Love me do: 60 let skladbe, ki je spremenila vse

Denis Živčec Denis Živčec
08.10.2022 04:45

Leta 2022 zlahka pozabimo, kako zelo so Beatli spremenili glasbeno industrijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Člani neznane skupine so 4. septembra 1962 prispeli v snemalni studio EMI v Londonu, da bi posneli nekaj, za kar so upali, da bo njihova prva uspešnica. Imeli so čudne frizure, poskušali so pisati lastne skladbe in njihov glavni kitarist je imel modrico okoli očesa zaradi nedavnega prepira. Skupina je večkrat spremenila ime, vendar se je zdaj imenovala The Beatles.

Ko so tistega dne postavljali svoje instrumente, so imeli veliko težavo, ki je ni bilo enostavno rešiti. Pesem How Do You Do It?, ki jo je njihov producent George Martin predvidel za snemanje, napisal pa mladi glasbenik Mitch Murray, se jim je zdela preveč enostavna in nekako ... brezvezna. Snemanje kakopak ni potekalo prav dobro, razvleklo se je čez predviden čas, in čeprav so posneli štiri skladbe vključno s How Do You Do It?, Love Me Do in P.S. I Love You, je bilo jasno, da je del težave tudi novi bobnar Ringo Starr. Trudil se je dati vse od sebe, preveč, na polno je tolkel po bobnih, činelah, stresal tamburin. Producent George Martin ni bil prepričan, da so sproducirali pesem, ki bi jo lahko izdali. Jezil ga je občutek, da člani ansambla How Do You Do It? ne jemljejo dovolj zares. Nato je šlo le še navzdol. Po koncu snemanja je skupina, v imenu katere je govoril John Lennon, prišla do njega in ga prosila, naj skladbe Mitcha Murrayja ne izda, saj želijo poskusiti z lastnim, avtorskim materialom. Trdili so, da to, kar so posneli, ni reprezentativno in da zmorejo več.

Beatlomanija se je sprožila

Drzna poteza. Beatles so na tej točki zavrnile že skoraj vse založbe v Veliki Britaniji. EMI jim je ponudil zgolj snemanje šestih skladb. Njihova snemalna kariera bi se lahko vsak hip končala. Sledil pa je nenavaden preobrat. Mit pravi, da si je George Martin premislil in podprl odločitev skupine. Pravzaprav, kot pravi biograf Mark Lewisohn, je bil glasbeni založnik Dick James tisti, ki je sprejel odločitev. Ko je slišal njihovo različico pesmi How Do You Do It?, mu sploh ni bila všeč in njen izid je prepovedal.

George Martin ni imel veliko izbire. Če so hoteli izdati singel, je to moral biti Love Me Do. Pesem so posneli na novo, z nekoliko več občutka. Ko je singel (z Ringom na bobnih) 5. oktobra prišel med ljudi, so Beatli zagnali burno promocijo, da bi ga podprli. Tisti mesec so poslušalci skupino prvič lahko slišali na BBC. Pogum se je obrestoval. Love Me Do je debitirala na 49. mestu lestvice in se čez čas povzpela med prvih 20. To je bil prvi korak k beatlomaniji. Še danes se glasbeni analitiki sprašujejo, kaj je sploh bilo takšnega na preprosti skladbi, ki se začne z zvokom ustne harmonike, da je sprožila tako navdušen odziv občinstva.

Če preletimo seznam 40 najbolj uspešnih skladb tistega leta, na katerem najdemo legendarne uspešnice, kot so I Remember You Franka Ifielda, Moon River Andyja Williamsa in Speedy Gonzales Pata Boona, se odgovor ponudi kar sam. Pesem Beatlov je imela dober ritem in življenje.

Skladbo je Paul McCartney napisal leta 1958, nato pa jo je v letu izida upočasnil in dodelal John Lennon, ki ji je dodal nov osrednji del. V inštrumentaciji najdemo precej očitno glasbeno povezavo s skladbo Hey Baby!, ki je izšla leta 1962, zapel jo je Bruce Channel. Tudi v njej slišimo orglice, ki jih je igral Delbert McClinton. Izkazalo se je, da ga je John spoznal v začetku leta snemanja skladbe in McClinton mu je dal nekaj nasvetov o igranju tega instrumenta.

Zgolj teden dni po izidu skladbe se je skupina povezala z Little Richardom. Ljubil jih je tako kot oni njega. Njegove besede o njihovi glasbi so zgovorne: "Človek, ti ​​Beatli so čudoviti. Če jih ne bi videl, se mi ne bi niti sanjalo, da so beli. Imajo pristen črnski zvok." Kar konkretna pohvala enega od kraljev rokenrola in enega najljubših izvajalcev skupine The Beatles. Njegove skladbe so prirejali na kasnejših albumih.

Zveneli so tako zelo ... črno

Z ustvarjanjem glasbe s "črnim zvokom" so Beatli zagotovo izstopali iz povprečja. Začel se je tudi proces selitve pop glasbe iz Amerike v Veliko Britanijo, kar je utrlo pot britanski pop invaziji leta 1964. Vzhajajoče pop zvezde, kot sta bila Fabian in Frankie Avalon iz ZDA, s poštirkanim imidžem dobro situiranih privilegirancev in videzom filmskih zvezd, bi britanska plima odnesla na smetišče zgodovine. V bistvu so The Beatles vzeli glasbo, ki jo je Amerika ignorirala, vključno z bluesom, R&B in soulom, in jim jo prodali nazaj.

Skladba How Do You Do it? je leta 1963 postala velika uspešnica Gerryja in Pacemakers. Če The Beatles takrat ne bi vztrajali pri svojem materialu, bi se njihova zgodovina, pa tudi nasploh zgodovina popularne glasbe, skoraj zagotovo zelo drugače razpletla.

Profimedia

Do takrat so založniki v sodelovanju z založbami avtokratsko gospodarili s pop glasbo. Imeli so svoje zaposlene pisce, strateško so izbirali skladbe, pevce in skupine, ki so jim nato pobrali avtorski honorar vsakič, ko je bila pesem kje predvajana. Bili so kralji glasbenega posla. Odločitev Beatlov, da napišejo lastno skladbo in jo posnamejo, je z eno potezo začela jemati moč založnikom. Na drugi strani oceana so Bob Dylan in The Beach Boys naredili nekaj zelo podobnega. Izvajalci so začeli kariere graditi z lastnim materialom in zahtevali več besede pri snemanju in promociji skladb.

Leta 2022 zlahka pozabimo, kako zelo so Beatli spremenili glasbeno industrijo. Ni bilo lahko. Na zadnjem skupnem koncertu na strehi Apple Corpa v Londonu je John dejal: "Upam, da smo prestali avdicijo." Tako močno jih je zaznamoval tisti snemalni dan čisto na začetku poti. Težko si je predstavljati, kakšna bi bila šestdeseta leta brez skupine The Beatles. Atentati, demonstracije proti vietnamski vojni, zahteve po enakopravnosti in vse večja uporaba psihedeličnih drog bi najbrž ostali. Zvočna slika desetletja pa bi bila radikalno drugačna. Mimogrede, ko je teta Johna Lennona, Mimi, prvič slišala pesem Love Me Do, mu je rekla: "Če mislite, da boste s tem obogateli, se motite." Na srečo je ni poslušal. Beatli z Love Me Do sicer sprva res niso obogateli, a so tistega večera, ko so zapuščali snemalni studio in se odpravljali v londonsko noč, v žepu imeli skladbo, ki je kasneje osvojila vrh lestvice. 1962. je bilo kar vznemirljivo leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta