Lisa Marie Presley: Kraljeva hči slabotnega srca

Denis Živčec Denis Živčec
28.01.2023 05:30

Nanjo smo že skoraj povsem pozabili, a jo je - kako morbidno ironično - na naslovnice vrnila smrt. In zdaj skoraj ne mine dan, ko ne bi na plan prišel kak nov detajl iz kaotičnega življenja Lise Marie Presley.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ure pred smrtjo. Mama Priscilla Presley, Austin Butler, Lisa Marie Presley in Baz Luhrmann na letošnji podelitvi zlatih globusov
Profimedia

Priznamo, nanjo smo že skoraj povsem pozabili, a jo je - kako morbidno ironično - na naslovnice vrnila smrt. In zdaj skoraj ne mine dan, ko ne bi na plan prišel kak nov detajl iz kaotičnega življenja Lise Marie Presley. Ženske, ki je bila s srebrno žlico v ustih rojena v neizmerno bogastvo, a se kasneje, kar se lastne kariere tiče (z nekaj svetlimi trenutki), odrezala bolj ali manj povprečno. Za povprečnega bralca tabloidov bo za zmeraj ostala ženska, ki je privolila v čudaški zakon z medtem že prav tako pokojnim Michaelom Jacksonom. Hči kralja rokenrola se je poročila s kraljem popa. Logična poteza očetove punčke. Šlo je za enega tistih bizarnih ameriških estradnih zakonov, ki jim resnici ni nihče verjel. Infantilno aseksualni Jackson, vse bolj obstreljevan z obtožbami o pedofiliji, in ona, bolj ali manj zaradi pedigreja slavna hči legendarno slavnega očeta. Zakon, ki se je zdel bolj poslovna pogodba kot obljuba večne ljubezni.

Stara 54 let je Lisa Marie Presley v četrtek, 12. januarja, umrla. Pevka in edini otrok legende rock and rolla Elvisa Presleyja je utrpela srčni zastoj, na njenem domu so jo našli neodzivno.

"S težkim srcem moram deliti žalostno novico, da nas je zapustila moja lepa hčerka Lisa Marie," je v izjavi najprej sporočila njena mati Priscilla Presley, svoj čas ena najbolj občudovanih žensk na svetu, ki je bila z Elvisom poročena šest let. Hčer je označila za najbolj strastno, močno in ljubečo žensko, kar jih je kdaj poznala. Družina preminule je nato še v skupni izjavi prosila za zasebnost v težkem obdobju. Podrobnosti o smrti niso sporočili, glede na poročanje ameriških medijev pa so Liso Marie Presley neodzivno našli na njenem domu v Calabasasu v Kaliforniji, nakar so jo prepeljali v bolnišnico. Novica o njeni smrti je prišla nekaj ur pozneje.

Smrt, ki je bila posledica incesta?

Na spletu se je v hipu pojavilo nekaj nenavadnih teorij o tem, zakaj je umrla tako zgodaj. Tako Elvisa Presleyja kot njegovo hčerko je izdalo srce, Sally Hoedel pa v biografiji In Elvis: Destined to Die Young trdi, da je to posledica družinskega prekletstva oziroma mutacije genov, ki naj bi negativno vplivala na potomce. ''Ubadal se je s težavami, ki so škodile njegovim organom in telesnim funkcijam.'' Elvis Presley je umrl star komaj 42 let, da je umrl tako mlad, pa naj bi bila posledica incesta v njegovem družinskem drevesu. Kriva naj bi bila stara starša po mamini strani, Robert Lee ''Bob'' Smith in Octavia ''Doll'' Smith, ki sta se leta 1903 poročila, čeprav sta bila bratranec in sestrična v prvem kolenu. Sally Hoedel je opazila podobnosti med smrtjo zvezdnika in njegove mame Gladys Smith Presley, ki je prav tako umrla zelo mlada. Tako kot njenega sina jo je hitro začelo zapuščati zdravje, vdala se je drogam in alkoholu in zaradi odpovedi srca umrla stara 46 let. Umrla je, le nekaj dni preden je Elvis začel služiti vojaški rok v Nemčiji. Njena smrt je dolgo veljala za posledico hepatitisa, a po mnenju Sally Hoedel je bila posledica pomanjkanja alfa-1 antitripsina, genetske napake, ki načenja pljuča in jetra ter vodi v druge zdravstvene težave. Zaradi tega naj bi bil trpel tudi sin Elvis in to naj bi bilo v resnici vodilo v njegovo slabo zdravje, okvaro možganskih funkcij, poslabšanje telesnih funkcij in poškodovanje organov. Zanimivo je, da so tudi trije bratje Elvisove matere umrli zaradi srčnih ali pljučnih težav v podobni starosti.

Zakonca za zgodovino. Lisa Marie Presley in Michael Jackson leta 1994
Profimedia

Po smrti Lise Marie Presley so se od povsod vsuli izrazi sožalja. "Naša srca so strta ob nenadnem slovesu Lise Marie Presley," sta sporočila Rita Wlson in Tom Hanks, ki je igral v novem filmu o Elvisu. Z besedami, da jo bo pogrešal, se ji je poklonil igralec John Travolta, pevka LeAnn Rimes pa je v tvitu izrazila upanje, da je Lisa Marie v miru v naročju svojega očeta.

Lisa Marie Presley je očetu je sledila v glasbene vode, kjer si je ustvarila kariero. Izdala je tri albume, od katerih se je njen prvi iz leta 2003 prodal v več sto tisoč izvodih. Poročena je bila štirikrat, in sicer s pop legendo Michaelom Jacksonom, igralcem Nicholasom Cageem in glasbenikoma Dannyjem Keoughom in Michaelom Lockwoodom. Imela je štiri otroke, med njimi igralko Riley Keough. Njen sin Benjamin Keough je leta 2020 storil samomor.

Nazadnje se je v javnosti pojavila tik pred letošnjo podelitvijo zlatih globusov na Beverly Hillsu, na kateri je Austin Butler dobil nagrado za najboljšo glavno moško dramsko vlogo za biografski film o Elvisu. V čustvenem nagovoru se je igralec zahvalil družini Presley za pomoč med snemanjem filma. "Hvala vam, da ste mi odprli svoja srca, spomine, dom," je dejal. "Lisa Marie, Priscilla, za vedno vaju bom imel rad," je dodal.

Od družinskega bogastva Presleyjevih je ostalo bore malo, saj je Lisa Marie pred smrtjo porabila 92.000 dolarjev mesečno in davkariji dolgovala milijon dolarjev, potem ko je zapravila skoraj vse premoženje, ki ga je podedovala po leta 1977 umrlem očetu. Podedovano premoženje ji je mesečno zagotavljalo 104.000 dolarjev, poleg tega pa ji je 4400 dolarjev na mesec navrglo še posestvo Graceland. Med njenimi mesečnimi izdatki je bilo 23.500 dolarjev za najemnino in 1078 dolarjev za avtomobil Maserati.

Zapravila družinsko bogastvo in se zadolžila

Glede na pravne dokumente, ki jih je medij The Blast pridobil novembra, je Elvisova hči ob smrti imela na računu 95.266 dolarjev ter skoraj 715.000 dolarjev v delnicah in obveznicah. Vendar pa je davkariji dolgovala milijon dolarjev.

Nekoč na vrhu sveta. Elvis in Priscilla Presley s hčerko v porodnišnici v Memphisu 1. februarja 1968
Profimedia

Te informacije so prišle v javnost med ločitvenim postopkom med Liso Marie Presley in njenim soprogom Michaelom Lockwoodom. Oče njunih hčerk (Harper Vivienne in Finley Lockwood) je zahteval 40.000 dolarjev mesečne preživnine za otroka in vztrajal, da ima žena več denarja, kot je trdila v sodnih dokumentih. Presleyjeva je po drugi strani zatrjevala, da je imela 16 milijonov dolarjev dolga zaradi katastrofalnih poslov, ki jih je sklepal upravitelj njenega premoženja Barry Siegel. Leta 2018 ga je zaradi tega tožila. Siegel in njegovo podjetje Providence Financial Management sta vložila nasprotno tožbo, v kateri sta dokazovala, da je Presleyjeva nenadzorovano trošila denar.

Elvis Presley je bil ob smrti vreden pet milijonov dolarjev, vendar je njegova bivša soproga Priscilla Presley Graceland spremenila v turistično atrakcijo in ustanovila podjetje Elvis Presley Enterprises, ki je unovčilo njegovo podobo. Ko je Lisa Marie Presley prevzela vodenje, je bil sklad vreden več kot 100 milijonov dolarjev. Leta 2003 je za upravitelja sklada imenovala Barryja Siegla. Leta 2005 mu je prodala 85 odstotkov svojega deleža v podjetju Elvis Presley Enterprises, s čimer je izgubila nadzor nad očetovim imenom in pravicami do podobe. Siegel je dejal, da je s tem poravnala več kot 20 milijonov dolarjev dolgov in zaslužila več kot 40 milijonov dolarjev gotovine. Lisa Marie Presley je trdila, da je Siegel uničil premoženje zaradi naložbe v družbo Core Entertainment, ki stoji za projektom American Idol in je šla leta 2016 v stečaj.

Leta 2010 je Lisa Marie Presley prodala svoje kalifornijsko posestvo in zapustila ameriško celino. Ne sicer za zmeraj, kot je sprva napovedovala. Prodala je hišo, opremljeno in zgrajeno stilu ranča v naselju Hidden Hills v Los Angelesu. Od javnosti neznanega kupca je iztržila 3,7 milijona evrov, kar je bil dober posel za posestvo in opremljeno hišo z osmimi spalnicami, devetimi kopalnicami in vrtom na treh hektarjih. V Londonu si je uredila dom v devet milijonov evrov vredni vili blizu Tunbridge Wellsa. Leta 2016 se je vrnila v ZDA. Do leta 2014 je bila tudi goreča sledilka scientološke cerkve, nato pa jo je zaradi nepremostljivih mnenjskih razhajanj zapustila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta