Krvava zgodba v rokah Renée Zellweger

Saša Britovšek Saša Britovšek
15.10.2022 05:00

Našobljena lepotica se je vrnila pred kamere, še več, prvič je zaigrala v televizijski seriji, in to kot neusmiljena morilka Pam Hupp.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Renée Zellweger kot pretkana morilka iz sosednje ulice v kriminalni seriji Pam
Profimedia

Med pandemijo je v miru svojega doma v Kaliforniji brkljala po zemlji na vrtu, se jezila na veverice in krte ter se učila norveščino. Rada je sama in zato ji je bilo obdobje, ko se je svet ustavil, pravzaprav všeč. Že tri desetletja je na očeh javnosti, pred kamero, vedno opažena tudi, ko tega ne želi. Zato se kdaj sama z veseljem pelje na zmenek, si privošči koncert ali izlet le s seboj. To je Renée Zellweger ali med nami – Bridget Jones. Več kot za pet let se je umaknila iz javnosti, potem ko je bila za stransko vlogo v filmu Hladni vrh nagrajena z oskarjem. Na filmska platna pa jo je znova privabila vloga legendarne igralke in pevke Judy Garland.

Leta 2021 pa jo je nekaj ponovno prepričalo, da stopi pred kamero. Pravzaprav nekdo. Ženska, ki je pred nekaj leti polnila časopisne strani, morilka, ki zdaj prestaja dosmrtno zaporno kazen. Težko bi našel Američana, ki ni vedel za primer umora Betsy Faria v misurijskem mestecu Troy. Tudi Renée je spremljala zgodbo, še bolj, skoraj že obsedeno, pa popularni podcast Dateline NBC voditelja Keitha Morrisona, ki je v nekaj epizodah The Thing about Pam tematiziral primer razvpite morilke Pam Hupp. Petinpetdesetkrat je zabodla prijateljico in za krivca obdolžila njenega moža Russlla Fario.

Krvavi božič

Nase je opozorila v filmu Jerry Maguire leta 1996, zaslovela kot Bridget Jones, prejela oskarja za Hladni vrh in Judy.
Profimedia

Bil je hladen večer, dva dni po božičnem prazniku leta 2011, mesto je bilo še vedno pretirano razsvetljeno v pričakovanju novega leta. Nekaj čez deveto je Russell Faria nekoliko okajen prišel domov in v mlaki krvi našel ženo Betsy. Panično hlipajoč je poklical reševalce in nerazločno vpil v telefonsko slušalko, da se je njegova soproga ubila. Ta nebrzdana reakcija in posnet telefonski klic sta ga kasneje na sodišču bremenila, saj je tožilstvo v njegovem vedenju videlo pretiravanje. Gotovo je grozo odigral, so bili prepričani. Poleg tega nihče ne bi vase zarinil noža kar petinpetdesetkrat. Ne, to ni bil samomor, so bili prepričani. In če so nas karkoli naučile kriminalne serije in dokumentarni TV-šovi o umorih, je vedno krivec soprog. Primer je bil hitro zaključen. Po dveh letih v zaporu so njegovi odvetniki prišli do primernega alibija in predstavili novo osumljenko - Betsyjino najboljšo prijateljico Pam Hupp. Skupaj sta delali v zavarovalniški agenciji, bila je tudi ena od imenovanih nosilcev na prijateljičini pogodbi življenjskega zavarovanja. Ponovno so odprli primer in nekaj let po grozljivem umoru je Huppova pristala v dosmrtnem zaporu. Obtožena pa je bila tudi vpletenosti v še dva druga umora oziroma smrti, invalida in svoje mame.

Kdo je Pam

Pam Hupp je medtem postala svojevrstna medijska fascinacija, ki je Ameriki predstavljala dejstvo, da je morilec lahko vsakdo. Glasna soseda, pozorna prijateljica, urejena žena in mama s fen frizuro brez narastka. Uspešna in angažirana agentka, ki obožuje sladke gazirane pijače.

"Kar je pri Pam fascinanatno, je to, kako neškodljiva je bila videti. Vsak bi pomislil 'o, poznam to gospo'. Videti je kot soseda, ki bi lahko bila varuška, a se izkaže, da je kriminalka. Ta oseba je nezaslišano grozna, kar je zame kot igralko ... pravzaprav zabavno." Že verjetno, da se ji je vloga morilke zdela zanimiva, a da bi se Renée Zellweger, ki je doslej zelo precizno, celo izbirčno izbirala svoje vloge, pojavila v televizijski seriji? Nad tem so bili presenečeni celo njeni soigralci in tudi sam producent Jason Blum. Na predstavitvi serije je povedal, da se je na prvem sestanku z Renée čudil, ko ga je med pripovedovanjem o vsebini prekinila z navdušenim: "Poznam! Poznam vso zgodbo! Vem vse o njej, vzamem delo!"

Želela je več prometnih zastojev

A v zadnjih letih se je zgodilo veliko tudi igralki sami. Potem ko je za upodobitev Judy Garland marca 2020 prejela oskarja in imela za seboj menda eno najbolj norih zabav, je spet ostala sama. Njena dobra prijateljica je izgubila boj z boleznijo, prodala je svoje prestižno posestvo, našla sorodno dušo. Medtem ko je bil čas pandemije za večino družbe prisilna ustavitev poslov, poti, druženja, svobode, Zellwegrova pravi, da je bil ta čas zanjo blagoslov. In takrat je tudi poslušala NBC-jev podcast Detaline, in zgodba o Pam je bila, tako tudi ustvarjalci podcasta, najbolj nora zgodba od vseh norih zgodb, ki so jih v tej priljubljeni platformi predvajali. "Tudi jaz sem bila obsedena s temi epizodami. Dolge ure voženj po Los Angelesu se mi sploh niso zdele naporne. V bistvu sem si želela še več prometnih zastojev, saj sem podcast poslušala v avtu. Stopnjujoči absurdi v zgodbi so me spravljali ob pamet, medtem pa sem v avtu kričala: Kako je to mogoče?!" je povedala v intervjuju za Variety kmalu po premiernih predvajanjih serije.

Kako je Renée postala Pam

Spomnimo se, s čim se je soočala našobljena lepotica v času slave filmov o Londončanki Bridget Jones. Bolj ali manj je bil na tapeti njen videz, vprašanja o tem, koliko kilogramov je morala za vlogo pridobiti in kdaj se jih bo znebila. Ko je shujšala, je polnila časopise z opazkami, da je koščena, anoreksična, slab zgled mladim in podobno. Po vseh teh letih so namesto igralskih dosežkov ponovno v ospredju kilogrami, saj je v času snemanja nosila oblazinjena oblačila in filmsko masko, ki ji je dodala precej kilogramov. Pam Hupp je (bila) namreč ženska z zelo konkretnimi oblinami. In točno tako je v seriji videti tudi igralka - polna lica, podbradek, bogato zaobljena zadnjica, polna bedra in meča.

”Ko sem se prvič zagledala po nekajurni preobrazbi v maski, sem bila šokirana. Vedela sem, da se bodo mojstri maske potrudili, a da bo videti tako izjemno in prepričljivo, tega pa ne,” je bila Zellwegerjeva presenečena nad svojimi oblinami.
Profimedia

Zdaj javnost produkciji očita, da bi vlogo morali dodeliti pač igralki močnejše postave, ne pa suhici, ki nosi blazine pod oblekami. "Obstaja veliko nadarjenih in odličnih igralk močnejše postave, ki bi lahko vlogo odigrale namesto Zellwegerjeve. Zakaj so bile spregledane in je prednost dobila oblazinjena obleka?" piše Sarah Alexander, avtorica pri britanskem spletnem časopisu Metro. "To, da se je maskirala v osebno z močnimi oblinami, je škodljivo, 'debelofobno' in žaljivo do vseh, ki smo močnejše postave. S tem se samo povečuje stigma debelim ljudem, ki se z njo tako ali tako srečujemo vsak dan."

Igralka se je na kritike, teh nikakor ni bilo malo, odzvala zgolj s pojasnilom, da se Pam Hupp ni želela približati samo vedenjsko in osebnostno, pač pa tudi vizualno. "Ko sem se prvič zagledala po nekajurni preobrazbi v maski, sem bila šokirana. Vedela sem, da se bodo mojstri maske potrudili, a da bo videti tako izjemno in prepričljivo, tega pa ne. Vsi smo želeli biti natančni pri delu, ne le v igri, tudi ko ge za videz morilke. Na ta način smo poudarili osebnost Huppove."

Strašljiva preobrazba

Profimedia

Večino serije so posneli v New Orleansu, kjer je vse leto vroče in soparno. Zato je bil štiriurni postopek maskiranja še posebno zahteven, visoke temperature pa so na njeni koži pod naneseno masko sprožile tudi kožne reakcije ob potenju. "Borila sem se z izpuščajem, ki ni in ni izginil. Tako zelo me je srbelo," se zdaj spominja z nasmehom.

Nad njenim videzom na snemanju sta bila šokirana tudi soigralca Judy Greer, ki igra kontroverzno tožilko, in Josh Duhamel, ki je policijski preiskovalec.

"Ko sem zagledala Renée," se spominja Greerjeva, "sva se spogledali in začeli smejati. In rekla mi je, da je ne smem več nasmejati, saj ji bo odpadel obraz, kar se ji je že zgodilo." Postavni Duhamel pa je bil šokiran nad neverjetno podobnostjo, ki so jo maskerji dosegli. "'Moj bog, saj ti si Pam!' sem zavpil, ko sem jo zagledal na poskusnem snemanju. Bil sem zmeden in nisem vedel, ali jo naj naslovim kot Renée ali morda kot Pam Hupp. V bistvu se mi je zdelo bolje, da je ne ogovarjam, saj četudi je Renée, je v mislih že Pam. Da, bilo je strašljivo."

Zdaj je mini serija v šestih delih, ki je za naše tržišče dobila ime Pam, že nekaj časa dostopna gledalcem. V Sloveniji lahko neverjetne zaplete in preobrate tega primera umora spremljamo na programu Fox Crime. Skozi zgodbo nas vodi narator, in kot bi predel v mikrofon opisuje mesto Troy, odnose med protagonisti in neobčutljivo "kaže" proti svetlolaski.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta