Zdravnik, ki je obtožen petih umorov

Elizabeta Planinšič
14.03.2021 04:45
George Blatti naj bi bil smrt pacientov povzročil s predpisovanjem opioidov. Recepte je pisal tudi že zasvojenim ljudem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Zaskrbljujoče informacije o sporni zdravniški praksi Georgea Blattija so na newyorškem Long Islandu krožile že dalj časa. Leta 2018 si je v stari trgovini postavil improvizirano ordinacijo. Napis visi še dandanes, pravijo tožilci, ki so 75-letnega nekdanjega zdravnika posadili na zatožno klop. Očitajo mu umor petih pacientov in poskus umora šestih. Kasneje se je s pacienti začel srečevati ne le v svoji ordinaciji, temveč tudi na parkiriščih hotela na Long Islandu, kjer je živel, in jim predpisoval zdravila proti bolečinam, ne da bi opravil kakršnekoli preiskave. Mnogi njegovi pacienti so se že borili z zasvojenostjo z opioidi ali drugimi drogami, a jim jih je zdravnik predpisal še več.

Prejšnji teden je tožilstvo Blattija obtožilo umora petih njegovih pacientov, katerih smrt je bila povezana z opioidi. Obtožbe so po navedbah tožilcev prvič navajale, da je bil zdravnik v New Yorku obtožen umora druge stopnje v skladu s pravno teorijo, da je "pokvarjena brezbrižnost" do človeškega življenja vodila do smrtnih primerov pacientov.

Madeline Singas, okrožna državna tožilka v okrožju Nassau, je Blattija označila za "serijskega morilca", ki je svojim pacientom zavestno predpisal ogromne količine zdravil proti bolečinam - mnogi med njimi so že bili odvisni od opioidov ali drugih mamil.

"Dejanja obdolženca so skrajna in pokvarjena, smo prepričani in tudi, da je arogantno in brezskrbno zanemarjal neprestana opozorila o svojih nevarnih dejanjih in da je bilo njegovo zdravilo na recept smrtonosno kot vsako orožje za umor," je na novinarski konferenci dejala Singasova.

Redke obtožbe zdravnikov, da so morilci

​Blatti, ki je v priporu in nima več zdravniške licence, se o petih točkah umora in enajstih primerih nepremišljene ogroženosti ni izrekel. Takšne obtožbe bo na sodišču sicer težko dokazati. Toda v ZDA si organi pregona vse bolj prizadevajo, da zdravniki odgovarjajo za svojo vlogo pri smrti bolnikov, ki so posledica predpisovanja povsem legalnih zdravil. Leta 2011 se je 88 zdravnikov soočilo s kazenskimi obtožbami zaradi drog, civilnimi tožbami in začasnimi ukinitvami dovoljenj. Leta 2019 je bilo to število 477, je ameriškim medijem navajal podatke Tony Yang, profesor zdravstvene politike in direktor Centra za zdravstveno politiko in angažiranje medijev na Univerzi Georgea Washingtona, ki se je skliceval na zvezno bazo podatkov, ki spremlja primere.

Medtem ko so kazenske obtožbe za smrtne primere zaradi prevelikega odmerjanja, zlasti obtožbe za umore, redke, je Yang dejal, da se njihova pogostost povečuje. V letu 2020 je bilo po njegovih besedah 50 različnih kazenskih zadev, povezanih z mamili, čeprav baza podatkov ni pokazala posebnih obtožb. "Zaradi opioidne krize se tem primerom posveča ogromno pozornosti," je dejal.

Niso vsi primeri uspešni, so besede Rebecce Haffajee, raziskovalke politike družbe RAND Corporation, ki se osredotoča na vedenjsko zdravje, uporabo snovi in politiko duševnega zdravja, navajali mediji. V New Yorku je bil zdravnik iz Queensa leta 2014 obsojen zaradi umora dveh bolnikov. Njuno smrt je povzročilo preveliko odmerjanje zdravil. V Kaliforniji je bil zdravnik leta 2015 obsojen zaradi treh umorov zaradi predpisovanja velikih količin zdravil, ki povzročajo zasvojenost, bolnikom, ki jih niso potrebovali in so umrli zaradi prevelikih odmerkov.

Toda še en zdravnik v Kaliforniji, ki je bil obtožen pretiranega predpisovanja nekaterih zdravil, vključno z opioidi, zaradi smrti dveh svojih pacientov, je bil lani oproščen, porota pa ni razsodila v drugih obtožbah, je poročal The Press Democrat.

Pri Blattiju bi lahko bil primer odvisen od dokazovanja, da se je zavedal, kakšne posledice lahko ima njegovo predpisovanje zdravil, je dejala Rebecca Haffajee. "Če očitki zoper tega newyorškega zdravnika držijo, se mi zdijo precej hudi in primerni za kazenski pregon," je dodala.

​Recepte pisal kar za volanom

Uradniki so začeli preiskavo zaradi več prevelikih odmerkov opioidov v okrožju Nassau leta 2018. Ugotovili so, da ima več ljudi recepte za opioide, ki jih je napisal Blatti, so povedali tožilci. Zdravnik je prazno prodajalno v primestnem nakupovalnem središču naredil za svojo pisarno za približno deset mesecev v letih 2018 in 2019. Najeti prostor na Franklin Squaru, v zaselku na Long Islandu, ni bil podoben tradicionalni zdravniški ordinaciji - osamljena medicinska naprava v ordinaciji je bila naprava za merjenje krvnega tlaka. Strop je bil razpokan, rja je bila povsod, prav tako voda, ogrevalnega sistema pa ni bilo, zato so morali obiskovalci v hladnih dneh nositi zimske jakne in kape, navajajo tožilci. Pozneje, ko je začel delati v avtomobilu, je Blatti sprejemal paciente v svoj avto in na vozniškem sedežu pisal recepte.

Aretiran je bil aprila 2019 in med drugim obtožen kaznive prodaje recepta za nadzorovano snov, ponarejanja in nepremišljenega ogrožanja. Junija 2019 je prostovoljno predal zdravniško dovoljenje. Blatti je vedel, navajajo tožilci, da je umrlo več njegovih pacientov, a ga "ta smrt, pa tudi prošnje in celo grožnje pacientovih družinskih članov, naj neha predpisovati stvari, od katerih so ljudje odvisni, niso odvrnile od spornih ravnanj". Tožilci so povedali, da je Blatti prezrl tudi opozorila zavarovalnic o prekomernih receptih za opioide in nadaljeval predpisovanje, tudi po tem, ko ga je leta 2017 zaslišal državni urad za poklicno medicinsko vedenje.

Eden od njegovih pacientov, Michael Kinzer, kadilec z bolečinami v hrbtu, astmo in kronično obstruktivno pljučno boleznijo, je Blattija začel videvati leta 2013, pišejo sodni dokumenti. Električar iz Valley Streama je bil zaradi prevelikega odmerjanja hospitaliziran oktobra 2016, osem dni po tem, ko mu je Blatti predpisal morfij in klonazepam - zdravila, ki jih pogosto predpisujejo zaradi tesnobe, a so zelo nevarna za odvisnost. Naslednji mesec je Blatti predpisal še alprazolam, bolj znan kot xanax, in oksikontin - ta kombinacija je, navajajo tožilci, lahko usodna, zlasti za posameznike z zmanjšano dihalno sposobnostjo. Kinzer, 44, je umrl dva dni kasneje, star vsega 44 let.

Pacienti, ki so umrli v letih med 2016 in 2018, so bili poleg električarja še 50-letna ženska, ki je imela pooperativne bolečine, 55-letni moški, katerega svojci so zdravnika rotili, naj mu več ne predpisuje zdravil, 31-letni prostovoljni gasilec, ki je že bil zasvojen, in 53-letna ženska. Pod obtožbami je tudi poskus umora šestih ljudi, ki pa še živijo.

Blatti je imel dovoljenje za zdravniško dejavnost od leta 1976, navajajo tožilci, a dodajajo, da ni bil usposobljen ali imel posebne licence za protibolečinske terapije. Rekli so, da ni imel usposabljanja ali akreditacije za obvladovanje bolečin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta