Kaj te je ubilo, Brittany Murphy? Oče meni, da je zvezdnico pokončal strup za podgane

09.10.2021 05:00
Dobrih dvanajst let po tem, ko je 32-letna hollywoodska igralka Brittany Murphy nenadoma umrla, njen mnogo prerani odhod še vedno obdaja veliko skrivnosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brittany Murphy in Simon Monjack. On je umrl le pet mesecev za njo. Ju je ubila plesen v hiši?
Profimedia

Novi dokumentarni film "What Happened, Brittany Murphy?" (Kaj se je zgodilo, Brittany Murphy?) razkriva številne nove podrobnosti o njenih poslednjih dnevih, pa tudi o zvezi z možem, 40-letnim Simonom Monjackom, ki je na nenavadno podoben način umrl le pet mesecev kasneje.

Monjackova preteklost je že bila predmet dokumentarnih filmov, ki so vključevali intervjuje z njegovo mamo Lindo in bratom Jamesom, pa tudi z nekdanjo zaročenko Elizabeth Ragsdale, ki pravi, da ji je lagal o tem, kdo je bil v resnici.

Reuter

Ragsdalova in Monjack sta se po kratkem dvorjenju zaročila. Kmalu za tem je zanosila, Monjack pa je vztrajal pri porodu v ZDA. Ko je bila noseča štiri mesece, ji je plačal letalsko karto za New York in ji obljubil, da bo tam. "Ko sem prišla v svojo malo garsonjero v New Yorku, sem ga poklicala in oglasil se je. Rekla sem 'Simon, prispela sem ...', in preden sem dokončala stavek, je odložil slušalko. Pustil me je, nosečo in samo," v dokumentarcu razkriva Ragsdalova.

​Videti je bila tako zelo žalostna

"Bil je nemiren človek, vajen zavajati ljudi, Brittany je bila ena njegovih zadnjih žrtev," o Simonu pravi Cynthia Hill, režiserka dokumentarca. Meni, da je s seboj nosil vedenjski vzorec, ki je z raziskovanjem postajal vedno bolj očiten.

Umetnica ličenja Trista Jordan, ki nastopa v dokumentarcu in je z Brittany sodelovala pri zadnjem filmu Something Wicked, pravi, da je bila njena podoba v zadnjih mesecih skrb vzbujajoča. "Njene oči so bile tako vdrte in videti je bila zelo žalostna," pravi Jordan. "Pestile so jo bolečine, noge je imela šibke in sama ni mogla vstati," se spominja. Februarja 2010 je patolog Ed Winter ugotovil, da je njena smrt posledica nezdravljene pljučnice v kombinaciji z anemijo in prevelikim odmerkom zdravil, vključno z zdravili proti bolečinam, ter prehladom. V njenem telesu niso našli nobenih prepovedanih drog. "Njena smrt je bila tako bizarna in toliko je preobratov v zvezi z njo," pravi izvršni producent Buddy Day.

Reuter

Toda kljub drami, ki je obkrožala njeno smrt, režiserka pravi, da so se vsi, s katerimi je govorila, strinjali, da nikoli ne bi smeli pozabiti na njeno ljubeznivost. "Vsi so bili tako pozorni, ko so jo opisovali. Bila je radodarna, skrbna in vedno je mislila na vse. Na to pogosto pozabimo zaradi skrivnosti, ki obdaja njeno smrt," pravi Hillova. Dokumentarni film bo predvajan na HBO Max 14. oktobra.

Novica o smrti Brittany Murphy je 20. decembra 2009 oboževalce povsem presenetila, saj nihče ni slutil, da je šlo z zdravjem zvezdnice vse narobe. Prva informacija je bila, da naj bi vzrok smrti bil zastoj srca. Mati jo je našla nezavestno pod tušem. Okoli 8. ure po losangeleškem času je prišel telefonski klic na pomoč iz hiše, ki je bila last britanskega scenarista Simona Monjacka, s katerim je bila igralka poročena od leta 2007. Reševalci so igralko takoj začeli oživljati, nato so jo prepeljali v bolnišnico Cedars-Sinai v Los Angelesu, kjer je bil v tistem času tudi slavni francoski pevec Johnny Hallyday. Brittany je bila že mrtva, ko so prispeli, je kasneje povedala tiskovna predstavnica bolnišnice Sally Stewart.

Bolnišnica drugih podrobnosti ni sporočila, lokalna policija, katere preiskovalci so prav tako prihiteli na kraj dogajanja, pa je potem potrdila, da v zvezi z igralkino smrtjo ni nobenih domnev o morebitnem nasilnem dejanju.

Reuter

Igralka se je v začetku 90-ih let med svetovno igralsko elito prebila z vlogami v televizijskih nanizankah, potem pa je zaslovela v filmih, kot so Clueless, 8 Mile (ob raperju Eminemu) in Sin City, v katerem je igrala ob Bruceu Willisu. Nazadnje je snemala film The Expendables Sylvestra Stallona. Imela je kratko romanco z igralcem Ashtonom Kutcherjem, potem ko sta skupaj nastopila v filmu Just Married leta 2003.

Na božični večer so jo pokopali v krogu družine in prijateljev na pokopališču v Hollywood Hillsu. Simon Monjack je takrat zanikal namigovanja, da so bila za smrt njegove žene kriva zdravila. Kot je dejal, je bila Murphyjeva več dni pred smrtjo bolna. Mediji so kasneje poročali, da so na njunem domu našli večjo količino zdravil na recept. Zdravila, med katerimi so bili analgetiki, antidepresivi in anksiolitiki, naj bi bila predpisana na igralkino ime, pa tudi na ime moža, njene matere in drugih ljudi.

Simon Monjack je umrl 23. maja 2010. Pomočnik losangeleškega mrliškega oglednika Ed Winter je v izjavi za javnost zapisal: "Monjacka so našli nezavestnega, na klic na pomoč so se odzvali tudi reševalci. Čas smrti je bil zabeležen v nedeljo ob 21.45." Preiskovalci so odkrili nekaj škatlic zdravil na recept, ki naj bi pripadala Monjacku. "Prvotne ocene vzroka smrti nakazujejo, da je Monjack umrl naravne smrti," je takrat sporočila policija. Umrl naj bi bil zaradi srčnega napada. Čeprav so ga reševalci skušali oživiti, se je poslovil na domu v Hollywood Hillsu, ki ga je do njene smrti delil z igralsko soprogo. Devetintridesetletnik je sicer že imel težave s srcem, kar je povedal tudi v intervjujih po ženini smrti: "Večkrat imam napade. Lani sem srčni napad doživel na poti iz Portorika."

Plesen, strup za podgane ali tablete?

Po ženini smrti je Monjack prišel na naslovnice ameriških tabloidov, saj je preiskovalce pozval, naj na njenem telesu ne opravijo obdukcije. Pojasnil je, da ne prenese misli na to, da nekdo reže truplo njegove soproge, kar je povzročilo številne govorice, da je sodeloval pri njeni smrti. Sam je takšna namigovanja jezno zanikal. Dejal je, da jo je oživljal, v nekem trenutku, ko ni več kazala znakov življenja, pa jo je le še poljubil v slovo. Ko je ovdovel, se njenih oblačil in predmetov v hiši ni več želel dotikati niti jih gledati, saj naj bi bilo to preveč boleče. Skrbel je za njenega psička Calara, čeprav je priznal, da ni največji ljubitelj malih živali. Medijem je zaupal tudi, da sta z Brittany načrtovala lepo prihodnost. "Načrtovala sva otroke, prihodnje leto pa sva se nameravala preseliti v New York," je dejal. "Večer, preden je umrla, sva se pogovarjala o imenu za otroka, če bi bil fantek, bi bil Oliver, deklica pa bi bila Sophie."

Brittany Murphy in Ashton Kutcher leta 2003. Kratek čas sta bila parček.
Reuter

Angelo Bertolotti, oče pokojne Brittany, je tri leta kasneje sprožil novo preiskavo, saj je bil prepričan, da je njegova hčerka umrla zaradi zastrupitve s strupom za podgane. Anemija in pljučnica po njegovem nista pravi razlog, saj naj bi v njenem telesu našli tudi spojine, ki so pogosto sestavni del strupa za glodavce in žuželke. Prepričan je, da je šlo za umor. "Ko sta s Simonom govorila, da sta njuni življenji ogroženi, so se moji hčerki posmehovali in pisali, da je anoreksična in odvisna od mamil," se spominja ogorčen oče.

Ena od teorij njune smrti ima tudi mikrobiološko ozadje. V domu Monjackovih so namreč našli plesen, ki naj bi jima uničila respiratorni sistem in povzročila pljučnico. Preiskovalci so plesen opazili že med preiskavo Brittanyjine smrti, a takrat si še niso mislili, da bi lahko predstavljala tako veliko nevarnost. Ko je umrl še Simon, pa se jim je plesen zazdela še kako sumljiva.

Brittany Murphy so pokopali na božični večer. Postavili so ji tudi smrečico. 
Profimedia

Povsem drugačne skrbi je po Brittanyjini smrti imela njena mama Sharon, ki je priznala, da je malo po prvi tragediji začela posteljo deliti s svojim zetom Simonom Monjackom. V poročilu preiskovalcev je zapisano, da je Sharon eno stran zakonske postelje svoje hčerke in njenega soproga označila za 'svojo stran postelje'. Preiskovalci so na nočni omarici našli na recept izdana zdravila, in sicer na imeni Sharon Murphy in Sharon Monjack. Poročilo naj ne bi govorilo o tem, da sta imela Sharon in njen zet spolne odnose. Ali bo dokumentarec osvetlil tudi to kočljivo družinsko temo, bo znano že čez nekaj dni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta