(INTERVJU) Heineken v Afriki: Prodaja piva za vsako ceno

Žiga Brdnik
22.08.2020 04:00

Nizozemski novinar Olivier van Beemen je kar šest let preiskoval poslovanje pivovarske korporacije Heineken v 13 afriških državah in prišel do številnih šokantnih odkritij, ki razkrivajo brezkompromisno strategijo kovanja dobička ne glede na posledice za ljudi in države. Njegova knjiga Heineken v Afriki je pri založbi Umco letos izšla tudi v slovenščini

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Olivier van Beemen pred sedežem Heinekena v Amsterdamu
Dingena Mol

Druga največja pivovarska multinacionalka na svetu Heineken, med drugim tudi lastnica slovenskih pivovarn Laško in Union, še vedno marsikje slovi kot ugledna blagovna znamka. Dobro zna poudariti svoje etične poslovne prakse in podpiranje protirasizma v okviru nogometnih promocijskih kampanj. Svoje pivo prodaja kot statusni simbol ambicioznih, svetovljanskih in naprednih ljudi, ki se radi zabavajo in družijo. A dejanska slika pod bleščečim površjem, ki jo riše knjiga nizozemskega preiskovalnega novinarja Olivierja van Beemna, je vse prej kot ugledna, etična, protirasistična in napredna. Van Beemen je na prvo laž Heinekena, ki ga je spodbodla k nadaljnjemu preiskovanju, naletel leta 2011, ko je kot dopisnik v Tuniziji poročal o vstaji proti diktaturi Ben Alija, ki je pomenila začetek arabske pomladi.
"Takrat sem bil še nekoliko naiven. Skoraj deset let sem z veseljem opravljal vlogo dopisnika iz Francije, s preiskovalnim novinarstvom pa se nisem kaj dosti ukvarjal. Heineken sem poznal kot veliko, uspešno nizozemsko podjetje, ki je uživalo ugled v svetu zaradi cvetočega in etičnega poslovanja. Zato me je tako presenetilo, s kakšno lahkoto so se zlagali novinarju. Ko sem jih vprašal, ali vedo, da je njihov poslovni partner v Tuniziji povezan z diktatorjevim klanom, so to gladko zanikali. A imel sem preverjeno informacijo, da so bile prav te povezave glavni razlog za sodelovanje z njim. Svojo laž so kasneje tudi priznali, mene pa je spodbudila, da sem začel grebsti globlje in globlje, saj sem se spraševal, kaj še skrivajo. Nekaj let kasneje mi je Heinekenov predstavnik za stike z javnostjo dejansko rekel, da bi jim iskren odgovor prihranil veliko težav," se je nasmehnil.

Heineken se tako v Afriki kot v Sloveniji poslužuje podobne taktike: kupi priljubljeno lokalno pivo in tako ohrani emocionalno, lokalpatriotsko komponento pri njegovem pitju. Potem počasi uvaja hierarhijo, na vrhu katere je pivo Heineken.
Olivier Van Beemen
Član upravnega odbora Heinekena v Burundiju je hkrati tudi predsednik ustavnega sodišča, ki je nekdanjemu predsedniku države Pierru Nkurunzizi omogočilo sporen tretji mandat.
Olivier Van Beemen
V Afriki Heineken prodajajo kot pivo za ambiciozne, pojasnjuje van Beemen. Za tak statusni simbol kot potrošnik seveda plačaš dražjo ceno; marsikje dražjo, kot si jo ljudje lahko privoščijo.
Olivier Van Beemen
Mnoge promotorke Heinekena v Afriki in Aziji spolno zlorabljajo že v zameno za to, da dobijo službo ali dodatne ure in izmene. Vsaj do pred kratkim so morale nositi zelo kratka krila in oprijete obleke, veliko strank pa jih je obravnavalo kot prostitutke, jih otipavalo in nadlegovalo. Ker so bile zelo slabo plačane, so bile mnoge prisiljene prodajati spolne usluge za dodatni zaslužek.
Olivier Van Beemen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.