(INTERVJU) Tomaž Zwitter: Bomo gledali le še satelite in ne zvezd?

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
01.02.2020 06:18

Profesor astronomije, astrofizike in kozmologije na Fakulteti za matematiko in fiziko o tem, ali bodo sateliti Starlink onemogočili pogled v zvezdno nebo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Zwitter: "Onkraj astronomije se mi zdi pomembna izkušnja človeka oditi v temo, uživati v veličastju in spokoju nočnega neba, zavedanju sebe in sebe v kozmosu."
Robert Balen

Ameriško zasebno vesoljsko transportno podjetje SpaceX (Space Exploration Technologies Corporation), ki ga je ustanovil razvpiti biznismen Elon Musk, je v sredo poslalo v orbito že četrto pošiljko satelitov sistema Starlink. Zdaj jih je v vesolju že 240, do konca leta 2024 naj bi jih bilo tam že 12 tisoč - z njimi hoče omogočiti dostop do brezžičnega interneta na celem planetu brez nepokritih con. Musk je ameriški Zvezni telekomunikacijski komisiji predložil prošnjo za odobritev nadaljnjih 30 tisoč satelitov. Astronomska srenja je vznemirjena - sateliti bodo tako onesnažili nebo, da bodo resno ogrožene astronomske raziskave.
Pa ne gre le za znanost - ali si v resnici želimo nočno nebo, na katerem bo v vsakem trenutku švigalo na ducate svetlih luči?
​Na družbenih omrežjih je bilo veliko posnetkov in spraševanj, kaj pomenijo nenavadne, zelo svetle premikajoče se luči na nebu, ki v gosji vrsti izginjajo v nebo. Neznani leteči predmeti, skrivni vojaški projekt ... Eni so bili vzhičeni, eni prestrašeni. Pred dvema dnevoma je raketa v vesolje ponesla četrto pošiljko satelitov. Zdaj že vemo, da ne gre za obiskovalce iz vesolja ...
"V začetku sateliti letijo skupaj, potem se razpršijo na različne položaje v tirnicah nad Zemljo in so videti kot nekakšna veriga, niz luči čez nebo. Vsekakor je bil eksotičen pogled, ki ga nismo vajeni, in, ja, popolnoma razumem ljudi, da so se spraševali, ali so to neznani leteči predmeti, kajti doslej še nismo imeli priložnosti videti toliko satelitov skupaj in predvsem ne tako svetlih. V naslednjih tednih bodo potovali v ciljno tirnico na 550 kilometrih nad Zemljinim površjem."

Aeolus, satelit za opazovanje Zemlje. ESA je morala izvesti manever, da vanj ni trčil Starlinkov satelit.
Esa
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta