(KOLUMNA) Iskanje smisla

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
27.07.2019 06:33

"Po vsem, kar sem danes slišal, sem se odločil iti domov in svojim povedati, da smo s kmetijstvom pri nas končali. Sinu pa bom izrecno prepovedal, da prevzame kmetijo," je bolj obupano kot jezno povzel svoja spoznanja kmet, potem ko je poslušal uradnike kmetijskega ministrstva, kmetijsko-gozdarske zbornice in kmetijske svetovalce o ukrepih po uničujočem neurju s točo. Ta je podravskim kmetom uničila večino pridelka na nekaj več kot 10 tisoč hektarjih in po prvih ocenah povzročila škodo za nekaj manj kot 12 milijonov evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavica Pičerko Peklar

Čeprav so sprejeli nekaj ukrepov, kmetom - ki so bili denimo ob domala ves pridelek na njivah tik pred žetvijo pšenice in jim je koruzo domala zmlelo, ko je ravno pričela cveteti, ali pa so bili ob zelenjavo in buče - očitno zmanjkuje volje.
Ministrstvo za kmetijstvo jim nasprotuje, naj svoje pridelke vendarle zavarujejo, oni vračajo nazaj, češ da bi to imelo smisel oziroma računico le, če bi jim država subvencionirala 65 odstotkov premije in omejila višino odbitne franšize pri petih odstotkih ali vsaj pod desetimi. Tako bi se za zavarovanje pridelkov morda le odločilo več kmetij.
Največ upov kmetje zdaj polagajo v učinkovitejšo letalsko obrambo pred točo. Zato podpirajo prizadevanje mariborskega letalskega centra, da jim država zagotovi dolgoročno sistemsko financiranje in naložbo v sodobna letala. Pri tem kmetje poudarjajo, da protitočna obramba ni namenjena zgolj njim, pač pa imajo do tega koristi vsi prebivalci in tako ta ni samo stvar kmetijskega ministrstva. Želijo si, da bi opravili neodvisne primerjalne študije učinkov obrambe pred točo v Avstriji, na Hrvaškem in pri nas. Prepričani so namreč, da so sosedje tako z letali kot z raketami dovolj učinkoviti in lahko zmanjšajo uničevalnost toče na minimum.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta