(DNEVNIK) Senta in Uroš Lavrič: Kako pa pride dedek Mraz, če ni snega?

V 15 letih delovanja Zavoda Enostavno Prijatelji sta večkrat prevozila Slovenijo z željo po čaranju otroških nasmehov. V tem času je nastalo 30 avtorskih predstav, sodelovala sta na številnih otroških dogodkih ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ilustracija Ciril Horjak

/ PETEK, 15. december

Trenutno se nahajava na polovici dirke decembrskega toura. Za nama je točno 35 otroških novoletnih dogodkov, do "Elizejskih poljan" - do Kongresnega trga - naju loči še 49 otroških novoletnih dogodkov.

Danes se odpravljava v Postojno. Na poti tja pobereva še škratka Prijateljčka, ki nastopi v predstavi Škratek Prijateljček in novoletno presenečenje, ki je med občinstvom odlično sprejeta. V predstavi nastopa škratka Cvetka Marjetka in njen bratec Tinko Pobalinko. Tinko je škrat, ki je poln samega sebe, nagaja in misli, da je zelo smešen in zabaven. Tinko se ne zaveda, da s svojim ravnanjem prizadene sestrico in druge. Ko sestrica zajoka, njene solze prikličejo škratka Prijateljčka. Ta Tinku obljubi največji zaklad, če bo opravil tri naloge o lepem vedenju. Tinka nauči besede prosim, nauči ga, da moraš, če nečesa ne dobiš takoj, počakati, in da se je treba za svoja neprimerna dejanja opravičiti. Ko se Tinko opraviči, dobi svoj največji zaklad. Sestrico, s katero se lepo razumeta in se imata rada.

V predstavi Tinko vpraša otroke in starše, kdo se opraviči za svoja dejanja. V povprečju roko dvigne 90 odstotkov otrok in deset odstotkov staršev. Razmišljava, mogoče pa moramo odrasli v letu 2023 večkrat reči oprosti.

/ SOBOTA, 16. december

Uroš se zbudi ob šestih, saj je treba naložiti avtomobile - za vikend paket. Jaz, Senta, pa sem v posteljo dobila obiske: sedemletno hčerko Tiso, triletna dvojčka Svita in Tarasa in muca Tobija. Čeprav imajo otroci svoje sobe, na koncu vedno vsi pridejo k nama. Uroš se z otroki vedno heca: 'Če ne boš spal v svoji sobi, bomo iz tvoje sobe naredili pisarno.' Spomnim se dneva, ko sva se odločila, da otroke naučiva, da ne hodijo več k nama v spalnico. Uroš je rekel, da jih bo to noč nosil nazaj v njihovo posteljo, če bo treba, tudi desetkrat. In začnemo. Nekaj po polnoči pride Svit in Uroš ga odnese nazaj. Prvič, drugič, tretjič. Ko pride četrtič, pa je Uroš že bolj odločen. 'Svit, zdaj pa dovolj!!! To je bilo zadnjič.' Svit začne jokati in odgovori: 'Pa saj jaz nisem Svit, jaz sem Taras.' Stisnil ga je in zaspali smo skupaj.

Spodaj že zvoni varuška Ajda, ki bo danes poskrbela za naše otroke in super vzdušje.

Najin tour pa se nadaljuje s predstavo Čudežna omara, ki govori o omari, v kateri dedek Mraz skriva vsa darila tega sveta. A omara ima svojo skrivnost. Odprejo jo lahko samo tisti, ki imajo čisto in iskreno srce in uporabljajo lepe besede. Midva, škrata, sva preveč nagajiva, zato za pomoč prosiva otroke. Pomislim, da bi bilo zelo zanimivo omaro uporabiti v politiki, izobraževanju ... Kaj mislite, koliko odraslim bi se omara odprla?

/ NEDELJA, 17. december

Današnjo nedeljo imenujeva super nedelja, saj naju čakajo štiri predstave. Tokrat bodo otroke navduševali Čarobni prazniki. To je predstava, v kateri otroci prejmejo neverjetne čarobne moči - in skupaj pričaramo pravi sneg. Predstava je nastala zato, ker so nas otroci nenehno spraševali, kako pa pride dedek Mraz, če ni snega. Saj vsi vemo, da njegove sani letijo, a vseeno zadnja leta v decembru pogrešamo sneg, zato si ga v predstavi enostavno pričaramo, da lahko pride dedek Mraz tudi po snegu. Slovenci se premalo zavedamo, da imamo edinstvenega dobrega moža. Kakorkoli pogledamo, je dedek Mraz slovenski, saj ga je izrisal slikar Maksi Gaspari. Veliko otrok in staršev dedka Mraza meša z vse bolj prepoznavnim Božičkom - in dedku pripisuje lastnosti Božička. V zavodu Enostavno Prijatelji se zelo trudimo, da predstavljamo pravega dedka Mraza, v belem plašču z značilnimi ornamenti, sivo kučmo, belo brado, palico in zvrhanim košem daril. Naš dedek Mraz rad pove, da živi pod Triglavom, kjer v ledeni jami z babico Zimo pijeta topel čaj in prebirata pisma. Njegove sani peljejo najlepši konji na svetu, lipicanci. Dedku pomagajo palčki in gozdne živali: medved, zajček, lisica … Kaj ni to lepo? Prav je, da smo ponosni na svojo kulturno dediščino in dedka Mraza umestimo v prostor tako, kot si zasluži. Miklavža in Božička poznajo vsi. Dedka Mraza, takšnega, kot je naš, pa ni nikjer na zemlji.

/ PONEDELJEK, 18. december

Zbudim se in slišim nogice, ki tečejo dol v kuhinjo. Od tam pa že diši po Uroševi kavi in slastnem zajtrku. Ko pojemo, otroci komaj čakajo, da pogledajo, kaj jim je danes pripravil adventni koledar, ki ga pri nas že tretje leto pripravljajo škratki. No, če sem, Uroš, čisto natančen, ga pripravi Senta. V vsej poplavi dogodkov vsak dan najde še čas, da otrokom pripravi nalogo, ki jo opravijo zjutraj ali čez dan. Tako smo posadili božično žito, iz kokosovega masla in semen naredili ptičjo pogačo, napisali pisma, izdelali novoletne okraske, skratka - vsak dan nekaj novega. Adventi koledar tu pa tam uporabiva tudi za vzgojni pripomoček, saj škratki vsakič pustijo kakšen piškotek, bonbonček in sladkorček, ampak samo, če si bil čez dan priden. Včasih zjutraj ne pustijo ničesar, potem pa z otroki skupaj ugotavljamo, kaj je šlo narobe. Morava priznati, da je adventni koledar odličen vzgojni motivator, ki otrokom omogoča, da hitro ugotovijo, kako bi lahko izboljšali svoje vedenje. In ga zares izboljšajo, saj so potem škratki zadovoljni in jih nagradijo.

Midva danes igrava predstavo Skriti zaklad do dedka Mraza. Predstava otroke uči, da lahko prave zaklade poiščemo sami. Pravi zakladi se skrivajo na poti, kjer sadimo lepe besede, prijateljstvo, medsebojno razumevanje, kjer je prostor za pohvale, veselje in smeh.

/ TOREK, 19. december

Danes je nenavaden dan, saj naju dopoldan čaka prav posebna publika. Zaigrava predstavo Pika piše pismo dedku Mrazu v vrtcu Svita in Tarasa. Svit in Taras hodita v vrtec Brdo enota Vrhovci v Ljubljani, ki je res odličen, ravno zaradi čudovitih in srčnih vzgojiteljic in vzgojiteljev. Čeprav smo se iz okoliša vrtca preselili, smo po enem letu obiska drugega vrtca prišli nazaj, saj smo bili v drugem vrtcu deležni precej slabe storitve. Obstajajo pedagogi, ki zjutraj ne objamejo otrok, komaj pozdravijo - in potem se ves dan odvije popolnoma v napačno smer. No, ampak na Vrhovcih je vzdušje prečudovito. Medtem ko si Pika zaželi več kot 3538 želja, si otroci želijo le eno, prihod dedka Mraza. Na vrtčevskem hribu, ki je pobeljen od ivja, se pojavi težko pričakovani gost – dedek Mraz. Otroci z odprtimi usti in svetlečimi očmi samo strmijo, navdušeno ploskajo in kličejo: "dedek Mraz, pridi med nas". Zvečer nama Svit in Taras do potankosti razložita, kako je potekal dogodek v vrtcu in kakšen je bil dedek Mraz. Ker jima ni čisto jasno, kam je šel tati po predstavi, me vprašata: 'Tati, si bil ti dedek Mraz?' Jaz pa samo 'neeeeeeeeee'. A zgodbo hitro zapeljem tako, da se jima 'učke' spet zasvetijo in vera v dedka Mraza se hitro vrne.

/ SREDA, 20. december

Za Tiso je danes prav poseben dan, saj se pripravlja na novoletni plesni nastop. Skrbno vzame svojo plesno obleko in že odhitimo v šolo. Na poti nazaj se ustavim v cvetličarni in kupim vrtnico ter Tisi napišem sporočilo. Na plesni nastop pridejo mama Pavla, teta Andreja z Veletom in bratca. Tisi razloživa, da ne moreva na nastop. Sprva ji je malo hudo, potem pa ji razloživa, da imajo starši različne službe. Nekateri očiji so piloti, drugi veleposlaniki, tretji vozijo kamione, takih ni po več tednov doma. Vsak starš ima svojo službo in zelo pomembno je, da cela družina to sprejme. Namesto da se pritožujemo, je pomembno, da v tem vidimo tudi dobre stvari. Če delaš, pomeni, da si vesel, zadovoljen, preskrbljen. Imaš hišo, avto, obleke, lahko greš na smučanje, poleti na morje. Tisa me gleda in prikima. Vidim, da je razumela.

Midva pa danes odletiva na potovanje okoli sveta s predstavo Pika po svetu, ki je po mnenju mnogih naša najbolj zabavna predstava. Ker smo jo v času korone tudi digitalizirali, jo poznajo številni otroci po vsej Sloveniji. V njej poleg Pike nastopi Afričan Riki-Tiki, Kitajec Nihav, poglavar Črni sokol in Evrazij Nogavička.

S Tiso se vidimo šele zvečer. Pregledamo videoposnetke in nato tudi nama pripravi pravi plesni nastop.

/ ČETRTEK, 21. december

Po enaindvajsetih dneh toura se že pozna utrujenost. Saj igranje predstav vključuje tudi vsakodnevno postavljanje scenografije, prenašanje rekvizitov in vožnjo po vsej Sloveniji. A novo energijo vedno znova prejmeva od vseh nasmejanih obrazov, pohval naročnikov in pristnega otroškega veselja, ki ima v tem mesecu še prav poseben čar. Veliko motivacijo nama daje tudi mlajša ekipa Zavoda Enostavno Prijatelji, ki prav tako prejema čudovite kritike občinstva. Vedno praviva, da je cilj našega dela to, da smo na koncu vsi zadovoljni - otroci, starši, naročniki in igralci.

Čaka naju še deset dni potovanja po Sloveniji. Vse misli so usmerjene v cilj, ko bova 31. decembra skupaj z ekipo ob 16. uri prevozila ciljno ravnino - z otroškim silvestrovanjem na Kongresnem trgu. Tam se nama pridružijo še vsi ostali pravljični junaki. Lepo vabljeni tudi vi na otroško silvestrovanje 31. decembra ob 16.00 na Kongresni trg v Ljubljani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta