Disko boginja, ki so ji pripisovali najbolj seksi zadnjico na svetu, hoče mir pred vami

11.09.2021 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Agnetha Faltskog
Agnetha Faltskog at the Corinthian Hotel, London, Britain - 06 May 2013
Agnetha Faltskog was in London to promote 'A', her first album for 30 years.,Image: 234256880, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Profimedia
Profimedia

Ostaja ena najbolj znanih žensk na svetu. Umaknjena v osamo, z nekajkrat zlomljenim srcem in spomini na čase, ko so ji pripisovali najbolj seksi zadnjico na svetu. Pri šestih letih je napisala svojo prvo pesmico o dveh majhnih trolih. Pri 15 letih je pustila šolo in se usmerila zgolj v glasbeno kariero. Zaigrala je glavno žensko vlogo v filmu Raskenstam v režiji Gunnarja Hellströma. Bila je poročena z Björnom Ulvaeusom, sočlanom Abbe in ključnim avtorjem njihovih največjih uspešnic. Povpraševanje po skupini je bilo svojčas tako veliko, da so Rusi v času hladne vojne njihov nastop namesto z denarjem plačali z boni za nafto. In zdaj je ob Ikei in Zlatanu Ibrahimoviću najbolj znan švedski izvozni artikel nazaj. In z njim tudi magično skrivnostna Agnetha, tista, ki je najbolj kriva, da se skupina ni vrnila že prej.

Oči, ki so nekoč hipnotizirale ves svet, so ohranile svojo prepoznavno severnjaško hladno modrino. Lasje so krajši, ne več tako disko rumeni. Nežno topli. Kot skandinavsko poletje, kadar se preveša v jesen. Erotičnost je zamenjala žlahtnost, spogledljivost skrivnostnost, zgrajena na življenjski zgodbi, tako nenavadni, da se danes zdi kot iz sanj. Agnetha Fältskog, najbolj kultna četrtina legendarne skupine, je 5. aprila praznovala 71 let. In predstavlja utelešenje misli, da lepota s časom nima nikakršne povezave. Iz severnjaške seksbombe je odrasla v zrelo, samozadostno gospo. Stran od fanatičnosti oboževalcev.

Sindrom Grete Garbo in številni ljubimci

Čeprav si je po razpadu četverice najprej zaželela nekaj miru, se je kasneje lotila snovanja samostojne glasbene kariere, za katero pa je že v startu vedela, da bo precej bolj umirjena od tiste, ki jo je pustila za seboj. Njen glas je še vedno mogočen pop inštrument in z leti ni izgubila kakovosti. Premore edinstveno ranljivost, krhkost, ki povzroči, da se ob poslušanju njenih interpretacij naježi koža. Z Agnetho je vedno, tudi v najbolj veselih trenutkih, malce otožno.

Sredi leta 1988 se je odločila, da se za nekaj časa umakne v osamo na otok Ekerö, kjer še vedno živi s sinovo družino. Burna kariera in razpadli zakon z Björnom Ulvaeusom sta postala pretežko breme. Dve leti kasneje se je poročila s švedskim kirurgom Tomasom Sonnenfeldom, a sta leta 1993 že izpolnjevala ločitvene papirje. Konec devetdesetih je bila dve leti v razmerju z Nizozemcem Gertom van der Graafom, ki mu je celo ponudila skupno življenje. Kaj kmalu je ugotovila, da ni pravi zanjo, zato je predlagala prekinitev stikov, a ni bilo povsem po njenem, saj jo je moški še nekaj časa zasledoval in jo nadlegoval, celo do te mere, da jo je pred njegovo bližino moralo obvarovati sodišče. Leta 2003 so ga izgnali iz Švedske za dve leti, a so ga po preteku kazni spet opazili v bližini Agnethine vile. Spečala se je tudi z lastnim psihiatrom, pa detektivom, ki ga je najela, da je poiskal kriminalce, ki so ji grozili z ugrabitvijo otrok. Bizarno dno njenega ljubezenskega življenja predstavlja intimno razmerje z zalezovalcem. Ker jo je preprosto zanimalo, zakaj je tako vztrajen.

Leta 2005 se je začela videvati z Bertilom Nordstromom, milijonarjem in tesnim prijateljem švedskega kralja, a se je razmerje kmalu končalo, leta 2006 pa je sledil filmski muzikal Mamma Mia!, ko se je za kratek čas vrnila na naslovnice svetovnih medijev in se približala množicam, a jo je zagrabila panika, ko se ji je oboževalec nekoliko preveč približal in jo hotel fotografirati. "Preprosto mi ni do tega, da bi svojo sliko videla v časopisu. Ne želim si nastopati na televiziji, nikjer. Mnogi pravijo, da sem vzvišena, ampak ne gre za to. Ni mi do javnega nastopanja, tega sem se prenasitila. Želim si, da me vsi pustijo pri miru," je pred leti izjavila. "Imam ta privilegij, da si lahko privoščim izolacijo in mi ni treba delati. S psoma se veliko sprehajam in uživam v vsakem dnevu. Sta odlična prijatelja in spremljevalca. Psi so stoodstotno iskreni in v njihovi družbi se ne moreš pretvarjati. Vedo, ali si žalosten in celo bolan, in vedo, kdaj potrebuješ tolažbo," prav zvezdnica, še ena s sindromom odmaknjenosti Grete Garbo.

Potrebovala je psihiatrično pomoč

Sredi devetdesetih je napisala biografijo z naslovom Som jag är (Kot sem). Kasneje je privolila v snemanje dokumentarca z naslovom Agnetha, v katerem se je več kot tri minute intenzivno, strastno poljubljala z 38-letnim švedskim igralcem Magnusom Krepperjem, ki je dogodek označil za enega najbolj erotičnih v življenju, četudi je bil v času snemanja poročen.

Še najbolj je Abbo v novo tisočletje ponesla filmska uspešnica Mamma Mia! z Meryl Streep v glavni vlogi. Stockholmske premiere so se udeležili vsi štirje. Ker se na smrt boji letal, tudi zelo redko potuje. Razkrila je, da je potrebovala psihiatrično pomoč pri premagovanju strahu pred množicami, odprtimi prostori in višino. Pomoč je potrebovala tudi po ločitvi od Ulvaeusa. Leta 1994 jo je zelo prizadel materin samomor, leto kasneje ji je umrl še oče. Zadnja studijska albuma je izdala leta 1987, nato pa se je v 90. letih umaknila v osamo. Na sceno se je vrnila leta 2004 z albumom My Colouring Book, ki mu je leta 2013 sledil še dobro sprejeti album, poimenovan preprosto A. Agnetha je štirikratna babica.

Profimedia

Bolj družabna, a prav tako precej odmaknjena je njena nič manj legendarna kolegica. Leta 2015 se je nekajstoglava množica oboževalcev zbrala v Zürichu. Na posebni dražbi so namreč kupovali obleke in druge osebne stvari rdečelase, no, danes povsem sivolase pevke Anni-Frid Synni Lyngstad, Fride. Po končani dražbi, za katero se je odločila zaradi selitve iz stanovanja ob Züriškem jezeru, je prodala okoli 300 osebnih predmetov. Izkupička v vrednosti nekaj malega manj kot 70.000 evrov pa ni zadržala zase, ampak ga je polovico namenila domu za otroke z motnjami v razvoju v švicarskem Fribourgu, polovico pa je dobila zveza zaščitnikov živali iz Züricha, ki s hrano in sterilizacijo brezdomnih živali pomaga po vsej Evropi. Frida, po rodu sicer Norvežanka, se je leta 1992 poročila z aristokratom Heinrichom Ruzzom, ki je imel naziv princ Reuss Plavski. Od takrat tudi Fridi pripada naziv princese. Ruzzo je leta 1999 umrl zaradi raka na bezgavkah. Pevka trenutno živi v švicarskem Zermattu skupaj z britanskim grofom Henryjem Smithom, s katerim je v zvezi od leta 2008. Pravi, da je vegetarijanka in feministka.

Pred dnevi so se kot meteor vrnili na sceno, po skoraj štirih desetletjih od prenehanja delovanja, in napovedali nov album in niz koncertov v Londonu, na katerih bodo namesto članov skupine na odru njihovi avatarji. Album bo po napovedi izšel 5. novembra, šov pa bo predvidoma izveden maja 2022. "Člani Abbe smo ustvarili nov album," sta preko video predstavitve v Londonu napovedala člana skupine Björn Ulvaeus in Benny Andersson, nato pa sta se na prizorišču pojavila še v živo, oba oblečena v črno, in predstavila novi album.

Iz dveh ločenih parov nastali štirje prijatelji

Andersson je dejal, da je album v zadnji fazi priprav pred predstavitvijo občinstvu, ob tem pa je opisal vrnitev skupine v studio: "Minilo je 40 ali 39 let, a zdelo se je, kot da čas ni minil. Bilo je osupljivo." Dodal je, da so ustvarjali, "kolikor dobro lahko pri svojih letih". Vsi štirje člani skupine so namreč stari čez 70 let. Ulvaeus pa je dejal, da si še v sanjah ne bi predstavljal, da bodo po 40 letih od prenehanja sodelovanja izdali nov album v tako prijateljskem duhu. "Pisati pesmi je najbolj zabavna stvar, ki jo lahko počneš," je presodil. Poleg albuma, ki bo izšel v začetku novembra, sta napovedala še šov Abba Voyage, ki bo v Londonu izveden maja prihodnje leto. Glasbeniki se ne bodo podali na oder, namesto njih bo občinstvo gledalo avatarje, ustvarjene s hologramsko tehnologijo. Sta pa člana skupine dejala, da bodo digitalni liki ustvarjeni po njihovi podobi iz leta 1979, ko so bili na vrhuncu slave. Šov bo vključeval 22 skladb, večinoma starih uspešnic, trajal pa bo 90 minut. Pevci so se v studio vrnili že leta 2018 in že tedaj so javnosti sporočili, da se jim je ob združitvi zdelo, kot da od zadnjega srečanja ne bi minilo toliko let. Prejšnji teden so v Londonu predstavili tudi novi skladbi I Still Have Faith in You in Don't Shut Me Down, ki ju odlikuje za skupino značilni zvok. Abba je med letoma 1972 in 1982 nanizala številne uspešnice, mednarodno slavo pa ji je prinesla zmaga na Evroviziji leta 1974 s skladbo Waterloo. Kljub temu da je skupina razpadla že v začetku 80. let minulega stoletja, so s svojimi zimzelenimi uspešnicami vse do danes ohranili zvesto bazo oboževalcev in v pol stoletja prodali več kot 400 milijonov albumov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta