za izvedbo obeh postopkov mora imeti pacient še nekaj zdravih las na drugih delih lasišča, običajno ob straneh in na zadnji strani glave.

Pri metodi FUT kirurg v lokalni anesteziji odstrani več trakov kože s stranskega ali zadnjega dela lasišča. Dolžina trakov je odvisna od števila lasnih mešičkov, nujnih za presaditev. Pri tem nastale rane zašijejo, izrezane trakove kože pa razdelijo na folikularne enote in jih presadijo na mesta brez las. Na lasišču, kjer so bili odstranjeni trakovi kože, velikokrat ostanejo brazgotine, čeprav se kirurgi trudijo to preprečiti.

Z več kot 300 klinikami, specializiranimi za presaditev las, Istanbul privablja ljudi z vsega sveta.
Profimedia

Za presajanje las je pogosteje uporabljena metoda FUE, predvsem zaradi krajšega časa celjenja, manjšega tveganja za nastanek brazgotin in večjega števila lasnih presadkov, ki jih je mogoče tako zagotoviti. Pri tem postopku kirurg pacientu v lokalni anesteziji z biopsijami odstrani posamezne folikle zdravih las in jih nato z mikro rezilom vstavi na predele lasišča brez las. Tudi pri tem postopku nastanejo brazgotine, vendar so te manj vidne.

Rezultati presaditve las

Dolgoročni rezultati presaditve las so različni. Študije so pokazale, da leto po posegu 90 odstotkov pacientov še vedno poroča o zadovoljivi gostoti las, po štirih letih letih pa je takih samo še devet odstotkov.

Na rezultate presaditve las vplivajo številni dejavniki, vključno s starostjo, kajenjem, poškodbami lasišča zaradi sonca in sladkorno boleznijo. Pomembno je, da pacienti tudi med okrevanjem dosledno upoštevajo navodila zdravnika. Čeprav nekatere klinike trdijo, da je okrevanje po tem posegu neboleče, to velikokrat ni res. Med posegom sicer uporabijo anestetik, toda po njem je lahko lasišče vseeno oteklo in občutljivo. Pacientom svetujejo, da si vzamejo štirinajst dni bolniškega dopusta in se nekaj časa izogibajo fizičnim aktivnostim. Končni rezultati posega so običajno vidni po desetih do osemnajstih mesecih.

Presaditev las je nedvomno prava rešitev za ljudi, ki se soočajo s čezmernim izpadanjem las. A gre za pomembno odločitev, ki je ne bi smeli sprejeti zlahka. Če razmišljate o tem posegu, se dobro seznanite z njim in poskrbite, da ga bo opravil usposobljen kirurg. Rezultat posega bo še boljši, če boste navodila zdravnika dosledno upoštevali tudi med okrevanjem.

 

Adam Taylor je profesor in direktor Učnega centra za klinično anatomijo na Univerzi v Lancastru (Anglija).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta