Kriza na Kosovu: "Dovolj nam je žrtev, dovolj nam je vojne!"

10.06.2023 06:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vojaki Kforja varujejo eno od stavb v občini Zvečan, kjer je prišlo do spopadov s Srbi. Poškodovanih je bilo več deset vojakov in protestnikov. 
Vojaki Kforja varujejo eno od stavb v občini Zvečan, kjer je prišlo do spopadov s Srbi. Poškodovanih je bilo več deset vojakov in protestnikov. 
Jaka Gasar
Priložnost je bila svečana: to je bil šele njegov drugi javni nastop – potem ko je prisegel kot župan občine Zvečan. Govoril je tiho in nekoliko negotovo. "V tej situaciji smo se odločili, da kabinet vzpostavimo tu, v krajevni skupnosti," je rekel. "V Zvečanu je za nas prenevarno." Spodaj, v dolini, so pot do vasi Lipe, kjer stoji Pecijeva pisarna, nadzirala policijska vozila. Videti je bilo velike oklepnike z mitraljezom na vrhu. To je nenavadno spremstvo za župana majhne občine, predmestja Mitrovice, s komaj šestnajst tisoč prebivalci. Vendar je bil oborožen nadzor nujen. Tisti dan so v Mitrovici s kamenjem napadli tri kosovska policijska vozila. Na ulici so ponoči pretepli dva Albanca. Pred občinsko stavbo v Zvečanu se je čez dan zbrala množica Srbov in dostop do stavbe so blokirali oklepljeni Natovi vojaki. Čez cesto je bila potegnjena rezilna žica, v ozadju sta stala albanska oklepnika. V občinski stavbi so bili pripravljeni albanski specialni policisti.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta